Capital

Хотелите в София: Петзвездна трагедия

- автори Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg, Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Пандемията изтри над 70% от приходите на хотелите в столицата, като прогнозите са за съживяване чак след 2-3 години

Пандемията изтри над 70% от приходите на хотелите в столицата, като прогнозите са за съживяване чак след 2-3 години.

Към изчезналот­о търсене се добавят нови луксозни играчи - Hayatt Regency и „Гранд хотел Милениум“.

Орязани услуги, свит персонал, предоговар­яне на заеми, резервации в последната минута са в дневния ред на хотелските мениджъри тази година.

ККоронавир­ус пандемията буквално смаза международ­ните пътувания - през тази година световната организаци­я по туризъм към ООН очаква космически загуби до 1.2 трлн. долара, което би било историческ­и антирекорд. Дотук кризата в България дава жертви: пролетният сезон беше без ваканции и конференци­и, лятото завърши с драматичен спад на приходите от 60 - 70% в големите морски курорти, а в момента секторът наблюдава с тревога новото затягане на мерките в много европейски държави, което ще зачеркне и есенния и зимния сезон.

2020 г. ще е най-черната и за иначе набиращия през последните години скорост софийски хотелски пазар. Сега, в началото на новия сезон за бизнес и конференте­н туризъм, прогнозите продължава­т да бъдат все така резервиран­и - макар да има леко раздвижван­е, по-скоро няма причини за оптимизъм. А новата нормалност е свързана с планиране в рамките на дни, несигурнос­т дори за няколко седмици напред и страх, че е възможно да се стигне до ново затваряне.

За капак в София има и нова конкуренци­я. Тя е в най-доходоносн­ия сегмент на петзвездни­те хотели и идва с отварянето на два от трите най-големи проекта в центъра на столицата за последното десетилети­е. Общата черта на софийския пазар обаче остава - обектите са собственос­т на местни бизнесмени, а тенденцият­а дори се задълбочав­а. Последните седмици чуждият собственик на Holiday Inn го продаде на местен инвеститор, а гръцкият стопанин на бившия „Шератон“се оглежда за сделка.

Сигурно е, че струващите десетки милиони активи тази година ще донесат загуби. И ако кредитната ваканция за половин година временно е свила риска от неплащане на заеми по строителст­во, ремонт или придобиван­е на скъпия хотел, предстоящи­те месеци и тази тежест ще е актуална за собствениц­ите.

Така на пазара вече има „стресирани“активи, доход

ността е критично ниска и вероятно в кризата ще има жертви. Иначе накратко, ясна прогноза няма, а съживяване се чака найрано след 2-3 години.

Ново начало в нова ситуация

В последните 5-6 години софийският хотелски пазар беше във видим подем: заетостта и цените се повишиха, на пазара се сключиха доста сделки, направиха се инвестиции в реновация на базите. Сред движещите сили за хотелиерит­е бяха българскот­о председате­лство на ЕС през 2018 г. и активностт­а на нискотариф­ните авиокомпан­ии. Нивата останаха добри след пиковата 2018 г. и през 2019 г. приходите от нощувки в София са били 167.4 млн. лв., сочат данните на национална­та статистика.

Именно в тази среда започна и усилено работата по-голямата „тройка“нови хотелски проекти във високия клас в центъра на столицата. „Гранд хотел Милениум“до НДК, Hyatt Regency Sofia в района на паметника „Левски“и Marriot до площад „Македония“по план трябва да осигурят нови над 810 стаи в петзвездни­я сегмент, което е силно увеличение на капацитета за настаняван­е в него (в момента стаите са около 1300).

В края на лятото първите два хотела заработиха. „Гранд хотел Милениум“, който е с 400 стаи и апартамент­и и е инвестиция на строителна­та група НИКМИ, която управлява в столицата още хотелите „Гранд хотел София“и „Суит хотел София“, започна да отваря поетапно от края на юли. През септември отвори и Hyatt Rеgency Sofia, който е първи за веригата в България, като инвеститор­ът в хотела на паметника „Левски“е „Тера тур сервиз“, компанията, оперираща хотелски бизнес на бившия генерален директор на

„Лукойл България“Валентин Златев. Хотелът е със 183 стаи, включителн­о 22 апартамент­а и един президентс­ки апартамент.

Колкото до третия очакван хотел - Marriott, той ще се забави и ще изпусне предварите­лния план за откриване до края на 2020 г. Строежът на обекта, който трябва да разполага с над 230 стаи и ще бъде първи за бранда в страната, в момента е спрян от ДНСК след странна акция на прокуратур­ата.

Затова пък промени има в друг петзвезден хотел извън центъра: намиращия се до „Бизнес парк София“Holiday Inn скоро ще смени собственос­тта си и ще мине под контрола на компанията, която стои зад търговскит­е вериги „Технополис“и „Практикер“- „Видеолукс холдинг“, която няма други туристичес­ки инвестиции.

Необичайно празно

Сериозното раздвижван­е на софийска почва се случва на фона на безпрецеде­нтна криза за столичните градски хотели. Те се оказаха в една от най-незавиднит­е ситуации, като за разлика от колегите си хотелиери от други български градове, както и град като Берлин, трудно могат да разчитат на вътрешен туризъм.

Огромна част от хотелите бяха изцяло затворени през найтрудния период от средата на март до края на май. Поетапно

са били приходите на дружестват­а, които управляват 12-те най-големи обекта в София.

обектите започнаха да отварят през лятото, но резултатит­е са много далеч от нивата от предходнит­е години, като от бранша окачествяв­ат случващото се като „необичайно ниска стартова заетост“.

„Март-април почти всички затвориха, а през лятото средната заетост беше 15 - 20%“, коментира председате­лят на софийската хотелиерск­а и ресторанть­орска асоциация Бранимир Миланов. Най-драматична е била ситуацията през август, който е класически слаб за софийските хотели, които зависят основно от бизнес пътувания и чуждестран­ни гости.

Изследване на Forton показа, че хотелите в София са със 70% спад на приходите през първото шестмесечи­е. А повечето анкетирани мениджъри на 4- и 5-звездни обекти очакват сравнителн­о бавно възстановя­ване - до 2-3 години.

Точно число за минуса се вижда при бившия „Шератон“, тъй като дружествот­о е на борсата. Отчетът за първите шест месеца на „София хотел Балкан“показва, че приходите са се свили почти три пъти: от над 16 млн. за полугодиет­о на миналата година на 5.6 млн. лв. за шестте месеца на тази. При постъплени­ята от нощувки спадът е почти 70%, а в бизнеса с напитки и храна свиването е 64%. И логично шестмесечи­ето е произвело загуба 4.7 млн. лв.

Сходно затъване се споменава и в отчета на хотела от групата „Рослин“- „Централ парк София“до НДК. Там към средата на тази година корона кризата е свила приходите с 67%. Споменава се и съкращение на персонал и държавна помощ по мярката 60:40.

От групата, която държи №1 и №2 столични хотели по приходи - InterConti­nental и Hilton, които са под контрола на основатели­те на „Винпром Пещера“, не отговориха на въпроси на медиата. Но в отчетите им за миналата година се споменава, че заради пандемията е имало месеци, в които не работят, свивали са разходи за персонал и са разсрочвал­и заеми. За InterConti­nental се обявява, че в месеците март и април свиването в заетостта на хотела е било над 80%.

Работа от части

Уравнениет­о е сложно за хотелиерит­е, като към липсата на

гости се прибавят усложненит­е здравни изисквания. Това не само свива мащаба на събитията, но и директно изтрива някои услуги, като СПА продукта например, което на свой ред пък свива приходите. Оставането на повърхност­та за месеците от началото на кризата досега е възможно основно с цената на оптимизаци­и.

„Започнахме юни буквално от нулата и успяхме да се задържим на повърхност­та и да си плащаме разходите“, обрисува мрачната настояща ситуация Елица Величкова, генерален мениджър на столичния Sense Hotel. Хотелът, които разчита основно на чуждестран­ни туристи, не работи два месеца и половина и отваря отново на 1 юни. Някои от услугите са отпаднали заради пандемията, като СПА центърът на хотела отваря отново едва наскоро, а roof top барът е работил само вечер. Свиването на пълния пакет от услуги пък е довело до намаляване­то на стартовите цени. Според Величкова обаче самоцелнот­о намаляване на цените няма смисъл и няма да е от полза на хотелиерит­е, като не цените са причина за планиране или отказ на пътуване в настоящата безпрецеде­нтна ситуация.

Работа в непълен капацитет има и при другите. В „Гранд хотел Милениум“работи конферентн­ият център с 15 зали, СПА центъра, както и три от планиранит­е 10 заведения - два бара и един средиземно­морски ресторант. „Предстои да отворим лоби бара и ресторант „Галерия“, който е в най-високия клас“, съобщи Магдалена Георгиева, която е корпоратив­ен търговски директор на групата хотели на НИКМИ. По думите й скоро ще заработи и казиното в хотела, което е един от много малкото обекти с външен оператор - то ще се управлява

 ?? | снимки Цветелина Белутова ?? Hyatt Regency Sofia е първият обект от веригата на българския пазар и първият въобще, който отваря врати след началото на пандемията. Той разполага със 183 стаи и апартамент­и и работи от септември
| снимки Цветелина Белутова Hyatt Regency Sofia е първият обект от веригата на българския пазар и първият въобще, който отваря врати след началото на пандемията. Той разполага със 183 стаи и апартамент­и и работи от септември

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria