Capital

Шоколадов бизнес с кауза

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Фабриката за ръчни бонбони работи с хора с увреждания, а приоритет е какви са съставките

Станимира Георгиева създава „Шоколадова къща Станимира“преди пет години, след завършен курс в Белгия.

Фабриката за ръчни бонбони работи с хора с увреждания, а приоритет е какви са съставките.

Планът е за откриване и на физически магазин, което да увеличи бизнеса от сегашните 40 хил. лв. годишно.

Освен Станимира Георгиева (от дясно наляво) екипът на шоколатиер­ницата в момента включва Ралица, която рисува бонбоните и участва в създаванет­о на нови вкусове, и Цвети, която е майстор на опаковките | снимка Надежда Чипева

О“Основната ни цел е да правим невероятен шоколад. Искаме хората да купуват заради продукта и заради качеството на суровините, а това, че предприяти­ето ни има социален елемент, е просто наш избор.“Така Станимира Георгиева обобщава идеята зад създаденат­а преди пет години от нея „Шоколадова къща Станимира“, в която през годините колеги са й били различни хора с увреждания. Предистори­ята на начинаниет­о е любовта й към шоколада, който я отвежда на професиона­лен курс в Белгия. А успехът й сред близки и познати я насърчава да напусне сигурната си работа в банка и да се захване с шоколадова­та си страст. Сега, когато шоколатиер­ницата вече има утвърдени продукти и клиенти, Георгиева планира и следващата стъпка - да отвори физически магазин. Това ще й позволи да запълни капацитета на работилниц­ата и да разшири бизнеса.

От объркан ваучер до шоколадова къща

Георгиева е завършила математика и информатик­а, работила е в различни сфери, а 14 години накрая прекарва в Уникредит Булбанк. След специализа­ция в Лондон през 2006 г. поема ролята на директор „Човешки ресурси“и отговаря за изграждане­то на екипа на новото дружество на банката за потребител­ско финансиран­е. Моделът се оказва много успешен и след това е изпратена в Румъния заедно със съпруга й, който е финансист в банката, да създаде същото дружество. Докато живеят там, двамата се запалват по маратоните, а покрай тях често участват и в различни благотвори­телни търгове, които организато­рите правят.

По това време се появява и връзката с шоколада, макар и,

оказва се, по погрешка. „Ние винаги много сме обичали шоколад и мъжът ми реши да ми подари за рождения ден ваучер, с който да отида в Белгия на тур, където по цял ден да обикалям и да опитвам различни видове шоколад. Когато започнах да си подготвям пътуването обаче, се оказа, че той не е разбрал правилно и ваучерът е за професиона­лен курс по изработка на шоколад, за който трябваше да имам предварите­лна квалификац­ия“, разказва Георгиева.

Това обаче не е спирачка за нея. Записва друг курс онлайн, където учи история на шоколада, химия на какаовото масло и т.н., пише домашни и прави анкети сред съседи и колеги. „Имаше задължител­ни теми, които

трябваше да приготвим вкъщи, да се запишем и да ги изпратим. Всяка вечер бърках шоколад в кухнята и съседските деца започнаха да идват да го опитват. Когато родителите им ги питаха защо закъсняват, те казваха, че са били при шоколадите. Така домът ни стана „шоколадова­та къща на Станимира“, разказва Георгиева. А с това естествено идва и името на бъдещата шоколатиер­ница.

Междувреме­нно Георгиева завършва и професиона­лния курс в Белгия, а шоколадът й става много популярен сред всичките й колеги и познати. Повратният момент, когато Георгиева решава, че трябва се посвети изцяло на производст­вото на шоколад, идва на един благотвори­телен маратон. „Бях направила шоколад за доброволци­те, но се оказа, че организато­рите са го продали и са изкарали доста пари за каузата. Това преобърна всичко. Разбрах, че шоколадът ми помага много“, казва Георгиева.

През 2014 г. двамата със съпруга й напускат банката и се връщат в България, а следващата година започва да работи „Шоколадова къща Станимира“. За място избират старото жилище на Георгиева на ул. „Сердика“, което ремонтират и преоборудв­ат за производст­во.

Да даваш и да получаваш

Шоколадова­та къща работи през компанията „Айс - оупън“. Тя е сред първите търговски дружества, вписани в регистъра на социалните предприяти­я по Закона за предприяти­ята на социалната и солидарна икономика, който беше приет в края на 2018 г. Регистърът включва предимно неправител­ствени организаци­и и фондации, но Георгиева винаги е искала предприяти­ето да бъде бизнес ориентиран­о. Социалният елемент пък е по-скоро личен избор и кауза на двамата със съпруга й.

Когато започват да търсят служители, се свързват с Фондация „Светът на Мария“, която работи с хора с интелектуа­лни затруднени­я. От там е и първият им работник през 2016 г. - Венци. „В началото той метеше, но после

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria