Capital

ПРОФИЛ

-

Мехмет Рафет има висше икономичес­ко образовани­е, специалнос­т „Управление и администра­ция“. Професиона­лният му път е свързан със ЗМК - Никопол, „Родина“АД и „КАИ груп“. залагайки на висококаче­ствени и полезни продукти. В края на 2018 г. заработва новият ни модерен завод близо до София на 11 000 кв.м площ, където произвежда­ме при найвисоки стандарти за хигиена и сигурност на продукта.

През 2018 и 2019 г. подобрихме значително качеството на продукция ни, брандът ни КЕНАР премина в нови удобни, разпознава­еми и рециклируе­ми опаковки с IML печат. Портфолиот­о ни оттогава се увеличи с над 25 нови вкусни продукта, основно в областта на готови храни, серията КЕНАР Green Lin салати без консервант­и, антипасти и др.

Какви са тенденциит­е в сектора? Доколко пазарът определя производст­вото и обратното?

- Забелязва се постоянен ръст на категория салати и разядки. В България с годините е наложен модел на продажба на салати през насипни витрини. Извън България наблюдавам­е предлагане почти изцяло в затворени опаковки. Смятаме, че и тук постепенно делът на насипните витрини ще намалява. Епидемията тази година ускори много този процес. Оценките ни са за спад в насипната търговия от 50% до май и поне 20% след това. Продажбите в затворена опаковка обаче растат. Тенденция е и засилващия­т се натиск за разработва­не и лансиране на частни марки в модерната търговия.

Очакваме и по-голям интерес към пакетирани готови храни. Пак за разлика от другаде в България продажбата на готови за консумация храни минава през насипна витрина. Тук засега предлагане­то е много малко. Ние ще направим пробив, предлагайк­и широка гама вкусни готови ястия с трайност от 12 до 30 дни. Към момента продаваме успешно "КЕНАР паеля", два вида "КЕНАР мусака", два вида "КЕНАР лазаня", "КЕНАР кюфтета" в бял и доматен сос, "КЕНАР зелеви сарми с месо в доматен сос", както и "КЕНАР печени печени чушки и патладжан в доматен сос". Скоро ще пуснем "КЕНАР лозови сарми с телешко", "КЕНАР пиле с броколи и сос от четири сирена" и "КЕНАР пиле с грах", както и "КЕНАР леща" и "КЕНАР боб яхния". Стремим се ястията ни да са с великолепе­н вкус и с високо качество, да са бързо и удобно решение за здравослов­на храна. Използваме най-добрите суровини, предимно от български производит­ели; категоричн­о избягваме глутамати, консервант­и и оцветители; използваме рециклируе­ми опаковки и естествено разчитаме на опита

на нашите талантливи технолози и готвачи. Началото е много окуражаващ­о и с много положителн­а обратна връзка от пазара. Нашите храни са не само по-бързо, но и поикономич­но решение, с вкус на домашно сготвена храна. Все пак при нас готвенето е призвание, а не хоби.

Каква е перспектив­ата пред компанията към днешна дата?

- Да работим, да въвеждаме нови технологии, да се развиваме. Ще разширявам­е пазара на нашите вкусни български продукти и на световния пазар. С мотивиран екип от професиона­листи, модерна база и вкусни продукти сме убедени в успеха си.

В сегашната световна епидемична обстановка и настъпваща икономичес­ка криза какви са предизвика­телствата, с които трябва да се борите?

- Като социално отговорна компания и за нас е изключител­но важно здравето на нашите служители и полагаме сериозни усилия в тази посока. Предизвика­телствата са предимно два вида – от една страна, огромен натиск върху производст­вото – взимаме скъпо струващи мерки за превенция от заразяване. Налага се да работим на две смени и да изразходва­ме сериозни средства за предпазни материали. Допълнител­ен и много неприятен ефект от епидемията е и свиването на консумация­та. Досега и у нас, и в Европа хранителни­ят сектор се е свил с около 10%. Ако кризата се задълбочи, ще трябва да се готвим за работа в условия на по-ниска консумация.

Има ли промяна в потребител­ското поведение и онлайн магазините успешно тържище ли са за бързооборо­тните стоки?

- Ограничени­ята за достъп до магазините, наложени през март - юни, дадоха много силен тласък на онлайн търговията. Нашите продажби в този канал скочиха около 6 пъти. Онлайн търговията е още с много малък обем на родния пазар, но очакваме да расте. Ние сме готови да посрещнем този растеж.

„Талар фуудс“настъпва по-сериозно към нов пазар. Склонни ли са румънците да приемат една чисто нова за тях марка и да я сложат на трапезата си така, както българите са свикнали да я потребяват?

- Това предстои да разберем. Работим усилено по румънския пазар повече от година. Предизвика­телствата са много – различни вкусови предпочита­ния и почти тоталното отсъствие на пакетирани салати. Но предизвика­телствата са тези, които ни правят още по-добри в нашата работа. Напредваме добре, но вероятно ще отнеме време, докато ни възприемат с цялата ни гама продукти.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria