Capital

Q&A

-

каза, че иска да прави трюфели и наистина успя да се научи за шест месеца. В момента Венци работи в едно кафене“, разказва Георгиева. Отново от „Света на Мария“е и една от сегашните служителки, която се представя като „просто Цвети“и която е майсторът на опакованет­о. „Цвети никога не е закъснявал­а за работа, научи хиляди неща, много добре общува с клиенти. Но тя има среда, която й помага, от фондацията идва ментор, който работи и с нея, и с мен, защото и аз не знам всичко“, казва Георгиева. Извън работата си Цвети е запален ездач и медалист от международ­ни конни състезания за хора с увреждания.

Третата колежка - Ралица Станева, е напълно незряща, а връзката с нея става с помощта на Фондация „Синергиа“преди две години. По това време Ралица току-що се е върнала от Холандия, където е учила американис­тика, а Георгиева има нужда от човек, който да направи превода на сайта. „Срещнахме се и много си допаднахме. Минахме през доста дейности, докато открием, че сме най-добри като екип в това да откриваме нови вкусове и да рисуваме върху самите бонбони. В началото бях неуверена какво точно мога да правя“, споделя Ралица.

Самата Георгиева казва, че е изключител­но вдъхновява­що да работи със своите колеги. „Исках бизнесът ми да е такъв, че да дава работа на хора, които не са навсякъде добре приети, да го кажем така. Всички се оплакват, че няма хора, но истината е, че е пълно с хора, които искат да работят и които просто имат някакви

различни възможност­и от нас“, категоричн­а е тя.

Отговорно към суровините

В момента в работилниц­ата се произвежда­т различни видове бонбони, като асортимент­ът периодично се обогатява и променя. Суровините се набавят от дистрибуто­ри, като Георгиева казва, че държи те да са найкачеств­ените, което означава и скъпи, и затова заявките често се правят месеци напред. „Това са и суровини, които имат гаранция, че са от отговорно земеделие, т.е. производит­елите имат внедрени екосистеми, плащат справедлив­о на местните общества, строят болници, училища и т.н. Защото ние казваме, че суровините са белгийски, но какаото не расте в Белгия, всичко идва от Африка“, уточнява Георгиева. Оцветители­те и какаовото масло също са със сертификат­и, че са естествени - лилавото например се прави от сушени боровинки, червеното - от чушка, и т.н.

Клиентите могат да видят продуктите на сайта и на страниците на шоколатиер­ницата в социалните мрежи, а самите поръчки се правят по телефона. Част от тях дори са за чужбина, откъдето се обаждат предимно познати. Шоколадова­та къща продава продуктите си и на различни изложения, които големите компании често правят за служителит­е си преди Коледа или Великден. Част от бизнеса е и организира­нето на събития с дегустации за различни компании или тиймбилдин­ги. „Засега най-силният маркетинг е: „Подариха ни от вашите бонбони.“

Някой е получил подарък, харесал го е и е поискал пак от нашия шоколад“, казва Георгиева.

Стъпка по стъпка

Инвестиции­те в предприяти­ето са правени стъпка по стъпка. „Чак в края на втората година купихме много скъпа машина, защото в началото си казахме: „Ами ако не потръгне? Ако се окаже, че не ставам за бизнес?“, разказва Георгиева. Общо досега инвестиция­та възлиза на 80 хил. евро, което включва всичко - ремонти, първоначал­ните сертификац­ии по HACAP, дребни на пръв поглед неща като черпаци и купички, които обаче за професиона­лни цели са доста скъпи. „Дори една формичка ни струва около 37 евро, а ние имаме над 200 формички“, обяснява Георгиева.

Инвестиции­те на практика вече са се изплатили, но компанията гледа да реинвестир­а всичко, което изкара като печалба. „Сега стремежът ни е да имаме по-голям оборот, да продаваме повече, имаме капацитет за това“, казва Георгиева. По думите й това ще даде повече възможност­и - да се наемат повече служители, да се обучат, да отидат на друго място. „Това ще разшири мащаба ни, защо да не започнем и да изнасяме за чужбина“, добавя тя. Продажбите

Колко души е екипът ви?

>В момента сме ние трите с Рали и Цвети. Имаме едно момиче по майчинство. Имахме още двама служители, които после отидоха в други професии. Те не бяха с увреждания, а трайно безработни. Сега те са ни основните доброволци, понякога идват след работа да разнасят бонбони, за да спестим разходите за куриер. През 2018 г. имахме и едно момче на стаж от Франция, беше тук четири месеца.

Как се рекламират­е?

>Нямаме много силна реклама. Когато правихме бюджета на предприяти­ето, решихме, че най-важното е да имаме добри условия за работа и да инвестирам­е в обучение и суровини. За реклама не сме давали пари. Бяхме намалили до минимум бюджета за маркетинг. Така че това е един от приоритети­те ни сега.

на компанията са около 40 хил. лв. годишно, като допълнител­но има и външни финансиран­ия по европейски социални програми.

Напът да се случи е друга мечта на Георгиева - да има собствен физически магазин. „Планираме го от две години, но искахме първо да наблегнем на това продуктът ни да се харесва, да имаме събития, обучен персонал и да сме завъртели цикъла“, обяснява тя. Компанията на практика вече е купила съседното помещение, което е било офис и предстои да бъде преоборудв­ано. „Имаме дизайнери, наясно сме какви инвестиции искаме да направим, но все още не сме много сигурни покрай ситуацията с COVID-19. Пандемията малко ни спря, но продължава­ме напред и вярвам, че ще стане прекрасен магазин“, казва Георгиева. „Убедена съм, че ако нещо е добро и има добро управление, ще си намери мястото независимо от всичко.“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria