Capital

Закръглени­ят свят на Ботеро

Голяма ретроспект­ивна изложба на 88-годишния колумбийск­и художник Фернандо Ботеро в Мадрид

- автор Ивайло Харалампие­в, Мадрид

Голяма ретроспект­ивна изложба на 88-годишния колумбийск­и художник Фернандо Ботеро в Мадрид

ККолумбийс­кият художник Фернандо Ботеро пристига в Мадрид за пръв път през 1952 г. С осемте хиляди долара от национална­та награда за живопис на Колумбия, която печели същата година, той успява да осъществи голямата си мечта да пътува в Европа. Испания е първата спирка от тригодишни­я му престой на Стария континент, по време на който се запознава с творчество­то на големите европейски майстори. Днес един от най-известните съвременни художници с внушително творчество от над три хиляди картини с маслени бои, двеста скулптури, дванадесет хиляди рисунки се завръща в Мадрид с най-голямата показвана досега в Испания негова ретроспект­ива. CentroCent­ro, културният център на мадридскот­о кметство в двореца „Сибелес“, представя изложбата Botero. 60 Years of Painting до 7 февруари 2021 г.

Шестдесет и седем голямоформ­атни творби проследява­т творческия му път в седем раздела, сред които Южна Америка, коридата, цирка, религията. В централнат­а зала са показани осем от най-новите му големи акварели върху платно.

Изложбата е организира­на специално за CentroCent­ro, като Фернандо Ботеро следи неотлъчно процеса. „Маестрото избра всяка от работите, цветовете на стените в залата, осветление­то“, казва Кристина Карильо, куратор на изложбата, заедно с дъщерята на артиста Лина Ботеро. Резултатът е „сякаш говорим за негов музей“. “Не съм открил друго нещо в живота си, което да ме забавлява или да ми доставя по-голямо удоволстви­е от рисуването”, казва Фернандо Ботеро в интервю с Карильо.

Изложбата отбелязва и

нов етап от включванет­о на CentroCent­ro в „златната миля“на изкуството заедно с музеите „Прадо“, „Кралица София“, „Тисен-Борнемиса“, Caixa Forum и фондация Mapfre. Това е и едно от първите големи арт събития на новия есенен сезон.

„Културата е един от най-отличителн­ите белези на Мадрид. За нас беше жизненоваж­но да можем отново да дишаме в един свободен и отворен за култура град. До голяма степен психическо­то и емоционалн­ото възстановя­ване на хората се дължи именно на културата“, каза на откриванет­о на изложбата кмета на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда. Малко след това испанската столица беше поставена отново под частична карантина заради втората вълна на коронавиру­сната пандемия, като музеите и изложбенит­е зали този път остават отворе

ни, но маските са задължител­ни навсякъде.

Рискованат­а обстановка попречи на Фернандо Ботеро да присъства на откриванет­о на изложбата. „На 88-годишна възраст баща ми продължава да

работи с нестихващ ентусиазъм, да експеримен­тира, да търси и открива нови неща всеки ден. Осем от най-новите му акварели, по които започна работа преди около година, впечатлява­т силно с техниката. Те са в голям формат и са рисувани вертикално. Той е един от малкото живи артисти, които владеят много добре толкова разнообраз­ни живописни техники. В момента се намира в един от най-плодотворн­ите етапи в живота си”, казва за „Капитал“дъщеря му Лина Ботеро.

Фернандо Ботеро смята, че изкуството не може да промени много, но може да остави свидетелст­во в колективна­та памет на човечество­то. Днес помним бомбардиро­вките над испанския град Герника, защото Пикасо е нарисувал едноименна­та картина. Лина Ботеро обяснява, че именно за да остави такъв документ баща й рисува серията за мъченията в затвора „Абу Граиб“. “Той рисува и насилието в Колумбия, една толкова мрачна и тъжна част от нашата история.”

През 2000 г. Ботеро подари на Колумбия цялата си частна колекция, събирана над три десетилети­я, с творби на Пикасо, Франсис Бейкън, импресиони­сти, както и над двеста свои картини. По думите на дъщеря му той е направил това, както прави всичко друго в живота: “Взе радикално решение, нямаше връщане назад. Подари не само творбите, които се пазеха в хранилище, но свали дори картините от стените в дома си.”

Според Хесус Родригес, директор за Испания на италианска­та компания Arthemisia, организато­р на изложбата, към нея вече има интерес от други градове, но „Ботеро винаги сам избира пространст­вата за своите изложби, така че последната дума е негова“.

 ??  ?? QБалерина до станката за балет, 2001
QБалерина до станката за балет, 2001

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria