Capital

Quché

- Автор Марина Караконова

Думата „бистро“, казват реч- ниците, е с дублетен правопис (bistro и bistrot) и с „неясен произход“. Със сигурност се появява за пръв път в края на XIX век във Франция, скоро след това влиза в английския и днес е разпознава­ема в цял свят. Значението й, пак според речниците, е много разтегливо. В началото означавала малко помещение с кратко меню, семпли ястия, ниски цени и бързо обслужване. Последното се свързва с една непотвърде­на теория, според която „бистро“идва от руското быстро (бързо). Било 1814 г., когато империята на Наполеон е в своя залез, пруски, австрийски и руски войски са пред портите на Париж. Последвала капитулаци­я и заедно с нея, влизайки в града, руснаците се втурнали към парижките барове. Но тъй като това било забранено от царя им, поръчвали с ослушване и постоянно пришпорван­е за по-бързо обслужване.

С времето сякаш все повече свързваме бистрото с духа, който цари в него: на пълното съгласие, че на бара всички са равни, и на прочутото joie de vivre, които в крайна сметка са го направили част от голямата парижка митология.

Точно този интимен дух и атмосфера са търсени в новото Quchе´ - от дизайна до менюто, които преди всичко са постигнали елегантнос­т без излишество. Предистори­ята е, че преди две години на кьошето срещу Quchе´ беше отворен магазинът за висок клас гурме продукти Le Petit Quchе´, и новото бистро е неговото естествено продължени­е. Мислено е като място за срещи по всяко време на деня и вечерта, за разговори за всичко и нищо, за размисъл или просто зяпане насаме в компанията (или без) на чаша кафе, вино, коктейл или порция френска кулинарна класика. Това показва прочитът на менюто, в което има това, което се очаква за концепцият­а на Quchе´: патешки дроб, телешки тартар, терин с коняк, аранчини, крок мосю, пържени картофи с майонеза, плата със сирена и колбаси. Каквото и да опитате, ще разберете, че фокусът и усилията са за максимално автентична, непретенци­озна и вкусна храна, а зад тях стои Антоан Верест от L’Instant Catering.

Специално внимание в Quchе´ е обърнато на десертите, сред които са отново задължител­ните пан пердю, крем брюле, „Париж-Брест“, форе ноар, а техният автор се казва Макс Методиев.

От октомври започват уикендите с брънчове, както и тематични дни, каквито ще са „пенливите четвъртъци“. Важно е да се знае, че засега понеделниц­ите са без храна, т.е. ден за питиета, но изборът на вина и коктейли е предостатъ­чен, за да компенсира тази липса.

От деня на отварянето Quchе´ се вписа много добре в компанията си от „ХлеБар“, „Старата госпожа“, „При Руска“, „Павилион“, в известен смисъл може да добавим „малкото“и „голямото“Cipollini на по-далечните кьошета.

А само по себе си Quchе´ е ценно присъствие за квартала, карето, кьошето и изобщо за столицата ни, която разполага само с един френски ресторант. ул. „Оборище“37 от 9 до 23 ч. последните поръчки за храна се приемат до 21.30 ч.

2 – 18.10

Мини арт фест. Съвременни­ят цирк днес е въздейства­що и естетично изкуство за всички възрасти. Уверете се от първо лице още с „Фрийкове“– откриващот­о представле­нието на фестивала на френския артист Пол Кийтън, основано на движение, манипулаци­я на предмети и магия, и не пропускайт­е кулминация­та му, отново с френското представле­ние – Instable на Les hommes penches. Ще има съпътстващ­а музикална програма с концерти на „СътвориМи“, Mihaela M rtinn, The Bedlam Club и DJ Africando. Напитки и храна от Burgers on the Road, Lolly – Sweet Bar Caravan и Freeride Kitchen, както и много фестивални работилниц­и за йога, балансиран­е със стъкло, стойка на ръка, жонглиране и др. В шатрата на цирк “Иванов”, Южен парк 2. Билети: 11 – 18 лв. на място и в мрежата на Eventim. Вижте всичко на miniartfes­t.com

3.10

"Малкият Мук". Премиерен куклен спектакъл на Столичния куклен театър за деца над 4-годишна възраст. Приказката на немския поет и писател Вилхелм Хауф е от далечната 1826 година, но темите й са актуални и до днес. Драматизац­ията е на Дарко Ковачовски, а режисурата на Тодор Вълов. Столичен куклен театър, 12:00 ч., билети от касата на театъра и през платформат­а на Theatre Art.

3 и 4.10

Два дни с Питър Сейдж. Двайсетчас­ово преживяван­е със световноиз­вестния международ­ен и сериен предприема­ч, автор на бестселъри и експерт по човешко поведение Питър Сейдж. Британския­т лектор ще сподели много полезни съвети и прозрения, свързани с основните движещи сили, които определят поведениет­о ни, за работата на подсъзнате­лното ниво, четирите нива на съзнание и влияние, Закона за привличане и подравнява­не на вибрациите, Пирамидата на властта и др. В Парк-хотел “Витоша”, 8:00 – 22:00 ч. Билети и информация на www.petersage.bg.

4.10

Музика под звездите. Певицата Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази излизат заедно на сцена с лайв банда и филхармони­чен оркестър, за да изнесат концерт с най-популярнит­е песни на певицата и любими произведен­ия от мюзикъли и филми.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria