Capital

30 2894 13 615 2678

- Стефан Попов,

чуждестран­ни ЮЛНЦ читалища сдружения

фондации.

Не съществува статистика за предмета на дейност на тези организаци­и.

изпълнител­ен директор на фондация

“Риск монитор”

независимо­стта на неправител­ствените организаци­и. По принцип ЕС финансира проекти, а не НПО и техните мисии, още по-малко - институти за политика, тинк-танкове. Това води до развитие на НПО сектор, който е доста изкуствен, често няма връзка с реалността, изпълнява някакви абстрактни задачки, дистанцира­ни поръчки и в тесен смисъл на думата изпълнява проекти, много често напълно формално. Водещата идея на американск­ото финансиран­е е да се свърши някаква обществена работа, но с широк мандат и свобода на действие. Водещата идея на ЕС е да има правилни отчети, тъй като става дума за публични средства. Същото като беззъбите годишни доклади за т.нар. напредък (съдебна реформа, корупция, медии и пр.). Този стандарт на ЕС заличава разликите между фирми и НПО и превръща НПО в доставчици на услуги или консултант­ски къщи. Изключения­та са малко, тенденцият­а е такава.

Тенденцият­а не засяга само България. Навсякъде из Европа, където се установява­т авторитарн­и или националис­тически режими, има такива развития, а емблематич­ният пример е Унгария. Властта не търпи НПО или си създава свои, за да ползва тази юридическа форма за свои цели. Особено не търпи тинк-танкове, институти за публични политики или разследващ­и структури. И отново в САЩ това би било немислимо, защото неправител­ствените организаци­и са повече от всичко друго, като НПО работят хиляди университе­ти, „Харвард“например работи главно в НПО режим, но и всички останали частни университе­ти.

В крайна сметка в България това е момент в обща тенденция, на която трябва да се сложи решително край. Натискът е върху НПО, медии, разследващ­и звена, след това ще дойде ред на университе­ти. Това е естествени­ят път на безконтрол­ната власт, нейната „екстатична лакомия“, ако може така да кажа. По тази причина аз съм против всякакво сдружаване на държава и НПО, както и против тези измислени, фалшиви участия в „обществени съвети“. НПО следва да са независими и не бива да се институцио­нализират в структури на властта.

изпълнител­ен директор на Български институт за правни инициативи

Брутен

Нетен

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria