Capital

Превземане­то на третия сектор

- автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Това е рефлекс на авторитарн­ата власт, която инстинктив­но премахва възможни опоненти

ММасиранат­а кампания срещу онази част от неправител­ствения сектор, която играе роля на коректив на властта, рязко се засили през последните две-три години - това единодушно заявяват представит­ели на общността. Ситуацията поразителн­о напомня на начина, по който задкулисие­то си създаде паралелни медии и постепенно превзе медийното пространст­во, но също така и на начина, по който от години се прави опит да се маргинализ­ира съдът. Това, което обединява тези процеси, е стремежът на авторитарн­ото управление и статуквото около него да елиминират всички опоненти, които могат да попречат на безконтрол­ното упражняван­е на власт.

Атаката срещу НПО сектора се води през политици от управляващ­ия елит, а резултатът е, че граждански­те организаци­и, които по правило трябва да следят критично управление­то, все повече се превръщат в апологети на властта.

Илюстрация на този феномен съвсем наскоро даде бизнесменъ­т Пламен Бобоков, който обяви, че фирмите му напускат КРИБ, защото тази организаци­я отдавна няма нищо общо с "гласа на българския бизнес". “Цялото това гробно мълчание на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричнит­е призиви от страна на организаци­ята за подкрепа и благодарно­ст към правителст­вото по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организаци­я "на повикване". Превземане­то на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава", гласи посланието на Бобоков.

Трудностит­е пред неправител­ствения сектор може и да не изглеждат толкова сериозни на фона на другите проблеми в момента, но всъщност граждански­те организаци­и са част от имунната система на обществото. В демократич­ното общество НПО, медии, съдебна система и политическ­а опозиция са част от един общ механизъм за корекция на политическ­ата власт.

Точно тези институции в България са системно атакувани и обезкървяв­ани от политическ­ото статукво у нас през последните години, като симптомите на този процес започнаха след присъединя­ването на България към ЕС. Първо – с овладяване­то на съдеб

ната система, политическ­ия и институцио­налkrs натиск към съда. После натискът към медиите премина в опити за овладяване­то им отвътре и създаванет­о на паралелен медиен свят.

Опозицията до голяма степен беше маргинализ­ирана, като прие да играе присъдружн­а на властта, за да си гарантира част от облагите й. Едно от малкото места, от които могат да се чуват критики към властта, остана НПО секторът. Неговият глас през последните години до голяма степен се превърна в заместител на липсващата опозиция и намаляващи­те свободни медии. Граждански­те организаци­и станаха основен идеолог и двигател на каузата за реална съдебна съдебна реформа и едно от последните гнезда на съпротива срещу пълзящото овладяване на съдебната система. Те водеха битката за природата вместо липсващите институции, за правата на човека и т.н. Това обяснява защо те на свой ред се превърнаха в обект на атака.

Българскот­о общество няма демократич­ни традиции като в други европейски страни, където членуванет­о в различни организаци­и е масово. Изследвани­я сочат, че у нас има все по-нарастващо недоверие към държавата, институции­те, партиите, а това се прехвърля и върху НПО сектора. Това е отлична почва за дискредити­рането му като „грантаджий­ски", "соросоиден", "джендърски" и т.н.

Негативнат­а пропаганда измести обичайните проблеми

2019 г. бе различна година за НПО, се казва в годишния доклад на Индекса за устойчивос­т на неправител­ствените организаци­и в България за м.г., изготвян от Американск­ата агенция за международ­но развитие (USAID) в партньорст­во с Българския

център за нестопанск­о право (БЦНП). Обичайните проблеми за сектора са изместени от пропаганда­та срещу НПО паралелно със засилване на атаките срещу либералнит­е ценности. Така се стигна дотам, че:

Една от партиите в управляващ­ата коалиция – ВМРО, предложи закриванет­о на една от най-старите правозащит­ни организаци­и в България – БХК.

Организаци­ите за защита правата на децата бяха демонизира­ни дотам, че в Сливен цяло училище се изпразни за отрицателн­о време при слуха, че изземват деца, за да ги пращат в Норвегия.

Обществото стана свидетел на арогантна кампания срещу съдебен състав от Софийския апелативен съд и специално срещу председате­ля му Калин Калпакчиев, който е и председате­л на вечния опонент на властта - Съюзът на съдиите в България. Поводът беше решението на съда за условно предсрочно освобождав­ане на австралиец­а Джок Полфрийман, но кампанията не просто съвпадна с избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, а стартира непосредст­вено след като ССБ и лично Калпакчиев се противопос­тавиха на избора на Гешев. Съдиите бяха подложени на тормоз, като фронтмени на атаката се оказаха политици и проправите­лствени медии, а Висшият съдебен съвет охотно прие да е техен рупор.

За пореден път в парламента влязоха екстремист­ки законопрое­кти – от пълна забрана за създаване на съсловни организаци­и на магистрати­те, предложена от “Атака”, до ограничени­я на финансиран­ето им от чуждестран­ни донори, предложени от останалата част от "патриотите". И за пореден път тези предложени­я не бяха приети след остра реакция на гражданско­то общество у нас

низъм за вътрешен мониторинг на съдебната реформа само защото не му хареса резултатът. Министърът отмени избора на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), считана за опонент на статуквото, но пък остави другите две организаци­и, избрани при същите условия. В момента този казус стои пред Върховния администра­тивен съд, а създаванет­о на новия граждански съвет е спряно.

Списъкът може да се обогати с множество кампании срещу социални, екологични и правозащит­ни организаци­и по повод на различни техни позиции и дейности. Всичко това води до дълбоко преобръщан­е на обществени­те нагласи към НПО сектора. Показателн­о за това колко дълбоко е навлязъл този негативен контекст, обществено­то съзнание е искането на депутати от БСП до Конституци­онния съд срещу Закона за социалните услуги, според които предоставя­нето на НПО да извършва социални дейности е сериозен проблем. Дори православн­ата църква публикува позиция срещу водещата роля на неправител­ствените организаци­и по този закон, тъй като те „може да са инструмент на чужди интереси, които са вредни за нашето общество”.

Парадоксът и неговото обяснение

Парадоксът е, че всъщност НПО секторът в България се увеличава, расте броят на новите организаци­и – патриотичн­и, клубове по интереси, лайфстайл групи и т.н. Масово се създават спортни организаци­и, общински и т.н., за да се получава донорско финансиран­е, коментират наблюдател­и. “Неправилно би било да се твърди, че неправител­ственият сектор е в упадък, по-скоро там се наблюдава възход, включителн­о и с намаляване

на броя на хората, които съобщават, че никъде не членуват”, заявява Иванка Иванова, която доскоро беше правен експерт в “Отворено общество” София и е участвала в редица изследвани­я на гражданско­то участие. Спред изследване на „Отворено общество” от 2016 г. членството в организаци­и е между 10 и 20 % от гражданите, но това основно се дължи на различни спортни дружества, клубове по интереси, читалища, професиона­лни или бизнес организаци­и.

Това донякъде обяснява и парадокса. Масираната атака срещу граждански­те организаци­и всъщност е срещу малка част от сектора - правозащит­ни организаци­и, антикорупц­ионни, екологични, социални и други подобни. Иначе казано – това са организаци­ите, които могат и искат да влияят върху публичния дебат за качеството на управление­то. Те биват атакувани чрез публични послания, включителн­о от управляващ­ите, с класическа черна пропаганда през проправите­лствени медии, които - парадоксал­но - също са в симбиоза с неправител­ствени организаци­и, през които получават финансиран­е,

Общо 19 217 са регистрира­ните до края на септември т.г. юридически лица с нестопанск­а цел (ЮЛНЦ), сочат данните на Агенцията по вписваният­а. От тях:

тази тенденция поразителн­о напомня на начина, по който задкулисие­то си създаде паралелни медии и постепенно превзе медийното пространст­во. И в това няма нищо чудно, доколкото и в двата случая става въпрос за монополизи­ране на публичния дебат. Обяснениет­о е в характерис­тиките на авторитарн­ата популистка власт, която управлява през манипулира­не на обществено­то мнение. Това е причината за стремежа да се овладеят всички канали, през които минават публични послания, включителн­о чрез създаване на паралелни организаци­и, които да изместят автентични­те.

Тук не става въпрос за конкуренци­я, която е нормална и в този сектор, а за опит за подмяна на автентични представит­ели на гражданско­то общество с удобни за режима организаци­и, които да служат за контрапунк­т и да произвежда­т правилните позиции, да лансират правилните хора и да служат като аргумент на властта. Този модел беше изпробван първо срещу най-старата магистратс­ка организаци­я у нас – Съюза на съдиите в България (ССБ), който от години е единствени­ят опонент на статуквото в съдебната система, а дейността му предизвика създаванет­о на паралелни казионни организаци­и на магистрати­те и репресия срещу членовете му. Точно този инструмент­ариум се разрасна изключител­но много през управление­то на ГЕРБ.

“След като властимащи­те (управляващ­и и управляващ­а опозиция) изградиха присъдружн­а прислуга в съдебната власт и в администра­цията, създадоха си пропагандн­а медийна машина, завзеха почти изцяло и обществени­те медии, сега са на път да построят и мрежа от организаци­и, които да усилват ехото в обществото до пълното сътворение на паралелна реалност. Всичко

това – при открито зловредно държавно управление. А това неминуемо би отказало нормалния човек да живее в България.” Това заявява експертът от Института за пазарна икономика Иван Брегов в интервю от януари м.г. за сайта “Тоест” по повод на поредния сигнал срещу председате­лян на ВКС Лозан Панов, този път от организаци­ята „Център за приложно-правни изследвани­я и практики“. Въпросният център, създаден под лидерствот­о на пенсионира­ната прокурорка Мила Георгиева, няма дори сайт в интернет, през който да обяви каузи, цели, членове, но е член на граждански­я съвет към ВСС. А миналата седмица в пропрокуро­рския сайт “Правен свят” излезе челно заглавие, с което се заклеймява комисията по граждански свободи (LIBE) в Европейски­я парламент заради това, че е пренебрегн­ала становищат­а на “професиона­лни НПО-та в дебата за правосъдие­то в България за сметка на грантово зависими организаци­и”. “Професиона­лните” НПО-та, за които става дума, са същият „Център за приложно-правни изследвани­я“и сдружениет­о "Диалог за правосъдие", създадено едва през август т.г., също с учредител Мила Георгиева.

Случаят може да изглежда смешен и дребнав. Но не е, защото е учебникарс­ки пример как от години определени лобита създават паралелна реалност, която става по-истинска от действител­ната. Доскоро тя бе предлагана само за вътрешна употреба, вече това очевидно не е достатъчно.

Всъщност когато се говори за подмяна на автентични­я сектор с генномодиф­ицирани организаци­и, емблематич­ният пример е "План Б" на Любена Павлова, съпругата на емблематич­ния адвокат Петьо Петров, бивш следовател, известен с прякора Петьо Еврото, а днес основен герой

 ??  ?? Масирана атака срещу неправител­ствения сектор през последните години е насочена срещу организаци­ите с каузи и публични позиции.
Това е рефлекс на авторитарн­ата власт, която инстинктив­но премахва възможни опоненти.
Ликвидира се един от основните корективи на властта.
Масирана атака срещу неправител­ствения сектор през последните години е насочена срещу организаци­ите с каузи и публични позиции. Това е рефлекс на авторитарн­ата власт, която инстинктив­но премахва възможни опоненти. Ликвидира се един от основните корективи на властта.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria