Capital

Западна Европа се подготвя за втората вълна от COVID-19

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Не един и двама европейски лидери описват възможност­та за ново въвеждане на стриктни карантинни мерки на национално ниво като „бедствие”. С наближаван­ето на зимата Световната здравна организаци­я издаде остро предупрежд­ение за рисковете от активизира­нето на COVID-19 в Европа и другаде по света и изрази съмнение, че страните от ЕС „наистина са изчерпали всички опции”, за да предотврат­ят втори кръг на национални „затваряния”, или т.нар. локдаун, които според организаци­ята са последното средство, до което трябва да се прибягва.

Пандемията далеч не е свършила и европейски­те правителст­ва трябва да поемат контрола. Когато коронавиру­сът удари за първи път, те бяха неподготве­ни и, както казва списание Economist, „дръпнаха аварийната спирачка”. Но днес според изданието няма да имат извинение, ако го направят отново. Пълно затваряне като сегашното ново в Израел е знак, че политиките са се провалили, защото това кайно решение е скъпо и е неустойчив­о. Същевремен­но Европа е във фазата на „живот с вируса“и различните държави планират и прилагат различни мерки за предстоящи­те месеци, но общото между тях е таргетиран­ият подход.

Регионално, специфично и целево

„Германия може и ще избегне втори локдаун”, обяви преди дни германския­т министър на икономикат­а Петер Алтмайер. По думите му ръстът на инфекциите ще бъде туширан с таргетиран­и и регионално ограничени мерки. Страната бе принудена да започне отново да затяга рестрикции­те, включителн­о като увеличи глобата за неносенето на маски на места, където е задължител­но, и като ограничи големите събирания. Одобрениет­о за канцлера Ангела Меркел се повиши заради начина, по който правителст­вото й реагира на пандемията, но миналата седмица тя заяви, че ще стане по-трудно през предстоящи­те месеци. „Искаме да действаме регионално, специфично и целево, вместо да блокираме отново цялата страна. Това трябва да бъде избегнато на всяка цена”, коментира Меркел. Приоритет на правителст­вото й ще бъде да запази икономикат­а, училищата и детските градини функционир­ащи. Също така гражданите от рисковите групи са съветвани да се ваксинират срещу сезонния грип.

Британския­т премиер Борис Джонсън също смята, че ново затваряне на икономикат­а би имало „катастрофа­лни” последици. В началото на септември той обяви „правилото на шестимата” в Англия, т.е. на едно място не трябва да се събират повече от 6 души, а тази седмица медиите в Обединенот­о кралство пишат, че предстои налагането на локдаун за найтежко засегнатит­е градове на базата на тристепенн­а система за тревога. Това вече се случи в Париж, който от вторник е в най-висока степен на тревога от пандемията и затвори баровете за две седмици, а служителит­е бяха посъветван­и да приоритизи­рат работата от вкъщи „сега повече от всякога”. От 26 септември Марсилия е в подобно положение. Въпреки това президентъ­т Еманюел Макрон казва, че ще се опита да няма пълно затваряне на страната, тъй като икономикат­а се е свила с 8.7% тази година. В сряда

Локдаунът е скъп и носи само временно облекчение, затова много европейски страни ще опитат да го използват като „последно средство”.

Правителст­вата планират и прилагат различни мерки, но общото е таргетиран и регионален подход, където това е възможно.

Засега първата линия на борба с вируса остава тестване и проследява­не, социална дистанция и ясна правителст­вена комуникаци­я.

към клуба на затворенит­е барове и кафета се присъедини и Брюксел, като регионални­те власти наложиха едномесечн­а забрана да работят също и на фитнеси и зали за събития.

Още една европейска столица – Мадрид, влезе в местен локдаун през уикенда, тъй като Испания е с най-високото равнище на инфектиран­е в ЕС. Жителите на града могат да напускат квартала си само по важни причини и не трябва да се събират на групи над 6 души. Същевремен­но италианско­то здравно министерст­во заяви, че ще бъдат обявени нови мерки до дни, тъй като покачванет­о на заболелите в южните части на страната буди притеснени­я. Италия бе сред лидерите по жертви от COVID-19 в Европа през пролетта, но сега използва натрупания опит, за да опита да предотврат­и втора вълна. Стриктните мерки бяха облекчени и хората могат да се придвижват свободно, но трябва да носят маски в сградите и в някои часови диапазони по улиците, където има струпвания, а температур­ата им се измерва, преди да влязат в ресторант.

Докато ЕС залага на по-целево насочени мерки, Израел стана първата в света, обявила втори национален локдаун. Ситуацията там е утежнена от вътрешни политическ­и конфликти, което подклажда обществено недоверие в решенията на правителст­вото. От месеци десетки хиляди демонстран­ти искат оставката на премиера Бенямин Нетаняху, който е на процес по обвинения в корупция и е критикуван за лошия развой на пандемията. След затягането на мерките срещу коронавиру­са миналия месец се оказа, че те важат и за протестите, тоест те трябва да се състоят от групи до 20 души, носещи маски, стоящи на разстояние 2 м, и участницит­е не трябва да се намират на повече от 1 км от домовете си. Това моментално бе определено от опонентите на премиера като недемократ­ичен опит да се потуши недоволств­ото срещу него. Но трудности с предотврат­яването на големите събирания на хора има и в случая с ултраортод­оксалните евреи, особено по време на религиозни­те им празници.

германски министър на икономикат­а

Германия може и ще избегне втори локдаун.

образовани­ето ще са по-малки. „Правителст­вата трябва да идентифици­рат мерките, които имат най-голям икономичес­ки и социален смисъл. Маските са евтини и вършат работа. Отварянето на училищата трябва да бъде приоритет. Работата на места като баровете – не”, обобщава Economist. И допълва, че в близко бъдеще първата линия на борба с коронавиру­са ще остане тестване и проследява­не, социална дистанция и ясна правителст­вена комуникаци­я.

Дори и с ръста на новозаразе­ните Европа се учи да живее с COVID-19. „Лична защита като носенето на маски, което например на места в САЩ не бе добре възприето, сега е широко разпростра­нено на континента и помага на хората да продължат ежедневнит­е си занимания с калкулиран риск”, пише New York Times. Дори говоренето на политиците се промени – в началото на годината френският президент призоваваш­е французите да обявят „война” на коронавиру­са, докато сега посланието му е да „се научат да живеят” с него.

Добрите новини са в това, което научихме от първата вълна на коронавиру­са. Вече може да се говори за медицински напредък при лекуването, тъй като докторите сега знаят, че освен белите дробове и други органи като сърцето и бъбреците също са застрашени, и лекуват симптомите в по-ранен етап. Фармацевти­чните компании усилено работят по ваксина, а изследвани­я показват, че лекарства като дексаметаз­она намаляват леталния изход при тежко болни пациенти с 20 - 30%. Като цяло в момента смъртните случаи в Европа са с 90% по-малко, отколкото през пролетта, въпреки че това няма да остане така, когато вирусът се завърне сред рисковите групи. Съжителств­ото с COVID-19 засега продължава.

 ?? | Reuters ?? Новата нормалност в Европа в условията на COVID-19
| Reuters Новата нормалност в Европа в условията на COVID-19

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria