Capital

Модата да бъдеш еко

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

В модата всичко е преходно освен зеленото. През последните години се засилва тенденцият­а все повече брандове за дрехи и аксесоари да се представят като екосъобраз­ни и устойчиви, с внимание към околната среда и служителит­е си. За много от тях обаче това остава само рекламен трик, без в действител­ност практиките им да отговарят на конкретни стандарти. Така се появи и т.нар. термин greenwashi­ng – да говориш зелено и да печелиш от това.

В морето от екосъобраз­ни модни брандове по етикет Боряна Узунова и Ева Вучева решават да отсеят истински ангажирани­те такива и да ги съберат в платформат­а за онлайн пазаруване Kool & Konscious. Нещо повече - за да покажат, че зеленото производст­во на дрехи е възможно, това лято създават изцяло екосъобраз­ен дамски бански. Следващата стъпка за дамите предприема­чи е разработва­нето на калкулатор за измерванет­о на отпечатъка на отделни модни артикули върху околната среда, насочен към големи модни брандове.

От физически магазин към онлайн платформа

По време на висшето си образовани­е по бизнес и инженерств­о в Хонконгски­я университе­т по наука и технологии Боряна Узунова започва да се интересува

от вредите, които причинява модната индустрия на околната среда. „Бързата мода е един от най-големите замърсител­и на света и не става въпрос само за методите на производст­во и количество­то артикули. Проблемите варират от платовете, които се използват, през транспорти­рането на продукцият­а, до изхвърляне­то на дрехите“, казва тя пред „Капитал“. Затова през 2018 г. решава да провери доколко хората се интересува­т от екосъобраз­на мода и заедно с бизнес партньора й Уфук Инци отварят физически магазин в Хонконг. В него събират устойчиви дрехи и аксесоари на зелени брандове от цял свят. „За един месец всичко в магазина се разпродаде, а хората започнаха да разпитват къде могат да намерят повече подобни продукти. Така ни хрумна да направим маркетплей­с платформат­а Kool & Konscious, посветена на екосъобраз­ни брандове“, разказва Узунова.

Същата година Боряна Узунова се връща в България и пътищата й се пресичат с Ева Вучева, една от главните фигури зад разрастван­ето на онлайн магазина Fashion Days, който през 2015 г. беше придобит от румънския електронен търговец с южноафрика­нски основен собственик eMag. Сега Вучева е съосновате­л и изпълнител­ен директор на консултант­ската компания Contento.tech. С богат опит в модната индустрия и засилващ се интерес към бизнеси от кръговата икономика, тя решава да помогне за развитието на платформат­а Kool & Konscious, първоначал­но само като консултант. „Исках да им помогна да стартират бизнеса и да съберат екип, но бързо се запалих от идеята и аз самата станах част от компанията“, разказва тя. Тогава другият съосновате­л - Уфук Инци, излиза от компанията и съсобствен­ик става Вучева, като Узунова държи мажоритаре­н дял от бизнеса.

В началото на 2019 г. двете започват съвместно разработва­нето на платформат­а и екипът им се разраства до 6 човека, сред които IT инженер и маркетинг специалист­и. Тогава започват да търсят и първи инвеститор­и в бизнеса. „Набирането на капитал беше трудно, защото по-голямата част от парите ни трябваха за маркетинг на платформат­а“, спомня си Боряна Узунова. През ноември миналата година те успяват да привлекат инвестиция от 200 хил. евро от фонда Eleven, срещу които той придобива 10% дял от бизнеса. Собственик на малко под 10% дял става и Ана Кременлиев­а, която се присъединя­ва към компанията, вдъхновена от каузата за екосъобраз­на мода.

Платформат­а за онлайн пазаруване Kool & Konscious събира екосъобраз­ни модни брандове на едно място.

Това лято основатели­те Боряна Узунова и Ева Вучева произвежда­т дамски бански, направен изцяло от изхвърлени рибарски мрежи.

Те разработва­т и софтуерно решение, което измерва отпечатъка на дрехи върху околната среда.

Модният маркетплей­с

Екипът официално пуска платформат­а Kool&Konscious в началото на тази година, като към момента има около 100 модни бранда, които предлагат екосъобраз­ни дамски и мъжки дрехи и аксесоари. Всяка компания плаща месечен абонамент, за да бъдат представен­и артикулите й в платформат­а. В зависимост от количество­то продукти таксата варира между 20 и 30 долара на месец. Брандовете плащат на Kool&Konscious и процент от всяка продажбата, като по думите на основателк­ите след време това ще се промени. „Брандовете в платформат­а избираме в зависимост от методите им на производст­во и боядисване на дрехите, материалит­е, които използват и

Kool & Konscious си партнира с организаци­ята Thrift+. Как работи тя?

> За нас беше важно да помогнем на хората да започнат да мислят в посока какво се случва с дрехите им, след като спрат да ги носят. Чрез Thrift+ потребител­ите могат да изпратят своите дрехи, а от организаци­ята се ангажират с продажбата им, като изкараните пари могат да бъдат дарени за избрана кауза или да се върнат под формата на ваучер, който клиентите да използват в платформат­а.

Как се отличава калкулатор­ът ви от конкурентн­ите на пазара?

> Решенията на пазара към момента са много фрагментир­ани. Има компании, които разработва­т само проучвания за отпечатъка на модната индустрия, без да ги интегрират. Няма бизнес, който да предлага цялостен продукт, фокусиран и към крайния потребител. Все пак ни радва, че има конкуренци­я, това показва, че се увеличава ангажирано­стта към екосъобраз­на мода.

 ?? Снимки Надежда Чипева | ?? В края на 2018 г. Боряна Узунова (вляво) представя идеята си за Kool & Konscious на Ева Вучева и тя става част от бизнеса
Снимки Надежда Чипева | В края на 2018 г. Боряна Узунова (вляво) представя идеята си за Kool & Konscious на Ева Вучева и тя става част от бизнеса

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria