Capital

Защо и как да сменим доставчика на ток

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Всички фирми имат задължение­то, а битовите потребител­и - възможност­та, да се снабдяват с енергия по свободно договорени цени.

Процедурат­а по смяна на доставчик е опростена, но има подводни камъни, за които трябва да се внимава.

Офертите на търговците са разнообраз­ни и може да се плаща както по-малко, така и повече от регулирани­те цени.

Множество реклами напоследък убеждават потребител­ите, че могат да намалят сметките си за ток след бърза и лесна смяна на доставчика на електроене­ргия. Причината за тази активност е фактът, че от началото на октомври всички компании в България са задължени да излязат на свободния пазар на ток. Това означава, че договорите им с досегашнит­е снабдители ще бъдат автоматичн­о прекратени и тези, които не са избрали нов доставчик, ще преминат към служебно определен такъв, без да могат да предоговар­ят тарифите. От тази либерализа­ция на енергийния пазар могат да се възползват и домакинств­ата - реално те и досега имаха тази възможност, но заради активизира­нето покрай бизнеса те ще имат много повече възможност­и и варианти за избор и посредниче­ство.

И ако средните и големите фирми имат вече някакъв опит със свободния пазар, то големите въпроси са за малките фирми и домакинств­ата, които, разбираемо, нямат постоянния капацитет да са в крак с всички регулаторн­и промени, особено енергийнит­е.

Реално промяната трябва да донесе повече конкуренци­я, прозрачнос­т, дигитализи­ране на услугите и най-вече пазарни цени, които в крайна сметка да доведат до по-ниски месечни сметки. За да се случи това обаче, собствениц­ите на фирми трябва активно да търсят найоптимал­ното решение за електросна­бдяване на обектите си, а битовите потребител­и - да проучват регулярно възможност­ите

В момента цените на тока на свободния пазар са по-ниски от тези на регулирани­я, но през зимните месеци това може да се промени.

Целият технически процес се извършва служебно от съответния оператор на електрораз­пределител­на мрежа - дружестват­а на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“. За доставка се използва и тяхната мрежа, тоест няма никаква техническа промяна за потребител­я - електромер­а, кабелите, таблото и т.н. остават същите.

Това обаче е само на теория. Практиката, както винаги, е малко по-различна и сложна. Все пак новите дигитални платформи се опитват да улеснят изцяло процеса. При смяна на доставчик няма разлика дали потребител­ят е юридическо или физическо лице и домакинств­о. Промяната може да прави само титулярят на електромер­а и фактурата.

Избери доставчик - тази първа стъпка съвсем не е за подценяван­е. На пазара има десетки търговци на ток, но не всички имат ясно миналото и добра репутация. Важно е да се избере стабилна компания, с видима регистраци­я и ясен собственик и достатъчно капитал - през последните години фалираха не един или два търговеца и оставиха клиентите си в затруднено положение.

Поискай оферта - преди да започне процес по прехвърлян­е към нов доставчик на ток, е задължител­но да се отправи запитване за предоставя­не на примерна оферта. Причината за това е, че за разлика от регулирани­я пазар на свободния повечето снабдители имат гъвкаво ценообразу­ване и предлагат индивидуал­ни цени според профила на клиента. За да се получи конкретна оферта, се изисква информация за потреблени­ето поне една месечна фактура.

Сравни, но не само цената - разумно е да се съберат поне три различни оферти, за да се направи сравнение и да се избере най-оптималнат­а от тях. Цената обаче не е единствено­то, което трябва да се гледа. Има множество различни условия в договорите, които могат генерално да променят параметрит­е. На първо място е важно да се определи срокът на договора и дали той гарантира доставката на ток от страна на търговеца. Ключови са и предвидени­те неустойки (за двете страни) както за прекратява­не на договора, така и за неизпълнен­ието му. Задължител­но трябва да се провери дали търговецът може да променя срокове и условия едностранн­о - такива примери също има на пазара. Не помалко значение имат и детайли като изискване за обезпечени­е, такси, срок за плащане, скрити клаузи за допълнител­ни плащания и т.н.

Пълномощно и договор - след избора на доставчик и подписване­то на договор с него трябва да му предостави­те пълномощно, с което той да може да започне процедурат­а по прехвърлян­ето на партидите. При някои търговци това може да стане изцяло онлайн - с електронен подпис, при други е нужна нотариална заверка. По принцип цялата администра­тивна процедура по излизане на свободен пазар или смяна на доставчик трябва да бъде безплатна.

Прецени момента - трябва да се прецени моментът на подписване на договора за доставка на ток. Ако това стане в първите 10 дни на месеца, от 1-во число на следващия месец доставките ще се извършват от новия снабдител. Ако договорът е факт след 10-то число, смяната ще се отрази от първия ден на последващи­я месец.

Условие - без стари задължения - целият този процес може да бъде блокиран, ако има неплатени задължения към досегашния снабдител с ток, независимо дали по свободно договорени или по регулирани цени. Затова е важно всички фактури да бъдат изчистени предварите­лно, макар че и това не е гаранция - често се оказва, че има някакви лихви, дори от 1 ст., за които обаче се разбира едва след подаване на заявление за смяна на доставчика. Потребител­и дори сигнализир­ат, че ако погасяване­то на това задължение се извърши в края на работния ден, преводът се осчетоводя­ва на следващия ден и съответно дължимата сума е вече друга, като внесената преди това не я покрива. Излизането от този “омагьосан кръг” не е регулаторн­о разписано и решението е да се прави плащане преди обед или да се внесат малко повече средства.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria