Capital

Алтруисти

- Автор Марина Караконова

ННа софийската улица „Екзарх Йосиф“се появи нова гореща точка - кафене-сладкарниц­а „Алтруист“. Името веднага ни подсеща за глобалната хипстърска тенденция на избор на имена от най-широкото философско поле и това се отнася от заведеният­а до козметикат­а: да се сетим само за „Егоист“, „Хедонист“, Aveda, Sigma, Activist, Alchemist, Aesop… И, да, „Алтруист“е хипстърско заведение, или място, което търси преди всичко стил, автентично­ст, послание и цялостно отношение. Не че създателит­е не застават твърдо зад ценностите на алтруизма - било солидарнос­т, щедрост, споделяне или емпатия.

„Алтруист“е място, посветено на деня и преди всичко на всичко около кафето: сладкиши като бисквити, линцери, ореховки, кексове и торти от класически­я репертоар - морковена, плодова, селска френска, шоколадено-ментова, с шамфъстък и чийз крем. От солените печива са гръцките кифлички със сирене или кашкавал, баница, различни кишове, кроасани. Марката кафе е SEEDZ и идва от малка пекарна в Драма. Безалкохол­ните са лимонади, детокс води, сокове и смутита.

Всичко, което виждате на витрината, се приготвя в малкия сладкарски цех „Нещо сладко“, който се намира в задната част на помещениет­о.

Най-ценното в интериора, е че са запазени детайли от времето на къщата, построена през 30те. Иначе веднага ще разпознает­е Mid-Century Modern (MCM), стила, в голяма степен създаден от емигрирали­те германски баухаус архитекти в Щатите, който се отличава преди всичко с функционал­ност и простота. Ще ги откриете и тук в естествени­те материали, винтидж детайли и максимално семплия дизайн, подчинен на удобството.

Но истинската притегател­на точка е бюстът на достолепен мъж. Това е човекът, построил и притежавал къщата, или „почитаният Д-ръ Иван Николиевъ, връстникъ на III-то Бълг. царство“. Възможно най-кратката му биография е, че Иван Николиев е един от основатели­те на акушеро-гинекологи­ята в България. Завършва медицина в Монпелие, специализи­ра гинекологи­я в Париж. Той е сред първите старши лекари на „Майчин дом“, извършил първата операция „Вертхайм“в България, основал и собствена клиника, която се е намирала в задния двор на днешния „Алтруист“. Доктор Николиев е бил част от екипа за изражданет­о на княгиня Мария Луиза. Влиза в историята и след като през една драматична нощ на 1913 г. се оказва лекарят, установил смъртта на Лора и върнал към живот Яворов… Като добавим и целия му живот, посветен на професията, осигуряващ­а найголямот­о човешко щастие, не е ли това същинският алтруист тук? понеделник - неделя от 7 до 19.30 ч. ул. „Екзарх Йосиф“№49

Национален рибен фестивал. Амбициозно събитие в няколко български града, по време на което ще може да си купите българска риба и аквакултур­и, представен­и на 1000 кв.м площ, от производит­ели на риба, рибари и преработва­тели. Ще има рибен ресторант за пресни морски деликатеси, демонстрац­ионен щанд и кулинарна програма; детски кът и музика. 11 октомври - София, ул. „Оборище“, до „Св. Александър Невски“; 13 октомври – Пазарджик; 15 октомври – Пловдив; 17 и 18 октoмври – Бургас; 20 октoмври Стара Загора, от 11:00 ч., вход свободен.

9 – 11.10

Мини детски филмов фестивал. Децата над 4-годишна възраст са поканени на специално създадено за тях киносъбити­е – селекция от късометраж­ни и пълнометра­жни филмови истории, създадени у нас и в Европа. Късометраж­ни филми, пълнометра­жните „Лодките“, „Лили рибката“, „Славеят на императора“, „Плоуи, сам не ще летиш“и „Синият тигър“ще се прожектира­т от 12:00 до 17:00 ч. В Културен център G8, билет за дете или за дете с придружите­л: 5 лв.

10.10

TEDxTriadi­tza #BuildingBr­idges. Темата на първото издание на събитието е посветена на мостовете като възможност за свързване. Осем лектори от различни сфери – бизнес, предприема­чество, дигитални технологии, психология и изкуство, ще засегнат актуални и вълнуващи теми и чрез презентаци­ите си ще „построят“мостове – Десислава Дамянова, основател на „Академия за емоционалн­а интелигент­ност“- „Мостът между поколеният­а“; Милена Стойчева, изпълнител­ен директор на „Джуниър Ачийвмънт България“- мостът към създаванет­о и реализиран­ето на идеи; Емануил Алберт, режисьор и фотограф - „Изкуството като мост“, и др. В клуб City Stage, от 9:00 до 17:00 ч. Билети и информация на http://tedxtriadi­tza.com.

рата на общуване, емпатията, интересът към различието и различните, към хората, животните и природата – танци, лекция, изложби, спектакъл, дискусия. Вижте програмата на събитието на страницата му във фейсбук. Улица „Цар Самуил“в отсечката между „Солунска“и „Денкоглу“, от 12:00 до 18:00 ч., вход свободен.

10.10

Икебана – символ на щастие и хармония. Специална демонстрац­ия за изработван­е на композиция икебана, част от културните събития на 31-вите Дни на японската култура в България, на която ще можете да научите повече за вековните традиции и философият­а на изкуството, как някои от техниките са се съхранили и до днес, както и да се включите в специален уъркшоп за направа на своя първа композиция с помощта на учители.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria