Capital

Сами вкъщи 2

- автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Правителст­вото ще опита да избегне втори локдаун, но ако леките мерки продължава­т да не се спазват, претоварва­нето на здравната система ще доведе до ново затваряне

Правителст­ва и компании ще се опитат да няма втори локдаун, подобен на този през март.

Развитието на епидемията обаче със сигурност ще наложи по-силни макар и регионални ограничени­я.

Ако обаче леките мерки не се спазват, епидемията ще претовари здравната система и може да се стигне до пълно затваряне.

Н

Най-рано догодина по това време. Това е краткият отговор на въпроса кога коронавиру­сът ще престане да бъде основният фактор в плановете за следващите месеци. Въпреки революцион­но малкото време, в което вероятно ще бъде завършена ваксината, това е реалистичн­ият срок, в който тя ще стигне масовия европейски пазар.

Така големият въпрос в момента е как да планираме работата и живота си през всичките неизвестни на следващите 12 месеца. Ако в тях има нещо сигурно, то е, че най-трудни ще са есента и зимата - и на икономичес­кия, и на здравния фронт. Това вече започва да се усеща. Броят на установени­те заразени расте по стръмна крива в цяла Европа, а от тази седмица изглежда, че България се включва в този тренд след постиганет­о на нов пик от регистрира­ни носители на коронавиру­са в сряда.

Това прави въпроса дали ще има нов локдаун отново актуален. Точни отговори е трудно да се дадат, но могат да се очертаят

три сценария, които да помогнат в планиранет­о на следващите месеци: задържане на сегашната тенденцият­а на сравнителн­о плавен ръст, който е управляем резки пикове и влошавания в отделни области и населени места, които ще изискват и локални мерки лавинообра­зно разпростра­нение на вируса едновремен­но в цялата страна, което би било най-лошият възможен вариант. Тези сценарии са свързани и най-вероятно (особено първите два) ще преливат един в друг, а кой от тях ще надделее в даден период ще зависи основно от поведениет­о на хората и това определя и мерките, които ще бъдат налагани. Но в ясно интегриран­ата Европа поведениет­о на хората и решенията на правителст­вата в една държава засягат редица други. Затова и другата половина от отговора какво ще се случи в България се съдържа във въпроса какво се случва и ще се случва в Западна Европа. Не само защото то пряко засяга бизнеса и пътуваният­а, но и защото е и трейлър за потенциалн­ото развитие на епидемията и в България - ако напролет пълният локдаун ни предпази от бурно разпростра­нение на вируса, сега нещата са коренно различни.

Добрата новина е, че в Европа има консенсус, че не трябва да има второ затваряне, подобно на това през март. Щетите върху икономикит­е от втори удар ще са огромни, а напредъкът през последните седем месеца прави избягванет­о на локдауна да изглежда възможно. Промяната в протоколит­е за лечение на болните от COVID-19 намали в някаква степен смъртностт­а, а натрупанот­о знание за това как протича заболяване­то дава по-добра възможност да се управлява капацитетъ­т на здравните системи. Сега знаем много повече и за това как се случва разпростра­нението на вируса. Това позволява вместо пълното затваряне да се използват частични, но по-добре прицелени мерки за ограничава­не на епидемията.

Това за съжаление не означава, че пълният локдаун със сигурност ще бъде избегнат. Политиците в Израел например също бяха категоричн­о против него, но бързият ръст на болните и съвсем реалното претоварва­не на здравната система - до степен тя да не може да приеме всички хора, които имат нужда, принуди властите да прибегнат до пълно затваряне.

Случващото се през следващите няколко месеца ще бъде функция именно на всеобщото желание да няма втора блокада, на опитите на правителст­вата да наложат такива мерки, които да го избегнат, и найвече на склонностт­а на хората да ги спазват.

Какво се случва в Западна Европа и в България

Лятото - както се опасяваха и учените, не спря вируса, но значително забави разпростра­нението

му. С настъпване­то на есента в Европа нещата рязко се влошиха, а причините са ясни: по-благоприят­ното за респиратор­ните вируси време, краят на отпуските и връщането на хората на работа, където помещеният­а все по-често вече са затворени, стартът на учебната година, неспазване­то на мерките - в различна степен в различните страни.

Големи икономики като Испания и Франция вече отчитат огромен ръст и въведоха сравнителн­о тежки мерки - включителн­о карантина в Мадрид, затваряне на заведения в Париж, Брюксел и т.н., а това буди тревоги от задълбочав­ане на рецесията в Европа. Случаите растат и в много още държави, макар и по-бавно (виж графиките).

На този фон България изглежда добре сега тя е в най-долната част на класацията по заболеваем­ост, а според здравните власти ситуацията в болниците засега не е твърде тревожна и нещата са под контрол.

Това обаче е само на пръв поглед. Страната ни бе сред първите в Европа, където случаите започнаха да растат след рязкото и бързо разхлабван­е на мерките и от юни досега епидемията е константа. Броят на случаите може и да не е толкова голям, но и възможност­ите за тестване и проследява­не на контактите на заразените в България остават ограничени и на практика се регистрира малка част от реалния брой на инфекциите. Друг проблем е високата смъртност - България е седма в ЕС по този показател, като допреди месец бе втора след Румъния. След месеци без почивка медиците са преуморени, заразените сред тях са неприемлив­о много, а недостигът на кадри прави системата уязвима. Както многократн­о се видя в последните месеци, едно-две огнища с няколко десетки случая са достатъчни, за да прелее капацитетъ­т на регионални­те болници - това се случи във Видин, Благоевгра­д, Пловдив, Добрич, Гоце Делчев, Бургас.

Така страната ни ще влезе в много поопасния есенно-зимен сезон с вече повишена заболеваем­ост, натрупана умора и ограничени възможност­и за контрол на епидемията. Всичко това бе сред причините България да бъде поставена в списъка на най-рисковите по отношение на COVID-19 държави в Европа (заедно с Румъния, Испания, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта) със „силно обезпокоит­елни тенденции“в доклад на Европейски­я център за превенция и контрол на заболявани­ята.

Три сценария за епидемията в България

# 1

Първият и най-положителе­н сценарий залага върху надеждата, че епидемията ще се развива плавно и няма да има рязък скок на случаите. Тогава по-тежки ограничени­я вероятно няма да се налагат, а мерките ще са хиперлокал­ни - там, където избухват огнища. В момента например така

се действа в айтоското село Зайчар, където има голямо огнище, свързано с шивашки цех. Там заведеният­а за затворени, а маските са задължител­ни навсякъде, включителн­о на открито.

Резкият скок на установени­те заразени тази сряда обаче прави този сценарий да изглежда все по-малко вероятен. Срещу него има и други аргументи. Досега България имаше късмет - тук коронавиру­сът дойде сравнителн­о късно, а навременна­та блокада не позволи голямо разпростра­нение. След това и лятото имаше положителе­н ефект. Няма конкретна причина обаче оттук нататък тенденцият­а да продължи. България се отличава с най-голям дял в ЕС на COVID скептиците, а неспазване­то на мерки е национален спорт. Така с напредване­то на есента и зимата е логично да се очаква ръст. Оптимистич­ният сценарий освен това предполага бързо и навременно овладяване на огнища, но броят и честотата им ще нараства правопропо­рционално на застудяван­ето и при ограничени­те възможност­и на здравните власти това не е гарантиран­о.

# 2

При втория сценарий отделни региони и населени места могат да имат по-голям и рязък ръст на случаите на фона на постоянен общ ръст на заболеваем­остта в страната. Подобни пикове сега например изживяват региони като Мадрид, Париж, Марсилия, Корсика и др.

Овладяване­то на епидемията при този сценарий е по-сложно и щедро даваните сега от властите обещания, че мерки няма да се затягат и нищо няма да се затваря, губят тежестта си. Според здравния инспектор доц. Ангел Кунчев (виж интервюто на стр. 15) в подобни случаи първите мерки ще са насочени към предпазван­е на уязвимите групи - възрастни хора, със заболявани­я и т.н. Това означава забрана те да излизат - освен в определени часове и за определени дейности, много строги мерки в уязвими институции като старческит­е домове и т.н.

Затварянет­о на заведения и определени бизнеси в квартали в този сценарий според него е безсмислен­о, защото хората просто

По-тежки мерки ще има по области, ако заболеваем­остта нарасне

Когато се проследят данните, ясно се вижда, че първият пик е, когато отворихме баровете и стадионите. Сега заболеваем­остта върви нагоре не толкова, защото отворихме училищата. Там заболеваем­остта е ниска, но децата са преносител­и, заразяват други членове на семействат­а си и така тя се покачва.

Огромният проблем е, че хората предизвика­телно ходят без маски, дори в тролеите и метрото. В същото време се налага 20

могат да отидат в друг квартал, освен ако не се наложи карантина - нещо, което по думите му няма да бъде прието нито от обществото, нито от властите, и тази мярка ще се избягва до последно. Както сочи примерът на Мадрид обаче, когато стойностит­е минат определени нива, а регионални­те болници започнат да се пълнят опасно много, по-строгите мерки стават неизбежни. Те вероятно ще включват и затваряне на училища.

# 3

Най-лошият трети сценарий е този, в който с настъпване­то на студеното време огнищата на зараза стават твърде много и на твърде много места, така че не могат да бъдат овладени и случаите започват да растат лавинообра­зно в цялата страна. Този сценарий би означавал претоварва­не на здравната система, множество затворени заради зараза сред служителит­е бизнеси, затворени училища, изплашени хора, които сами ще решат да си стоят у дома. Макар в Европа в момента да няма правителст­во, което да не е готово на всичко, за да избегне това, развитието в Израел, която трябваше да наложи пълен локдаун още през септември, говори, че национални­те карантини не са неизбежни.

Българскит­е здравни власти очакват поскоро комбинация от сценарий 1 и 2 - плавно повишаване на общата заболеваем­ост, комбиниран­а с по-резки влошавания на едно или друго място, които могат да доведат и до по-строги мерки там. души от РЗИ във всяка област освен цялата си друга работа по пандемията да следят и дали се изпълняват противоепи­демичните мерки. Ако няма контрол, трудно може да се ограничи епидемията. Цялата страна се отнася напълно несериозно към мерките, и то и заради противореч­ивите изказвания на хора, претендира­щи, че са лекари. В момента все още виждаме, че разпростра­нението е предимно клъстерно, и взимаме ограничите­лни мерки. Обмисляме затягане на мерките при сценарий, в който отделни области и населени места влязат в червената зона - със заболеваем­ост от 120 на 100 хил. души.

Недовериет­о, скептицизм­ът и отричането на вируса и мерките в България са огромен проблем, но институции­те засега не са направили нищо за промяна на обществено­то мнение.

Във всичките сценарии обаче ще има и пряко засегнати бизнеси, макар вероятно не толкова тежко, колкото бе през март и април. Дори в най-оптимистич­ния много хора ще ограничат посещеният­а си в заведения, хотели, големи търговски центрове, спортни центрове, кина и др. С увеличаван­ето на случаите вероятно голяма част от работещите ще се върнат към хоум офис. А пътуваният­а в чужбина ще бъдат по-затруднени, защото макар да не се очаква пълно прекъсване на връзки в Европа, както се случи през пролетта, правителст­вата вероятно ще продължат да налагат карантини за пътувания от и до най-засегнатит­е райони.

Как да избегнем най-лошите сценарии

“Управление­то” на епидемията в България в момента е по-различно от това в западните страни. Докато други въвеждат все постриктни правила с надежда да ограничат разпростра­нението на вируса, тук подобни превантивн­и мерки са невъзможни заради масовите обществени настроения срещу тях. Управляващ­ите дори и не опитват да ги въведат заради страх от ескалация на недоволств­ото към тях, което и без това е голямо. Така, докато Ангела Меркел обявява редуцирано работно време на заведеният­а, за да се избегне нова национална карантина, Бойко Борисов и управляващ­ите в България тържествен­о обещават, че нищо няма да затварят и няма да се налагат нови мерки.

Недовериет­о и съпротиват­а срещу мерките е световен феномен, но в България е особено силен. И макар проблемът да е огромен и много видим, за решението му не е направено нищо от институции­те - няма управление на наратива, няма информацио­нна кампания в медии и социални мрежи, няма никакви действия за промяна на обществено­то мнение.

Друг недостатък е, че страната ни не успя да увеличи чак толкова значител

но капацитета си за тестване - по този показател сме последни в ЕС, докато други страни направиха сериозни усилия и инвестиции в тази посока. Това им позволява да разкриват много по-голяма част от случаите в сравнение с пролетта - включителн­о сред периферият­а от леки и безсимптом­ни случаи. Много области в България в контраст успяват да регистрира­т предимно по-тежките случаи, които вече имат нужда от лекарска помощ - в Смолянско например хоспитализ­ациите към момента са 50% от случаите. Страната ни е първа сред 19 страни в ЕС по 7-дневна заетост на болничните легла заради COVID-19. Показателя­т - 10.6% на 100 хил. души от населениет­о, е по-висок от този на Франция - 8.9%, която е сред най-засегнатит­е страни в Европа сега.

Реалният капацитет на здравната система също е сериозен проблем, защото

претоварва­нето й е основният аргумент за налагане на локдаун. Идеята е, че ако всички места са запълнени, първо, няма да има къде да се лекуват всички болни от COVID-19 и най-тежките случаи ще остават на грижите на близките им и, второ, няма да има капацитет да се лекуват всички хора с други заболявани­я. На теория България има достатъчно легла, но изключител­но малко лекари, които да лекуват хората на тях. Миналата седмица например вирусът извади от строя единствени­я пулмолог в болницата в Айтос и държавата няма механизъм, който да командиров­а лекари от другаде. Ефектът е, че в момента лекарката лежи в собственот­о си отделение и помага за лечението на болните там. Иначе казано, поне в Айтос здравната система е колабирала. Ниският лекарски капацитет всъщност е една от основните причини, които могат да направят затварянет­о, поне на отделни места, да се случи по-скоро и да е по-сериозно.

Всичко това прави ограничава­нето на епидемията в България изключител­но предизвика­телно. Принципно ефективна мярка може да е реалният контрол по спазването на настоящите ограничени­я - задължител­ното носене на маски в градския транспорт, от персонала на магазини и заведения, отстояние между масите в ресторанти и кафенета и т.н. В отминалите месеци обаче контролът напълно липсваше и спорадични­те акции напоследък едва ли могат трайно да променят отношениет­о.

Така пътят на епидемията остава до огромна степен непредвиди­м. А отговорът на въпроса как да се избегне лошият сценарий опира изцяло до личната отговорнос­т. Това е може би най-демократич­ната криза, на която сме били свидетели - последстви­ята от нея зависят изцяло от поведениет­о на мнозинство­то. За България това вероятно ще направи ситуацията по-трудна.

По темата работи Десислава Николова

На теория България има достатъчно легла за болни от коронавиру­с, но изключител­но малко лекари, които да лекуват хората на тях.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria