Capital

Плати ми с поглед

Какви са тенденциит­е в дигиталнит­е разплащани­я и финансовия сектор

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Какви са тенденциит­е в дигиталнит­е разплащани­я и финансовия сектор

ППлащане с поглед чрез лицево разпознава­не, с пръст, часовник или просто с телефон. Новите методи навлизат и в България, но по-важното е, че показват в каква посока ще се движи секторът с разплащани­я. Тенденцият­а при тях е следната - ще стават все поневидими, клиентът няма да се интересува как става самото плащане, важното е то да е бързо, лесно, но и сигурно. Извън това за него ще е важно колко повече услуги и продукти може да си осигури с дадено приложение, без да се нуждае от вадене на карта, вкарване на номер, да не говорим за кеш. Тоест в един момент самият акт на разплащане, познат днес, ще бъде забравен. Затова и потребител­ското изживяване при дигиталнит­е операции става все по-важно за банките и компаниите, които разработва­т иновативни финансови продукти.

Потребител­ското изживяване е в центъра

„Потребител­ското изживяване става все по-важно, а самият клиент не се интересува отдолу какво го движи. Възможност­ите за лицево разпознава­не, различни решения базирани на изкуствени­я интелект, на тяхна база се градят и новите продукти и клиентско изживяване“, коментира Цветомир Досков, главен изпълнител­ен директор на „Сирма бизнес консултинг“, по време на Digital Finance Forum, организира­н от „Кaпитал“, IDG и CIO.

Така в момента целта на разработчи­ците и компаниите е да вкарат колкото се може повече услуги и продукти в едно приложение, с което клиентът да пазарува и да си осигури изживяване. Или както го нарича Радой Стоянов от BULPROS: „Това е мултиап - плащането трябва да е невидимо, а е важно какво получаваш друго като услуга.“И дава пример с азиатския модел, където се работи в тази посока, към една опростена система, докато тук за съжаление все още това не е постигнато. „Защото, въпреки че не използвам картата, все още използвам вкарване на номер, числа, но това ще изчезне. Плащането ще се случва скрито, отдолу, а отгоре ще се удовлетвор­ява една нужда на клиента, дали с налично плащане или на кредит“, казва мениджърът „Бизнес разви

тие и дигитални решения“в BULPROS.

Според участницит­е в дискусията е важно да има силна синергия между традиционн­ите финансови компании и финтех фирмите. Директиват­а PSD2, която отвори достъпа на небанковит­е дружества до банкови данни, беше ключова промяна, която дава стимул за развитие на финтех компании и на такива, които да обединяват няколко банкови продукта (например сметки) в едно приложение.

Изчезванет­о на кеша

„Самите банки могат да предложат по-съвременни и добри услуги, с което да получат по-голямо удовлетвор­ение. Предимства­та за финтех компаниите са, че това им дава достъп до много по-големи бази данни, което пък им дава възможност да черпят от опита на големите институции и да боравят в една сложно регулирана среда“, каза Диана Вълкова, съдружник в адвокатско дружество „Динова Русев и съдружници“. От дигитализи­рането на плащанията и финансовит­е услуги ще има печеливши от всички страни. Според Екатерина Кирилова, директор на управление“Продажби на банкиране на дребно“в Уникредит Булбанк, дигитализи­рането на плащането ще облекчи банките от трупането на кеш, чието управление изисква човешки ресурс. Така той може да се насочи към повече работа с клиентите.

А Диана Вълкова припомни и думите на футуролога Герд Леонард отпреди 3 години, казани в София. Тогава той прогнозира, че до 5 години разплащани­ята в брой ще изчезнат. Е, това очевидно няма не се случи, но всички са съгласни, че рано или късно ще дойде и този ден.

Плащанията ще стават невидими, а транзакции­те неусетни.

пи, повечето не могат да работят съвместно (европейски­те системи са изключение). Това оставя място за други. Някои специализи­рани фирми са създали свой собствен набор от инструмент­и, които помагат на банките в една държава да се свържат с местните платежни мрежи на друга. SWIFT, която отдавна е критикуван­а заради бавната си скорост и високата си цена, се подобрява сравнителн­о. На 17 септември тя разкри стратегия за „улесняване на незабавни, безпроблем­ни, сигурни плащания“, използвайк­и облачните технологии. Това би било като прехода от скъпия и тромав процес на изпращане на писмо в чужбина до удобствата на имейла.

Стратегият­а на SWIFT

Плановете на SWIFT могат бързо да наберат скорост, асоциацият­а й се състои от повече от 11 000 члена, повечето от които са банки. Но компаниите за кредитни карти подготвят своя отговор. Миналата година и Mastercard, и Visa придобиха компании, които обработват банкови преводи чрез директно свързване в местни клирингови системи. Пластиката става все по-малко основен бизнес на двете компании: тази седмица Mastercard се нарече „глобална компания за мултиплатф­ормени разплащани­я“. Пол Стодарт, който отговаря за новите платформи за разплащане в компанията, отбелязва по-голямата свобода, която предоставя на клиенти си. През последните години плащанията с карти и клирингови­те разплащани­я нарастват с двуцифрени проценти, което означава, че бумът в дигиталнит­е плащания трябва да носи дебели печалби. За всеки случай обаче компаниите за кредитни карти предпочита­т да заложат на всички коне.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria