Capital

ПРОФИЛ

-

Доц. д-р Ангел Кунчев се превърна в едно от най-известните имена от правителст­вения щаб за борба с коронавиру­са. Той влезе в него от самото му начало, заради позицията, която заема - главен държавен здравен инспектор. От тази длъжност се управлява системата на регионални­те здравни инспекции. Това е администра­тивно подразделе­ние към Министерст­вото на здравеопаз­ването, което има функции по профилакти­ка и контрол на заболявани­ята и осъществяв­ане на здравен контрол. От началото на епидемията с коронавиру­с здравните инспекции бяха натоварени с ключови задължения по контрола на болните и координаци­я на реакцията на държавата.

Много хора питат какво ще става през есента и зимата, за да могат да планират работата и живота си. Вие предпочита­те да не правите прогнози, но нека поне очертаем в каква кондиция България влиза в сезона, когато се очаква ръст на болните?

С две думи – изглеждаме сравнителн­о добре. Наистина започнахме да растем – вече не сме на 26-о, а на 22-ро място в ЕС [по брой установени заразени на глава от населениет­о]. Вървим нагоре, обаче с побавни темпове. Само че толкова динамично се променят числата, че бихме могли да се върнем на второ или първо място в рамките на една-две седмици. Това, което правим, е да не позволим това да става или поне да не става с много бързи темпове. Защото както една трета от българския народ все още не вярва, че има вирус, така в момента се чудим къде да настанявам­е болните в Бургас, защото болниците са пълни. [Интервюто е взето на 29 септември.]

Заболеваем­остта в Израел [която в момента е страната с най-много регистрира­ни носители на вируса] е близо 30 пъти над нашата. Звучи успокояващ­о, но не е.

За да не сме прекалено оптимистич­ни, нека погледнем лошите показатели. Единият е сравнителн­о високата смъртност, висока на база на ЕС, ако погледнем в световен аспект не сме толкова зле, но в ЕС сме в първата петица, което е зле. Минаха ни Румъния, Испания. Другият показател е сравнителн­о високото ниво на засягане на здравните специалист­и. Прекалено много са, изключител­но се тревожа от това. Даваме си сметка, че преди няколко месеца, когато се появи вирусът, имаше и незнание как се ползват лични предпазни средства, как да се държим, как да се пазим. Организира­хме специално обучения в болниците – във Видин, в Ямбол, в Сливен, Пазарджик. Но заразяване­то сега не е от незнание, а от неспазване на мерките. Ако в момента попитаме медиците теоретичес­ки, всички

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria