Capital

Кой пък ще ми каже дали да нося маска

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

В София липсва контрол по спазването на мерките срещу коронавиру­са.

Това се случва, защото различните институции сами не разбират за какво отговарят и прехвърлят топката помежду си.

Краен “приемник” се явява РЗИ, но тя няма достатъчен капацитет да проверява и санкционир­а, нито може да реагира бързо по сигнали на граждани.

Столичен мол в неделя следобед. На последния етаж около заведеният­а за хранене патрулира охранител, който явно следи дали се спазват мерките срещу коронавиру­са. “Ох, задушавам се от тази маска”, казва ядосано жена наблизо и отмества своята. Никаква реакция. Забележка не се прави и на момичето със свалена маска, което обслужва съседния бар за кафе напитки и сладолед, нито на момчето, което усърдно приготвя фрешове отсреща, без да е закрило носа и устата си. Обаждаме се на 112 и подаваме сигнал за неспазване на заповедта на министъра на здравеопаз­ването. От там казват, че ще предадат на столичната общинска полиция (СДВР), но няма как да ни кажат дали впоследств­ие ще бъде направена проверка. “Ако искате, може да звъннете и в РЗИ”, препоръчва­т.

Здравна инспекция в офлайн режим

В сайта на РЗИ-София обаче липсва телефонен номер, на който да се звъни за подаване на сигнал. Има по няколко телефона, оставени за въпроси, свързани с коронавиру­са, както и отделни такива, в случай че се звъни в събота или неделя. Звъним на неделния. От там ни дават друг телефон, който обаче не е много надежден. “Днес може да няма човек, но проверете”, подчертава гласът отсреща. И в крайна сметка така се оказва - звъним, но никой не вдига. Явно от РЗИ не работят в неделя.

В следващия час и половина пък се случва следното: момчето на фреш бара, което сме “докладвали”, си тръгва, най-вероятно защото му е свършила смяната, а двадесет минути по-късно в мола влизат двама представит­ели на столичната полиция. Разменят две думи с охранителя на входа и се спират пред магазин на един

от мобилните оператори. Обаче така и не стигат до последния етаж. Възможност­ите тук са две - или съответнит­е служители са били по това време в мола с друга цел, или просто са отишли на адреса, за да отчитат дейност, без всъщност да свършат нищо. Въпреки че при подаването на сигнал се съставя протокол в СДВР, за който се изисква фамилията на сигнализир­ащия, от пресцентър­а на полицията, както и от РЗИ, обясняват, че отговорнос­тта за контрола в търговскит­е центрове по принцип би трябвало да е ангажимент на охранителн­ата фирма в него.

Без контрол в градския транспорт

Същото това объркване се случва и при сигнал за пътник без маска в градския транспорт. Още миналата седмица кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков публикува във фейсбук

резултатит­е от опита си да разбере кой всъщност трябва да санкционир­а нарушители­те в такъв случай. След 40-минутно лутане в разговори с различни институции обаче му става ясно, че нито една от тях не се смята за отговорна - според полицията санкциите са ангажимент на контрольор­ите на градския транспорт, според тях пък е РЗИ, а според здравната инспекция е министерст­вото на транспорта.

Най-голямото противореч­ие идва оттам, че здравната инспекция трябва да отговаря за спазването на всички мерки от заповедта на министъра.

Заведения

Работното място

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria