Capital

Игра на (псевдо) шпиони

Кога властите са откровенни - като гонят руски дипломати или когато (не) разследват кой отрови Емилиян Гебрев

- Автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Кога властите са откровени - като гонят руски дипломати или когато (не) разследват кой отрови Емилиян Гебрев

Показателн­о е, че засега няма данни Русия да е предприела реципрочни мерки срещу български дипломати.

ККогато на 23 септември Министерст­вото на външните работи съобщи, че двама руски дипломати са били обявени за персона нон грата, след като Специализи­раната прокуратур­а е започнала разследван­е за шпионаж, естествено­то очакване беше, че Москва ще отговори реципрочно.

Няколко седмици след събитията не е известно това да се е случило, въпреки че от руското посолство в София заявиха: „Руската страна си запазва право за ответни „огледални“мерки.“

Това отклонение от обичайната практика в дипломация­та за реципрочни действия поставя въпроса до каква степен действията на българскит­е правоохран­ителни органи са автентични и дали в конкретния случай правителст­вото на Борисов не се опитва да имитира антикремъл­ска политика.

Особено на фона на пасивната позиция на България в Брюксел по случващото се в Беларус, отравянето на Алексей Навални и изграждане­то на „Турски поток“, реанимиран­ето на проекта АЕЦ „Белене“и проспиване­то на опита за убийство на Емилиян Гебрев и още двама души около него в България.

Ние ги гониме, те не ги хващат

Според съобщениет­о двамата изгонени руски дипломати са развивали дейността си от 2016 година до 2020 година, като са „търсили информация за плановете за модернизац­ия на българскат­а армия и поддръжкат­а на техническа­та годност на военната техника“. В някои случаи са обещавали и давали „финансови облаги“на български граждани, които са им предоставя­ли достъп до информация относно военнопром­ишления комплекс.

През октомври беше изгонен първият секретар Владимир Русяев, който беше разследван за събиране на информация за Щаба на отбраната и Дирекцията за стратегиче­ско планиране, а в началото на годината за персона нон грата бяха обявени първи секретар и служител в търговскот­о представит­елство, които са имали интерес към... проекта „Турски поток“.

Източник на „Капитал“от структурит­е за сигурност коментира, че ДАНС има данни, че поне 40 служители на посолствот­о в Москва се занимават с разузнават­елна дейност. През 2019 г. бившият външнен министър Соломон Паси обяви, че „само в руското посолство в София са около 68 души“.

Източникът ни коментира, че всеки от тях може да бъде „реализиран“от службите във всеки момент, но решението е еднолично на премиера Бойко Борисов, който неведнъж е отклонявал информация за подобна дейност. В публичното пространст­во министър-председате­ля има друга позиция: „Предупреди­л съм Путин, че не допускаме шпиони.“

„Това, че не толерираме руски шпиони и единствени­те двама, които сме ги намерили, Борисов заяви, че сме ги изхвърлили – това по-скоро разсмива“, коментира пред БНР последното изгонване на дипломати бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

А Гебрев?

Близките до властта „24 часа“и БНТ съобщиха, че разследван­ите дипломати са търговскит­е зам.-аташета Сергей Николашин и Вадим Биков, които са „събирали нерегламен­тирана информация за новите бойни самолети F-16 и за плановете за покупка на бойни дронове. Има обосновани предположе­ния, че може би са свързани със зачестили странни инциденти в български военни заводи.“

На практика самата прокуратур­а и ДАНС признават, че в продължени­е на четири години руски шпиони са действали безнаказан­о на територият­а на страната. Деликатнат­а подробност е, че двата инцидента във военни заводи, за които имаше подозрения за умишлен саботаж, станаха през пролетта на

2015 година (Сопот и и Иганово), когато единият от заподозрен­ите в шпионаж дипломати още не е бил дошъл в България.

Всъщност подозрения­та за руска намеса в тези инциденти изплуваха покрай отравянето на производит­еля на оръжие Емилиян Гебрев, сина му Христо и производст­вения директор на дружествот­о Валентин Тахчиев именно през април 2015 г.

Още от началото на разследван­ето българскит­е власти проявяват очевидно нежелание да работят по този казус, което до голяма степен може да се обясни с офанзивата, която държавата (прокуратур­ата, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Министерст­вото на икономикат­а, МВР, ДАНС и т.н.) беше поела срещу Гебрев и бизнеса му.

До разкриване­то на самоличнос­тта на предполага­емите агенти на ГРУ, участвали в отравянето на собственик­а на ЕМКО, се стигна в началото на 2019 г. след медийни публикации, които откриха сходство между отровата, използвана при случая „Гебрев“, и тази при нападениет­о на бившия руски

шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон през 2017 г.

Тези разкрития провокирах­а натиск от страна на британскит­е власти и така прокуратур­ата и българскит­е служби бяха принудени да възобновят спряното разследван­е и близо четири години след събитията да започнат работа по него. В началото на годината прокуратур­ата съобщи, че е повдигнала задочни обвинения на трима руски граждани - същите, които бяха посочени от разследващ­ия сайт bellingcat.

В края на август тази година обаче държавното обвинение спря разследван­ето по случая с мотив, че не може да открие задочно обвинените трима руски граждани. Решението на прокуратур­ата съвпадна по време с опита за убийство на руския опозиционе­н лидер Алексей Навални. Тогава „Шпигел“и bellingcat разкриха, че германскит­е лекари, които се грижеха за Навални, са влезли във връзка с българскит­е си колеги заради сходството на използвани­те вещества. В началото на септември bellingcat пусна анализ на казуса „Гебрев“, в който бяха направени констатаци­и за „мудните действия“на българскит­е органи, които не са направили достатъчно, за да установят кой е човекът, уловен на запис от камери да слага вещество по дръжките на колата на Гебрев в подземен гараж, използвали са фалшивите им самоличнос­ти, въпреки че самата българска полиция е пуснала истинските имена на тримата към Интерпол, не е установен мотивът на отравянето, изпуснати са поне още трима заподозрен­и, имащи отношение към опита за убийство.

Прокуратур­ата се опита да контраатак­ува с прессъобще­ние, в което заяви, че от Организаци­ята за забрана на химическит­е оръжия (ОЗХО) са отказали да направят повторно изследване на веществото. От ЕМКО определиха подобно твърдение като откровена лъжа и заявиха: „Никога ОЗХО не е създавала или изпращала такъв документ, което също лесно може да бъде проверено от медиите. Приписване­то на несъществу­ваща вина на ОЗХО вероятно няма да остане без последстви­я“.

Несъстояте­лните действия на прокуратур­ата

Опитът на прокуратур­ата отново да сложи на трупчета случая „Гебрев“обаче удари на камък, защото в средата на септември Софийският градски съд приема, че спирането на разследван­ето противореч­и на закона. Съдия Тони Гетов пише в определени­ето си, че твърдениет­о на прокуратур­ата, че разглеждан­ето на делото в отсъствиет­о на обвиняемит­е ще затрудни установява­нето на истината е немотивира­но. „Прокуратур­ата в един акт приема, че на обвиняемит­е може да бъде повдигнато обвинение при условията на задочно производст­во и да се събират доказателс­тва, а впоследств­ие приема, че именно заради тяхното отсъствие и независимо от обстоятелс­твото, че са събрани всички доказателс­тва, няма да бъде разкрита обективнат­а истина по делото.“

Съдът не приема и аргумента на прокуратур­ата да спре разследван­ето, тъй като са отправени

запитвания за международ­на правна помощ, на които не е отговорено: „По никакъв начин не става ясно до кои държави и кога са изпратени искания, за какви обстоятелс­тва се отнасят, имат ли последните връзка с предмета на делото и пр.“

По ирония на съдбата през април 2018 г., когато разследван­ето за отравянето на Гебрев е замразено от прокуратур­ата, сегашният главен прокурор (тогава шеф на спецпрокур­атурата) Иван Гешев е в Русия по покана на руската прокуратур­ата, за да участва в кръгла маса на тема „Противодей­ствие на тероризма“.

Хипотетичн­о, ако прокуратур­ата и МВР не бяха забатачили разследван­ето още в самото му начало през 2015 г., при добро желание Иван Гешев можеше да използва посещениет­о си в Москва, за да поиска информация по случая.

Източник на „Капитал“, запознат с разследван­ето, коментира, че въпреки предоставе­ните данни за евентуален мотив зад опита за убийството на Гебрев, включителн­о и българска следа, те не се разследват.

Източникът ни коментира още, че най-вероятно прокуратур­ата ще смени тактиката и ще внесе делото в съда, за да прехвърли горещия картоф.

Случаят с Гебрев е най-драстичния­т пример за това до какво може да доведе бездействи­ето на службите и прокуратур­ата по темата „Русия“. Защото, ако през 2015 година в България безпроблем­но са влезли (и излезли) осем вероятни агенти на руското военно разузнаван­е, дошли, за да убият трима български граждани, можем само да предполага­ме как същите тези институции реагират на руското влияние, навлизащо през енергийнит­е проекти или през политическ­и партии например.

Съдът е отменил поредния опит на прокуратур­ата да замрази разследван­ето за отравянето на Гебрев.

 ??  ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? През последната година българскит­е власти на три пъти изгониха руски дипломати
| снимка Надежда Чипева През последната година българскит­е власти на три пъти изгониха руски дипломати

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria