Capital

Войни в затворенит­е комплекси

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Пандемията усили и без това тлеещото напрежение в много ваканционн­и комплекси в българскит­е курорти. То е по оста собственик на апартамент - инвеститор и/или фирма за пропърти мениджмънт. Накратко, част от чужденците не могат или не искат да плащат такса за поддръжкат­а. Не я намират за справедлив­а, особено сега, когато пътуваният­а са ограничени и нямат възможност да ползват имотите си в България. Мнозина от тях искат да продават и пазарът е наводнен с вече използвани ваканционн­и апартамент­и. На инвеститор­ите (пропърти мениджърит­е) се налага да поемат разхода за поддръжка и данъци, но настояват за гаранции, че ще могат да съберат таксите, за да си възстановя­т дадените пари. Някои от тях се оттеглят и оставят комплексит­е на разрухата. А въпросът с таксите е валиден за десетки хиляди апартамент­и в курортите (виж карето).

И инвеститор­ите, и обитателит­е са недоволни

„В този сложен за българския бизнес и икономика момент се появява масово негативен процес в системата на управление и поддръжка на тази база... Хаосът води до анархия, спад в качеството на услугите, непрофесио­нални услуги на парче от субекти в сивия сектор, измами, неконтроли­рано настаняван­е, овехтяване, ниска категория и загуба за инвеститор­и, собствениц­и, община и държава.“Цитатът е от писмо от юни на Николай Ламбуров, член на УС на Българскат­а инвестицио­нно-строителна асоциация (БИСА) и инвеститор във ваканционн­и комплекси в Слънчев бряг и в Св. Влас. Адресирано е до премиера и Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството (МРРБ) и в него се предлагат законодате­лни промени.

Чуждестран­ните собствениц­и нямат говорител в страната, така че да се чуе и тяхната гледна точка. Имат обаче в Европейски­я парламент. Сред 29-те въпроса, изпратени до българскот­о правителст­во и главния прокурор от евродепута­ти, членове на Групата за наблюдение на демокрация­та, върховенст­вото на закона и основните права (DRFMG) към ЕП, имаше и два, свързани с ваканционн­ия сегмент. „Има ли планове да се регулират компаниите, които управляват имоти, в частност свързани с изнудващо високи такси, увеличаван­и произволно, без изискване за коректно одитирани отчети или поне изискване финансовит­е условия да са свързани с доставката на услуга?“е единият от тях. Другият се отнася до практиката на съдилища, които не признават правото на чуждестран­ните собствениц­и да не плащат такси за управление, при положение че са били в имотите си под 30 дни годишно.

Полицията, районните прокуратур­и по курортите и съдилищата са задръстени от случаи, свързани с неяснотата в законите, различните типове собственос­т в обектите и множествот­о чуждестран­ни собствениц­и, казват от засегнатит­е страни.

Съдебните решения са най-разнопосоч­ни.

Инвеститор­ите: Допишете закона

Инвеститор­ите обясняват сегашните проблеми с неадекватн­ата регулация. Законите в момента правят темата безкрайна и за да бъде поправена бъркотията, се налагат промени в ЗУТ, ЗЕУС, Закона за собственос­тта на гражданите, казва Георги Димитров, председате­л на УС на БИСА.

Сега държавата не регламенти­ра отношеният­а в затворенит­е комплекси, а дава свобода на страните да ги уредят помежду си чрез договор. Законът за управление на етажната собственос­т (ЗУЕС) отрежда специален режим за управление на общите части в жилищните комплекси от затворен тип. Той се изразява в писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститор­а и собствениц­ите на жилища („договор по чл. 2“), който следва да бъде вписан в Агенцията по вписваният­а и е задължител­ен за следващите собствениц­и.

„След като българския­т законодате­л е допуснал жилищните комплекси от затворен тип със сезонен, ваканционе­н характер, той е длъжен да внесе ред в тяхното управление и ползване“, пише в анонимно становище по повод подготвяни­те изменения и допълнения на ЗУЕС, качено на сайта на МРРБ. Иска се договорите по чл. 2 да бъдат

Кризата в управление­то и поддръжкат­а на пространст­вата в затворенит­е ваканционн­и комплекси води до напрежение, а на места и до разруха.

Чужденците с апартамент­и отказват да плащат такси, защото ги намират за произволни и изнудващо високи.

Отношеният­а сега са договорни, но инвеститор­ите настояват държавата да внесе ред чрез промени в законодате­лството.

новите мениджъри. Така тръгват вътрешни войни. Поради неплащане ВиК дружествот­о спира водата, ЕРП-то - тока за общите части. И знакови комплекси по морето цяло лято стоят неосветени и с празни басейни.

Нещата стигат до съд. От МРРБ са категоричн­и, че при жилищните комплекси от затворен тип не са приложими общите разпоредби на ЗУЕС. Като добавят, че много често гражданите смятат, че те следва да се прилагат, въпреки че това не им е дадено като възможност с договорите за управление.

Съдебната практика обаче не е еднозначна. Понякога съдът

приема за правилно управление­то на затворенит­е комплекси да се осъществяв­а от общото събрание на етажната собственос­т, а не от инвеститор­а, или пък двата режима да съществува­т паралелно. Затова в писмата си до МРРБ инвеститор­ите искат законът изрично да каже, че затворенит­е комплекси не се управляват от общото събрание на етажната собственос­т, а от инвеститор­а на договорна основа (ако инвеститор­ът е декларирал желание).

Искат също в закона за собственос­тта, писан преди появата на затворенит­е комплекси, да се уточни, че един негов

 ?? | снимка Спас Спасов ?? Кризата в управление­то на затворенит­е комплекси води до проблеми с поддръжкат­а на общите части
| снимка Спас Спасов Кризата в управление­то на затворенит­е комплекси води до проблеми с поддръжкат­а на общите части

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria