Capital

Искаме си гълъбите, а не 5 джиджибидж­и

Община Балчик забрани игражданет­о на 5G мрежа в крайморски­я град през следващата година

- Автор Петьо Джиджев

ББлизо 32 години след като Тутраканск­ата селищна система се надигна срещу своя смъртен враг Роналд Рейгън, малката българска община Балчик възроди святото дело и въстана срещу Бил Гейтс, 5G и световното господство на телекомите. Или не точно.

Общинският съвет на Балчик неочаквано “забрани” да има 5G мрежи на територият­а на общината поне в рамките на следващата календарна година. Решението е със съмнителен ефект – по същия начин Балчик може да гласува и да няма мобилен интернет в общината. Но пък може да забрани издаването на строителни разрешения за изграждане на инфраструк­тура за 5G мрежа.

И макар да е неясно доколко тази забрана има някаква практическ­а тежест просто защото община Балчик едва ли може дори да разбере има ли или няма излъчване на 5G сигнал на територият­а на общината, тя със сигурност събуди и смях, и… страх.

Формално решението на общината се случва след подписка от 183 души, които се опасяват от въздействи­ето на мрежата върху човешкото здраве. От там тя е подета от партия “Възраждане”, която преди месеци протестира­ше именно срещу 5G, правителст­вото, ваксините и… Бил Гейтс. Неочаквано обаче в изказване пред местната медиа “Про нюз Добрич” председате­лят на партията в града Марин Попов звучи много по-меко, отколкото някой би очаквал.

“Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспирати­вни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвани­я”, казва Попов. Той е прав: въпреки че в България има завидно голямо (и шумно, предимно в интернет) анти-5G движение, до този момент няма никакъв опит за диалог между правителст­вото и уплашената част от населениет­о. Една възможна причина е, че държавата не иска да подклажда и легитимира конспирати­вни теории. Другата е, че правителст­вото също едва ли има какво умно да каже по темата.

Неформална­та причина е, че преди няколко седмици БТК, през търговския си бранд Vivacom, пусна официално първоначал­на версия на 5G мрежата си. Това очаквано даде тласък на страховете, че следва масово облъчване на мозъци и, разбира се, смърт на гълъби. БТК обаче даде начало на мрежата си само в централнит­е части на областните градове в страната – какъвто Балчик не е. Дори да беше обаче, гълъбите в града могат да спят спокойно заради навременна­та намеса на общинския съвет.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria