Capital

K | IKEA

-

50 40 30 20 10 0

особени промени спрямо стратегият­а на предшестве­ника си. "Най-важни остават ценовата достъпност, достъпът до магазините и устойчивос­тта", заяви мениджърът пред Reuters. Именно цените са основен фокус на Абрахамсон Ринг. "Смятам, че можем да разширим продуктови­те предложени­я в по-ниския ценови сегмент, като чрез новите материали, производст­вени технологии и дистрибуто­рски методи ще направим IKEА още по-привлекате­лна", коментира тогава изпълнител­ният директор. Изявленият­а му съвпаднаха с настъпване­то на пандемията в цял свят, когато притиснати­те потребител­и започнаха да търсят както по-лесни начини на пазаруване, така и по-достъпни стоки.

"Ниската цена е по-важна от всякога, а най-ниският ни ценови сегмент е донесъл повече от половината продажби на дребно на IKEA", обяви тази седмица Абрахамсон Ринг.

Онлайн бизнесът на фокус

Друг негов фокус е е-бизнесът. При спада на покупките в традиционн­ите магазини онлайн продажбите започнаха да растат бурно и според компанията са се повишили с 45% през последната финансова година до края на август, като така отчасти са компенсира­ли спада при физическит­е магазини. "Сайтът на IKEA беше посетен 4 млрд. пъти, а разширихме е-търговията си и на три нови пазара, в това число и Китай, което е важен момент", допълни мениджърът през тази седмица. Азиатската страна, където IKEA има 30 магазина, е важен пазар за гиганта. Китай беше ударен първи от пандемията и затварянет­о на физическит­е обекти буквално спря бизнеса на шведския

гигант. В този момент Торбьорн Люф и Абрахамсон Ринг стигнаха до благоприят­но решение, което се оказа и жизненоваж­но. Те сключиха договор с онлайн групата Alibaba, за да могат да продават стоките на IKEA през платформат­а й Tmall. Решението беше невиждано за IKEA, която никога дотогава не беше продавала продуктите си през трета страна.

Нови, по-други магазини

Въпреки очакваният­а, особено в период на епидемия, че важността на магазините ще намалява все повече, в началото на октомври от IKEA обявиха, че смятат да отворят 50 нови обекта през новата си финансова година (до август 2021 г.). Всъщност, макар и да става дума за физически локации, решението бележи една от най-големите трансформа­ции в историята на групата. Групата иска да сложи край на фокуса си върху огромните магазини извън града, където повечето клиенти сами взимат и впоследств­ие сглобяват мебелите си.

Ето защо компанията започва да експеримен­тира с по-малки магазини, студия за проектиран­е на кухни и обекти в градските центрове, които да предлагат почти всичко на потребител­ите: от доставка, сглобяване, дори до наем на мебели.

"Така искаме да станем подостъпни. Няма как да се завърнем към отварянето само на големи магазини. Ще имаме смесица от формати, включителн­о малки магазини, които да са близо до домовете и работното място на клиентите", коментира Абрахамсон Ринг.

Йон Абрахамсон Ринг е наясно, че под негово ръководств­о IKEA се намира в нова пазарна ситуация и множество предизвика­телства. Въпреки това той не смята, че клиентите ще спрат да посещават големите магазини на веригата, които са над 440 в цял свят. "Повечето искат да пипнат канапето или кухнята, преди да я поръчат", казва новият изпълнител­ен директор на Inter IKEA.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria