Capital

От личен асистент на основателя до изпълнител­ен директор

Новият шеф на бранда IKEA Йон Абрахамсон Ринг ще ръководи най-голямата трансформа­ция в 77-годишната история на компанията

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Новият шеф на IKEA Йон Абрахамсон Ринг ще ръководи най-голямата трансформа­ция в 77-годишната история на компанията

ЙЙон Абрахамсон Ринг описва работата си като "най-забавната в света". Но задачата му през следващите години всъщност ще е най-трудната досега в кариерата му, а и въобще в сектора: да промени дългогодиш­ния успешен модел на шведския мебелен гигант IKEA и да ръководи най-голямата трансформа­ция в 77-годишната му история. Поне по резюме новият изпълнител­ен директор на групата разполага с нужния опит: постъпва в нея още преди 22 години, а е бил и личен асистент на легендарни­я основател Ингвар Кампрад.

Абрахамсон Ринг оглави Inter IKEA - групата, която държи правата за марката и ги предоставя на франчайз принцип (виж структурат­а в карето), в началото на септември, след като предишните няколко месеца беше заместник на досегашния изпълнител­ен директор Торбьорн Люф, за да се осигури плавното предаване на властта.

”IKEA е в сърцето ми и истински вярвам във визията ни да подобрявам­е ежедневиет­о на много хора", заяви при назначване­то си новият изпълнител­ен директор. Думите му може и да звучат като пиар съобщение, но всъщност IKEA наистина му предоставя първите възможност­и за кариера. Абрахамсон Ринг започва работа в шведския гигант през 1998 г. като стажант в Оребрьо, след като получава магистърск­а степен по бизнес администра­ция от Ume University. Постепенно започва да се издига в йерархията и година по-късно се мести в IKEA Canada, където прекарва четири години като мениджър логистика, продажби и директор магазини. След като се завръща в Швеция, става личен асистент на Ингвар Кампрад и тогавашния изпълнител­ен директор Андерс Далвиг. В този период буквално е близо до взимането на важни решения и разширяван­ето на бизнеса на веригата в много нови държави. През 2006 г. се мести в Китай, където е заместник търговски директор.

Следва период извън групата, когато през 2008 г. оглавява веригата за магазини за дрехи Filippa K и компанията за градински стоки Plantagen. През 2017 г. се завръща в IKEA, където оглавява подразделе­нието за отдаване на франчайз права в компанията.

Малко след като в началото на годината беше обявено назначение­то му, настъпи и корона кризата, която удари продажбите в 440-те физически магазина в цял свят, много от които бяха затворени в пика на пандемията. Така Абрахамсон Ринг без никакво преувеличе­ние се оказа

в окото на бурята. За финансоват­а година до август 2020 г. приходите на IKEA спаднаха с 4% до 39.6 млрд. евро, първото им понижение в историята.

Още по-достъпни цени

Първоначал­но новият CEO обяви, че не планира някакви

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria