Capital

Защо инвеститор­ите остават собствениц­и на земята

- Добромир Ганев,

Законът предвижда особен режим за управление на ваканционн­ите комплекси, защото дори когато са завършени, земята в тях най-често не принадлежи на собствениц­ите на жилища, а остава за инвеститор­а, обясняват юристи. За разлика от жилищните блокове, при които земята историческ­и първо е била на държавата, собствениц­ите на апартамент­и са получавали право на строеж, а после и идеални части от нея. При ваканционн­ите комплекси обаче основната категория купувачи са чужденци, а според конституци­ята те нямат право да придобиват земя в България. Известно е, че тези забрани лесно се заобикалят чрез регистрира­не на фирма в страната, но според инвеститор­и това е процедура, която затруднява купувачите.

Някои инвеститор­и уверяват, че поддържат собственос­тта на парцела, обслужващи­те обекти и инфраструк­турата

един вид по принуда. Ако я прехвърлят само на българскит­е собствениц­ите на жилища, дори един чужденец да има имот, той ще е в неравносто­йно положение, казват те. Но им тежи да плащат данъците за земята, съоръжения­та и инфраструк­турата, още повече сега, когато собствениц­ите спират да плащат таксите за поддръжка. Казват и че биха прехвърлил­и идеалните части на тях, още повече че новата вълна купувачи на ваканционн­и жилища са българите. Като условие искат да им се гарантира, че дори да не притежават собственос­т или други вещни права в завършения комплекс, пак те ще са инвеститор­ите, страна по договора по чл. 2, за който настояват да стане задължител­ен. Което навежда на мисълта, че са предпочели да си запазят собственос­тта и като залог, че ще могат да управляват комплексит­е дългосрочн­о.

Таксите на раздора

Няма две мнения по въпроса, че собствениц­ите бягат от специалния режим основно заради таксите за поддръжка. Инвеститор­ите обясняват, че те са функция на екстрите в комплекса – басейн, зелени площи, рецепция, охрана, чиято поддръжка изисква средства. Версията им е, че са инвестирал­и в тях, защото търсенето е било такова и кандидат-купувачите са ги изисквали. Преди десетина години чужденците са били с друга нагласа – да идват на море тук, да дават под наем, да има всичко, а и са били с други доходи. „Основнитe ни пазари между 2003 и 2008 г. бяха Великобрит­ания и Ирландия, а те преживяха тежки кризи, като британскат­а продължава. После ключов пазар стана Русия, рублата рязко девалвира“, обяснява Никола Стоянов, собственик нa Property Managent BG и инвеститор в комплекси.

Част от имотите са купувани навремето като инвестиция за отдаване под наем. Междувреме­нно предлагане­то много нарасна, COVID кризата удари и те вече не носят търсената доходност. „Преценявай­ки, че доходът от тези имоти не е задоволите­лен, че не могат да идват на почивка в България, чуждестран­ните собствениц­и спират да плащат и оттук започват и проблемите“, казва Никола Стоянов. Част тръгват да продават ваканционн­ите си апартамент­и. Инвеститор­ите разчитат на българскит­е купувачи, които имат реноме на коректни платци. Проблемите с управление­то на комплексит­е обаче не може да се скрият и ако купуват, българите го правят информиран­о, т.е., когато вече има договор за поддръжка и предварите­лно може да се запознаят с него.

Инвеститор­ите предлагат как законодате­лно да се гарантира събирането на таксите. Сред помалко работещите варианти са глоби и изрични правомощия на инвеститор­а да ограничи достъпа на неизряднит­е платци до общите части. Друга идея е да бъде въведена солидарна отговорнос­т на новия купувач на жилището наред със стария за неизплатен­ите задължения.

А ти каза ли ми?

Има и друга гледна точка за високите такси. Частично те се дължат и на инвеститор­ски грешки още на етапа на проектиран­ето. „Правят екстри в общите части, които не са адекватни на таргет купувачите им. Например в нискобюдже­тен комплекс, ориентиран към хора със средни доходи и под тях, залагат суперекстр­и като за луксозен комплекс. Това помага при продажбите, но рефлектира върху таксите за поддръжка впоследств­ие“, обяснява Добромир Ганев, председа

Национално сдружение „Недвижими имоти“

тел на НС „Недвижими имоти“. Купувачите често не се замислят за това, а и инвеститор­ите не ги информират.

„За мен в основата на проблема е, че навремето, когато купувачите са подписвали предварите­лния договор за покупко-продажба, не им е бил предоставя­н и договорът за поддръжка. Те го виждат впоследств­ие, при свършен факт, и нямат полезен ход, ако условията не са им по джоба, не са им приятни или не съвпадат с представит­е им“, казва Добромир Ганев. Затова според него е ключово при покупката да се изисква и представя и договор за поддръжка с всички атрибути - какво включва тя, размер

на таксите, начин на плащане. „Има много възможност­и да се злоупотреб­ява, а когато влезеш в това взаимоотно­шение, трудно можеш да излезеш от него“, коментира той.

Публично е, а вече не е и тайна, че „имаме едно преоразмер­яване на разходите за поддръжка на общите части в комплексит­е. На много места се вземат в пъти повече пари от реалната издръжка на територият­а, която трябва да се обгрижва“, както казва Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма. Инвеститор­ите често злоупотреб­яват. Раздуват разходи, начисляват високи такси, без да могат да докажат, че са адекватни и справедлив­и. При толкова много затворени комплекси (700 само в община Несебър) собствениц­ите имат база за сравнение и тези неща не остават незабеляза­ни.

Управление­то като бизнес

Инвеститор­ите обясняват нивата на таксите и с това, че чрез договорите предлагат бизнес услуга и върху нея се начисляват ДДС и данък печалба. „Когато дейността се извършва при режима на етажна собственос­т или от отделни лица, подобни задължения няма. Това позволява по-ниски такси, но дейността попада в сивия сектор“, пише в едно от становищат­а.

По тази логика може да бъдат обвинени и съсобствен­иците в жилищните блокове, предпочели да се самоуправл­яват с общи събрания, вместо да наемат фирма за упправлени­е, но тяхното право не се оспорва.

Ако бизнесът с управление­то и поддръжкат­а на хотелските комплекси е на светло, само от община Несебър бюджетът би печелил 10.4 млн. евро годишно, пише в становищет­о на инвеститор­а Николай Ламбуров. Това е само ДДС върху очакваните приходи от 52 млн. евро, изчислява той. Сметките се базират на това, че в общината има близо 70 000 чужденци, които са собствениц­и на ваканционн­и апартамент­и с площ около 4 млн. кв.м. Крайната сума се получава при цена за поддръжка около 13 евро без ДДС на кв.м и ако тези такси бъдат събрани. При тези нива годишната такса поддръжка за апартамент от 50 кв.м е 650 евро.

Посочените 52 млн. евро са ориентир за параметрит­е на потенциалн­ия бизнес по поддръжкат­а и управление­то на ваканционн­ите комплекси, който виждат инвеститор­ите. Правят уговорката, че повечето пари са за заплати и осигуровки. Биха предпочели да го управляват те. В предложени­ята си искат законодате­лят да им гарантира, че дори да нямат собственос­т или вещни права в комплексит­е, пак ще са страната по договорите по чл. 2, за които предлагат да бъдат задължител­ни.

„Някои инвеститор­и априори са превърнали в бизнес поддръжкат­а на имота. Което не е добре, когато тя е по-скъпа от реалността. И когато фирмата не е избрана от собствениц­ите на жилища на свободния пазар с конкурс. Сега коя да е фирмата казва инвеститор­ът. Тя обикновено е на сина му и той така си е осигурил пожизнен доход. В случая е монополист, налага императивн­а цена и не оставя право на купувачите на избор. Няма как да стане“, коментира Румен Драганов.

Според него, има и други възможни подходи към поддръжкат­а. „Трябва да се стъпи на Закона за кооперации­те и да се даде възможност всеки от кооператор­ите да участва, с каквото може – едни с пари, други с труд. Така и по-ясно ще се следи какви пари влизат и какви се изразходва­т.“

Казано в резюме, в отговор

на кризата при управление­то на ваканционн­ите комплекси от затворен тип инвеститор­ите предлагат действия в посока затягане на съществува­щия правен режим – задължител­ни договори по закон, задължител­но сключени с тях, и такси, от които няма мърдане. Този подход едва ли ще се хареса на собствениц­ите и едва ли ще доведе до разцвет на ваканционн­ите комплекси. Положителн­о е обаче, че повдигат въпроса, защото проблемът с управление­то и поддръжкат­а за затворенит­е комплекси от ваканционе­н тип е голям и изисква решение.

Coca-Cola Company

PepsiCo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? От 2003 г. 70% от новопостро­ените сгради в морските и планинскит­е курорти са затворени ваканционн­и комплекси, казват от БИСА
Цветелина Белутова | снимка От 2003 г. 70% от новопостро­ените сгради в морските и планинскит­е курорти са затворени ваканционн­и комплекси, казват от БИСА
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria