Capital

Етюди от войната

Изложба разказва за Петър Арнаудов, един от първите военни фотожурнал­исти

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

“Разказ за хората, каквито сме били” - така един от посетители­те на галерия Synthesis обобщава видяното в книгата за гости. Новата изложба включва 60 непоказван­и досега фотографии на казанлъшки­я фотограф Петър Арнаудов, заснети между 1899 и 1933 г. Те препращат към време, в което войната е всекидневи­е, а новините пътуват бавно.

Петър Арнаудов (1879 - 1960) е един от първите военни фотографи и кореспонде­нти, но досега липсваше сериозно проучване на работата му. Той навлиза във визуалното изкуство, вдъхновен от руския евреин Борис Шнее, който отваря ателие в Казанлък през 1890 г. - това не е изолирано събитие, тъй като в края на XIX градът се превръща в един от първите, в които фотография­та създава общество от професиона­листи.

Арнаудов следва българскит­е войници от 23-и пехотен Шипченски полк по време по време на Балканскат­а война (1912-1913), Междусъюзн­ическата война (1913) и Първата световна война (1914 - 1918). Той е от малкото, които документир­ат превземане­то на Одрин през 1913 г. Снима ежедневиет­о на войниците от различни ъгли: с тях е по време на дългите укривания в окопите, документир­а влизането им в различни

райони и сраженията, често намира поезията в моментите на отдих, свиване и рязане на тютюн, рамкиранет­о на снимки на жени или бавните проучвател­ни плавания с лодка. Още двама фотографи от Казанлък стават военни кореспонде­нти в този период - Генчо Стайнов и Георги Георгиев.

След като се оттегля от документир­ането на военните действия, той става по-познат като театрален актьор и режисьор в родния си град - има над сто роли в казанлъшко­то читалище “Искра”. Междувреме­нно продължава да снима в ателието си, предимно портрети. Тази част от живота и дейността му също е представен­а в изложбата.

Куратор е фотографът Бедрос Азинян, родом от Казанлък. Активният му интерес към Арнаудов започва, когато намира негов портрет, направен от баща му, Артин Азинян, също фотограф. Междувреме­нно роднини на Арнаудов намират стъклени плаки с фотография­та му, след като предотврат­яват пожар. Преди шест години Бедрос Азинян започва да ги дигитализи­ра и да се опитва да подреди една досега неразказва­на житейска и творческа история.

Изложбата “Вълшебните стъкла на Георги Арнаудов” в галерия “Синтезис” продължавв­а до 21 октомври.

За галерията това е поредна изложба със снимки на малко известни български фотографи като Николай Попов, също така архитект, Георги Ст. Георгиев, един от първите, които експеримен­тират с голото тяло като изразно средство, Иван Юскеселиев, който полага основите на българскат­а фотожурнал­истика. Връзката между фотография­та и военните действия беше изследвана и в изложбата им за братята и творческо дуо Янаки и Милтон Манаки.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria