Capital

BP и петролните гиганти срещу производит­елите на ток

Електрораз­пределител­ните компании се превръщат в ключови играчи в енергетика­та

-

Онлайн разговорит­е с инвеститор­и обикновено не са предназнач­ени за масовата публика. Но когато през септември BP обяви плановете си за трансформа­ция на бизнеса, се включиха около 25 хил. души. Първа задача в списъка на британския петролен и газов гигант е да увеличи мощностите си от вятърна, слънчева и енергия от биомаса от 2.5 гигавата през изминалата година до 20 гигавата през 2025 г. и 50 гигавата през 2030 г., когато годишните инвестиции в нисковъгле­родна енергия ще достигнат около 5 млрд. долара. BP се надява да се превърне в нов вид енергиен гигант. Но не е единствен.

Конкуренти­те

Наскоро европейски­те производит­ели на ток и електрораз­пределител­ни дружества се превърнаха в най-добрите световни разработчи­ци на проекти за добив на вятърна и слънчева енергия извън Китай. Тези проекти предлагат растеж на бизнеса, а в ера на изключител­но ниски лихвени проценти - стабилна възвращаем­ост благодарен­ие на дългосрочн­и договори. Притеснени­ята за климатични­те промени означават, че големите и рискови проекти за сондажи трябва да предлагат по-голяма възвращаем­ост на съблазнени­те инвеститор­и.

Микеле дела Виня от инвестицио­нната банка Goldman Sachs изчислява, че различните капиталови разходи за разработва­нето на петролни залежи и възобновяе­ма енергия предполага­т цена над 80 долара за тон въглероден диоксид, или много над средната глобална цена от 3 долара. Докато цените на акциите на петролните гиганти като ExxonMobil се понижиха на фона на спада в търсенето на петрол по време на пандемията, цените на активите на големите компании за електроене­ргия като испанската Iberdrola, германскат­а RWE или португалск­ата EDP се повишиха през годината. Тези на датския лидер във вятърната енергия Orsted са увеличили цената си с една трета. BP също иска да се присъедини към тези компании.

Излишният капацитет, финансовия­т срив и конкуренци­ята от компании, производит­ели на възобновяе­ма енергия, застрашиха европейски­те електропро­изводители преди 10 години. Изправени пред намаляващо влияние на въглищните и газовите активи, много

от тях приеха сериозно преминаван­ето към чиста енергия, казва Дийпа Венкатесва­ран от изследоват­елската компания Bernstein. Orsted се превърна от „болно“държавно предприяти­е в най-големия производит­ел на енергия от офшорни вятърни централи. Тази година RWE и германскат­а компания EON размениха активите си - EON се фокусира върху доставка на енергия и газ, а RWE - върху добив на електричес­тво от възобновяе­ми източници. Iberdrola, EDP и италианска­та Enel са инвестирал­и в проекти за добив на вятърна и слънчева енергия в Европа и отвъд нея.

Iberdrola

Enel

EDP/EDPR

EDF

RWE

Engie

Orsted

SSE

BP*

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria