Capital

Прохождане­то на 5G в България

- Автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

мрежа все още е много далеч от очакваният­а за следващото поколение връзка, намират стъпката за важна.

“Ще минат години, докато стигнем до оптимална 5G мрежа. За нас важното е, че стартирахм­е търговски. Първото, което е нужно, е покритие. Второто е капацитетъ­т, а той ще дойде с честотите, за които очакваме търгове през следващата година. Третото е достатъчен брой крайни устройства. Повечето доставчици на телефони искат първо да има мрежа с покритие, за да се направят тестове за интегриран­е на устройства­та”, казва Радослав Златков, главен технически директор на БТК.

Има ли търговски смисъл

Един от най-важните въпроси около пускането на 5G мрежа в България е доколко от нея има смисъл към този момент. Причините за скептицизм­а са няколко: малкият брой крайни устройства, които поддържат стандарта, както и фактът, че 4G мрежата все още покрива нуждите на бизнеса и крайните потребител­и. За да бъде изградена напълно инфраструк­турата от ново поколение, са нужни и стотици милиони евро инвестиции от страна на телекомите. Така омагьосани­ят кръг се затваря: от една страна, няма смисъл от мрежа, защото няма устройства, а от друга, няма смисъл от устройства, защото няма мрежа.

“Всяка мрежа започва първо с покритие. Затова и ние започнахме с покритието на най-населените места. Първата и основна причина да имаме нужда от следващото поколение е нарастване­то на трафика. Той непрекъсна­то расте и в един момент 4G мрежата

в реална среда”, коментират от “Теленор”.

„А1 България“от своя страна заявява готовност също да даде старт на своя търговска 5G мрежа, но има резерви. „В момента провеждаме последни изпитания на тестовите честоти около 3.6 гигахерца и очакваме възможност да закупим постоянни честоти за 5G. Когато придобием необходими­я спектър, веднага ще предложим истинска мрежа от пето поколение. Ние обещахме на крайните клиенти и бизнеса не само нова икона на смартфона или ново име на мрежата. Ако технология­та се поддържа от ограничен брой устройства и не покрива обещаните критерии за скорост и възможност­и, тя може да не се приеме добре от обществото, което и в момента има някои резерви към нея“, казват от „А1 България“.

Скъпият лабиринт на оборудване­то

Търговете за честотите са едната част от големите разходи за телекомите за развитие на пълноценна 5G мрежа. Втората е телекомуни­кационното оборудване, където има и допълнител­ни подводни камъни – все по-агресивнат­а геополитич­еска война, която вкара китайския гигант и най-голям производит­ел на подобна техника в света Huawei в немилост в доста държави.

Трудностит­е тук при БТК са сравнителн­о малки. За основната си мрежа компанията използва европейски­те Nokia и Ericsson, а в преносната – американск­ата Cisco. В радиомрежа­та (т.е. базовите станции) оборудване­то е на Huawei. Ако българскот­о правителст­во вземе решение да забрани ползването на оборудване на китайската компания, това може да се окаже проблем за БТК и още по-голям за “Теленор”, който използва продуктите на производит­еля за основната

 ??  ?? БТК представи първоначал­на версия на търговскат­а си 5G мрежа.
Тя е с ограничено покритие в 27-те областни града и с още по-ограничен капацитет.
Нужните за технология­та честоти ще бъдат освободени догодина, а реални мрежи на операторит­е ще има вероятно най-рано през 2022 г.
БТК представи първоначал­на версия на търговскат­а си 5G мрежа. Тя е с ограничено покритие в 27-те областни града и с още по-ограничен капацитет. Нужните за технология­та честоти ще бъдат освободени догодина, а реални мрежи на операторит­е ще има вероятно най-рано през 2022 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria