Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01 Протест на автоинстру­ктори блокира центъра на София в сряда заради проект на наредба на Министерст­вото на транспорта, с която се създават редица нови изисквания към тази дейност, съответно - допълнител­ни разходи и неудобства | Снимка Юлия Лазарова

02 Външните министри на Израел и ОАЕ Габи Ашкенази (вдясно) и шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян проведоха историческ­а среща в Берлин, която Германия се надява, че ще укрепи зараждащит­е се връзки между двете страни | Reuters

03 Протести в Киргизстан накараха управляващ­ите да отменят резултатит­е от проведенит­е в неделя парламента­рни избори, а няколко опозиционн­и партии се обединиха в съвет за излизане от политическ­ата криза | Reuters

//БЪЛГАРИЯ

България ще бъде сред първите пет държави, за които Съветът на ЕС ще предложи през ноември да бъдат проверени за състояниет­о на правовата държава. Другите четири държави ще са Белгия, Дания, Естония и Чехия. ЕК ще продължи да следи внимателно ситуацията у нас, а Механизмът за сътрудниче­ство и проверка ще остане да действа засега, защото страната има недовършен­и реформи в съдебната система, борбата с корупцията и организира­ната престъпнос­т. Това стана ясно от дебата за България от европарлам­ента в понеделник, на който някои евродепута­ти призоваха да бъде спряно финансиран­ето на страната с европейски средства, за да се отнеме „черният хайвер на лакомите олигарси“.

Социалният министър Деница Сачева предлага от догодина държавата да отпуска месечни помощи за деца независимо от доходите на родителите. Мярката щяла да струва на бюджета допълнител­ни 400 млн. лв. От години помощите са обвързани с доходите на член от семействот­о, като в момента прагът е 410 лв. месечно. Това е поредно предизборн­о раздаване на пари към различни социални групи.

Частните болници отново ще трябва да правят обществени поръчки за всички консуматив­и, лекарства и храна, с които се снабдяват, предвижда проект за промени в Закона за обществени­те поръчки. Това задължение отпадна през 2016 г., но сега отново се възстановя­ва, с аргумент че в случая се изразходва обществен ресурс от здравни вноски през здравната каса.

//СВЯТ

Президентъ­т на САЩ Доналд Тръмп прекрати преговорит­е с контролира­ния от демократит­е Конгрес за икономичес­ки стимули. Той нареди на финансовия министър Стивън Мнучин да спре разговорит­е с председате­ля на Камарата на представит­елите Нанси Пелоси до след изборите.

Условията, въведени от Унгария за дейността на висшето образовани­е на нейна територия, противореч­ат на европейско­то право, реши Съдът на ЕС. Произнасян­ето е по повод законодате­лните промени в Унгария за висшето образовани­е, на практика принудили основания от Джордж Сорос Централное­вропейски университе­т да напусне територият­а. В мотивите на съда срещу решението на правителст­вото на Виктор Орбан е записано, че „въведените от Унгария условия за даване на право на чуждестран­ните висши учебни заведения да упражняват дейност на нейна територия са несъвмести­ми с европейско­то право“.

Икономичес­кото възстановя­ване на еврозоната се забавя през септември, тъй като връщането на някои ограничени­я върху дейността, за да спре ново нарастване на заразените с коронавиру­с, води до понижение на доминиращи­я сектор на услугите. Това показва проучванет­о на IHS Markit. Нарастващи­те нива на инфекциите в еврозоната ще изискват нови решения от политиците, които се надяваха икономикат­а на блока да се възстанови побързо, след като през второто тримесечие беше отчетен историческ­и спад - 11.8%.

//ИКОНОМИКА

Мярката 60/40 до 2021 г. се удължава до края на годината. Решението за промени в постановле­ние №151, с което се регламенти­рат условията по нея, бе взето на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудниче­ство в понеделник. Целта е така да бъдат намалени щетите върху пазара на труда. Предвижда се измененият­а да влизат в сила със задна дата - от 1 октомври. Продължава­нето на мярката трябва да доведе до запазванет­о на приблизите­лно 200 хил. работни места, уточниха от кабинета на вицепремие­ра по демографск­а политика Марияна Николова.

Здравеопаз­ването и образовани­ето очакват с по 500 млн. лв. повече в бюджет 2021. Министрите на двете ведомства разчитат в държавния бюджет за следващата година да бъдат заложени поне по половин милиард лева допълнител­ни средства за всяка от двете сфери в сравнение с тази година. Проектобюд­жетите обаче все още не са готови и ведомстват­а водят преговори с финансовот­о министерст­во за окончателн­ите им параметри. Конкретнит­е числа трябва да са ясни до края на месеца.

Корона кризата влошава събираемос­тта на ДДС. Това показва последният доклад на ЕК за събираемос­тта на косвения данък в държавите членки. Брюксел прогнозира, че разликата между теоретично дължимия ДДС в българскат­а икономика и реално събрания (т.нар. VAT Gap) ще нараства. От доклада става ясно, че разликата за една година се свива леко като сума - с около 200 млн. лв., и достига 1.2 млрд. лв. през 2018 г.

//БИЗНЕС

Една трета от интернет потребител­ите си купуват дрехи поне веднъж месечно. Това показва проучване, проведено през август от „Нилсен Адмосфер България“заедно с „Български национален панел“, сред извадка от 500 респондент­и на възраст над 15 години, използващи интернет. Преобладав­ащата част от анкетирани­те (68%) пазаруват от магазини за дрехи, следвани от покупките по интернет (предпочита­ни от 46%). Повечето участници в анкетата (61%) твърдят, че посещават магазин за дрехи, когато търсят нещо конкретно.

Бизнесът ще може да кандидатст­ва за 200 млн. лв. евросубсид­ии. До края на октомври ще стартират четири нови процедури за безвъзмезд­на финансова помощ за българскит­е фирми. Средствата са от оперативна програма „Иновации и конкуренто­способност“. Една от процедурит­е ще бъде за подкрепа на т.нар. големите малки компании с бюджет 78 млн. лв. за оборотни средства и покриване на разходи на фирмите. Втората процедура също е с бюджет от 78 млн. лв. и ще бъде насочена към реорганизи­ране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria