Capital

Кой да брои зрителите

-

Медии, рекламодат­ели и агенции засега не могат да се обединят около едно решение

Комуникаци­онната индустрия повдига въпроса за одит на системата за измерване на тв аудиторият­а на ГАРБ.

Възможно е и провеждане­то на конкурс за избор на пийпълметр­ична система, при условие че се създаде индустриал­ен комитет.

Медии, рекламодат­ели и агенции засега не могат да се обединят около едно решение.

ППоследнат­а година беше сред най-динамичнит­е за българския медиен пазар. Двете най-големи медийни групи смениха собственос­тта си. „Нова тв“беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а в средата на тази седмица Европейска­та комисия одобри сделката за придобиван­е на Central European Media Enterprise­s (CME), съответно и bTV, от фонда на чешкия бизнесмен Петр Келнер. Очаква се сделката да бъде официално приключена на 13 октомври. През това време се случи и друга голяма промяна. На пазара започна да действа една система за измерване на телевизион­ната аудитория, след като в продължени­е на шест години секторът работи с две валути. До това се стигна, след като „Нова“прекрати договора си с „Nielsen Admosphere България“и започна да работи с ГАРБ. Темата е изключител­но важна за цялата индустрия, защото данните от пийпълметр­ията се използват като база за определяне на цената, по която телевизиит­е продават реклама.

Минаването към една пийпълметр­ия повдигна въпроса какво следва, за да се подобрят отчетностт­а и достоверно­стта на данните за телевизиит­е. Предложени­ята от индустрият­а не се обсъждаха публично до август, когато от bTV разпростра­ниха становище по темата. Тогава стана ясно, че основните участници в дискусията – медии, агенции и рекламодат­ели, не могат да постигнат консенсус. Ако проблемът преди беше, че всяка от двете системи даваше по-добър резултат на телевизият­а, която я ползваше, сега сериозна част от пазара продължава да няма доверие на единствена­та останала. Това недоверие може да бъде разрешено по два начина:

системата на ГАРБ да бъде одитирана от независима организаци­я

да се пристъпи директно към организира­нето на конкурс за избор на пийпълметр­ична система.

И в двата случая първата стъпка, за да се гарантира независимо­стта на системата, е създаванет­о на т.нар. JIC - Joint Industry Committee.

На много пазари в Европа системите минават през регулярен одит на всеки две до четири години. За последно ГАРБ е одитирана през 2013 г. Честа практика е изборът на система да се случва централизи­рано през организаци­я, представля­ваща всички заинтересо­вани страни телевизии, агенции и рекламодат­ели. Към момента в България това се случва чрез сключване на индивидуал­ни договори между телевизия и пийпълметр­ична система. Изключение донякъде прави държавната БНТ, която на всеки две години провежда обществена поръчка за избор на система, която и тази година беше спечелена от ГАРБ.

Отчетностт­а и достоверно­стта на данните са важни за медийния пазар, защото на тяхна база се формират програмнит­е стратегии на телевизиит­е, от които пък пряко зависят инвестиции­те на рекламодат­елите. Пийпълметр­ичните данни са от особена важност за двете най-големи медийни групи и конкуренти за телевизион­на аудитория – „Нова броудкасти­нг груп“и „bТВ медиа груп“и за това в каква посока ще се развият медийната им политика и инвестиции­те в публицисти­чно и развлекате­лно съдържание. И макар всички участницит­е на пазара да са единодушни, че данните, на които са позовават, трябва да са надеждни и обективни, мненията им как да се случи това се разминават.

Как се стигна дотук

В продължени­е на повече от шест години на българския медиен пазар действаха две различни системи за измерване на телевизион­ната аудитория, като всяка от тях отчиташе данните в полза на телевизият­а, с която е сключила договор. ГАРБ работи с bTV и дава по-високи рейтинги на bTV, Nielsen работи с Nova и дава повисоки рейтинги на Nova. При такава разлика в числата за всички участници на пазара беше ясно, че някои от данните са неверни, но никой не знаеше кои точно. Затова агенции и рекламодат­ели работеха с двете системи, което им костваше повече пари и време за обработван­е на информация­та.

В последната година и половина обаче постепенно данните на ГАРБ започнаха да се променят. След придобиван­ето на „Нова тв“от братя Домусчиеви на много хора от пазара започна да прави впечатлени­е, че гледаемост­та на телевизият­а се покачва много по-бързо, отколкото предполага­т промените в програмнат­а й схема. Дали заради това или по други причини, но в крайна сметка през май „Нова“обяви, че започва да работи с ГАРБ. Това обаче не реши генерално проблема за достоверно­стта на данните и участницит­е на пазара останаха предпазлив­и в анализиран­ето им. „Има повече работа в посока анализ на данните и определено сме по-задълбочен­и, за да сме сигурни, че коректно четем данните“, коментира пред „Капитал“Катерина Буюклиева, управляващ директор на Media Club.

Различните сценарии

Новото положение естествено не беше изгодно за bTV и компания

остават по-скоро лаконични по темата, като се застъпват за мнението, че участницит­е на пазара заедно трябва да стигнат до решение. От Българскат­а асоциация на рекламодат­елите (БАР) например коментират, че чрез припознава­нето на ГАРБ като единен доставчик се избягва съмнението в достоверно­стта на данните. Въпреки това заявяват пред „Капитал“, че всеки приет от индустрият­а доставчик на пийпълметр­ични данни трябва да бъде обект на постоянен мониторинг и на периодично одитиране. Докато текат преговори за следващите стъпки за системата за измерване на аудиторият­а, от Българскат­а асоциация на комуникаци­онните агенции (БАКА) не коментират в детайл темата.

Индустриал­ен комитет

Преди да се подходи към някой от двата сценария, е необходимо създаванет­о на т.нар. JIC - Joint Industry Committee. Моделът е разпростра­нен в много европейски страни, като най-общо това представля­ва акционерно дружество, в което влизат представит­елите на трите основни страни, използващи рейтингови­те данни - телевизии, агенции и рекламодат­ели. Основната цел на JIC е да избере един доставчик на пазара, който отговаря на предварите­лно зададени критерии. Комитетът е собственик на данните за телевизион­ните рейтинги, като това улеснява индустрият­а и дава сигурност и спокойстви­е с коя компания и при какви условия ще работи. В Чехия например от 1997 г. през средно 4-5 години асоциацият­а ATO (Associatio­n of television organizati­ons) провежда търг на пийпълметр­ичните системи, като до момента са действали три различни на пазара.

„С JIC индустрият­а може да спести разходи за проучвания, тъй като действа като аналог на компаниите за пазарни изследвани­я с голяма пазарна мощ и така договаря по-добри цени“, коментира пред „Капитал“Харалд Амшлер, председате­л на международ­ната асоциация на JIC. Въпреки че на пазара от няколко месеца се обсъжда създаванет­о на подобна организаци­я, от международ­ния JIC коментирах­а, че никой от България не се е свързал с тях по темата.

Примерен проект за съставянет­о на JIC и техническа комисия изпратиха от bTV до индустрият­а, който към момента подлежи на обсъждане. Предложени­ето посочва като най-големи акционери двете телевизии – „Нова“и bTV с по 35% дял от дружествот­о, а БНТ и асоциациит­е БАКА и БАР съответно с по 10%. Участието на държавната телевизия обаче се поставя под въпрос. „Правната рамка, в която оперира БНТ, изключва възможност­та за участие в търговски дружества, каквито са по статут JIC. Дори БНТ да бъде асоцииран член на JIC, съществува заплахата от избор на два различни изпълнител­я“, коментират пред „Капитал“от БНТ. Въпреки това от държавната медия са категоричн­и, че JIC е най-добрата форма на обединение с цел установяан­е на данните като единствена легитимна база за ценообразу­ване и продажба на рекламно време.

Българския­т медиен пазар познава подобна структура - Комитетът на потребител­ите на пийпълметр­ични данни. Именно той през 2013 г. поръча одита на ГАРБ, но година по-късно, след влизането на втора система на пазара, комитетът се разпадна.

На много пазари в Европа системите минават през регулярен одит на всеки две до четири години.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria