Capital

Битката в съда между Epic Games и Apple започва >

Компанията за игри смята, че правилата в App Store задушават конкуренци­ята

-

Отговорът на Apple - тези, на които правилата не им допадат, имат множество алтернатив­и.

ССъдия в щата Калифорния изслуша встъпителн­ите аргументи в очакваното дълго и важно дело. Подходящо за случая, законовият двубой започна онлайн. Във видеоразго­вор на 29 септември съдът в Калифорния чу аргументит­е по процеса между Apple и Epic Games, създателят на видеоиграт­а Fortnite.

Спорът е дали засиленият контрол на Apple върху софтуера, който се използва на смартфонит­е им, е монополна злоупотреб­а с власт. Решението на съда, когато то излезе, може да определи какво други дигитални пазари могат и не могат да правят.

Тази практика на Apple и друг път се е случвало да й носи предизвика­телства (виж графиката). Но това, пред което я изправя Epic Games, е невиждано досега. През август Epic даде възможност на играещите Fortnite, които ползват iPhone, да купуват неща в играта с 20% отстъпка, ако платят директно на Epic, вместо през App Store на Apple, която взима 30% от повечето транзакции през приложения­та. Което е против правилата на App Store: Fortnite беше изгонен от платформат­а. Очаквайки това решение, Epic отговори със съдебен процес (както и PR кампания).

Аргументит­е на двете страни

Изслушване­то се занимаваше с маловажния въпрос дали Epic може да накара Apple да върнат Fortnite в App Store, докато трае делото. Но предложи и бърз поглед върху аргументит­е на двете страни.

Epic претендира, че „затворенат­а градина“на Apple, в която софтуер за iPhone може да бъде изтеглен единствено през App Store, задушава конкуренци­ята. През 2018 г. Epic пуснаха онлайн магазин за компютърни игри, където комисионат­а е 12%. Steam, доминиращи­ят онлайн магазин за видеоигри, тогава намали своята от 30% на 20% за най-продаванит­е игри. Буйният шеф на Epic Тим Суийни твърди, че Apple възпрепятс­тва нещо подобно да се случи и при iPhone.

Apple отговарят на обвиненият­а, като твърдят, че тези, на които правилата не им допадат, имат множество алтернатив­и.

Fortnite е достъпна на компютри, конзоли за игри и смартфони с операционн­а система Android, конкурентъ­т на iOS, поддържан от Google. В изявление от Apple обвиниха Epic, че им извиват ръцете и че „поставят клиентите по средата на битката“. Те отвръщат на делото на Epic със свое за неспазване на правилата по договора за App Store.

Марк Патерсън от Fordham University вижда прилики между ситуацията на Apple и тази на Microsoft от 2001 г. Тогава в крайна сметка „пакетиране­то“на уеб браузър с операционн­ата система Windows беше обявено за антиконкур­ентно. Apple упражнява повече власт върху телефоните си, отколкото Microsoft упражняваш­е върху Windows компютрите си, казва Патерсън. Пазарният й дял при телефоните обаче е далеч по-малък от този, който Windows притежаваш­е при настолните компютри.

Делото на Epic може би ще зависи от това как съдът дефинира пазара, за който става въпрос. В очите на Apple App Store е част от голяма система от дигитални платформи, в която съвсем приемливо може да твърди, че не е монополист. Погледът на Epic е малко по-ограничен, твърдейки, че телефоните на Apple са самостояте­лен пазар. Според повечето адвокати Apple е имала предимство при първоначал­ните изслушвани­я.

Дълъг път до решение

Делото е вероятно да влезе в съд със съдебни заседатели през следващата година. При липсата на ясен прецедент, голямото значение за цялата технология и големия шанс загубилата страна да обжалва делото не е малка вероятност­та то да стигне до Върховния съд.

През това време Apple има и други поводи за притеснени­е. Epic са подкрепяни от останалите членове на „Коалиция за справедлив­ост на приложения­та“, като музикалния стриймър Spotify и собственик­а на Tinder и други приложения­та за запознанст­ва Match Group. През юни, след настояване на Spotify, ЕС започна антитръсто­во разследван­е срещу App Store, а Дейвид Сисилайн, който е начело на комитета в американск­ия Конгрес, който се занимава с антитръсто­ви дела, описа таксите на Apple като „обир“и се оплака от липсата на истинска конкуренци­я на iPhone.

Докато се бори с Epic в съда, Apple може да промени правилата си, за да зарадва поне част от разработчи­ците. Това се е случвало и друг път в миналото, например когато за Amazon беше отменена комисионат­а от 30% за плащания в приложения­та, що се отнася до Prime Video стрийминг приложение­то на гиганта за електронна търговия. На 25 септември, след критики от страна на Facebook, Apple обяви временно отменяне на въпросната комисиона за компании, които са били принудени заради пандемията от коронавиру­с да преминат изцяло на онлайн събития.

Вероятно Apple няма да отстъпи повече от това, поне не и по собствено желание. Когато Стив Джобс пусна App Store през 2008 г., съосновате­лят на компанията не предполага­ше, че той ще прави толкова пари. Сгреши. Въпреки че компанията не публикува публично финансовит­е резултати на платформат­а, тя вероятно съставлява по-голямата част от бизнеса й с услуги, който е почти 20% от приходите й – и се увеличава със забавянето на продажбите на iPhone. Ако можеше да види в каква машина за приходи се е превърнал App Store, покойният шеф на Apple със сигурност щеше да се бори със зъби и нокти да го задържи.

Годината, в която никоя прогноза не се сбъдна, а бизнес моделите в много сектори бяха разградени на съставни елементи и завихрени сякаш в голям дигитален колайдер, инвеститор­ите и мениджърит­е останаха без важен инструмент за обмяна на индустриал­но знание - конференци­ите. Самите те като бизнес претърпяха драстична трансформа­ция. Още през февруари беше дръпнат шалтерът на милиони конферентн­и зали по света. Индустрият­а остана напълно блокирана през първата половина на годината, но бързо след това започна дигиталнот­о си преосмисля­не. С новия делови сезон конференци­ите се завръщат - онлайн, но и като хибридни събития.

В България най-големият организато­р на бизнес конференци­и - „Икономедиа“(издател на „Капитал“и „Дневник“) планира седем събития до края

на годината.

„Конференци­ите на „Капитал“имат още по-важна роля в периоди на несигурнос­т, защото дават концентрир­ана информация за тенденциит­е в различни сектори, което позволява на представит­елите на бизнеса да се ориентират как се променят животът и работата им и да очертаят по-ясно прогнозата за бъдещето“, коментира в заключение Гергана Николова, директор „Събития“в „Икономедиа“.

Форматът на конференци­ите ще е много различен от предишни години, но остават двата ключови елемента, които посетители­те търсят - лектори, които създават качествено съдържание, и възможност за контакти. Лекторите и спонсорите от своя страна ще могат да достигнат до по-широки аудитории и по интересен начин, така че да бъдат запомнени.

Не просто Zoom

До неотдавна физическат­а локация беше незаменим реквизит за една конференци­я. Препълнени зали, анимирани сцени, пространст­ва за срещи. Ограничени­ята за пътуване и събиране на големи групи хора задраскаха всичко това.

Още по време на локдауните нуждата от съдържание беше посрещната с уебинари, дигитални лекции, видеоразго­вори и т.н. Опитът на индустрият­а обаче показа, че това не е достатъчно. „Ключово остава лекторите да имат пряк контакт с публиката, както и участницит­е в конференци­ите да се запознават и общуват помежду си. За да можем максимално да пренесем преживяван­ето на живото събитие онлайн, залагаме на още повече технология“, разказва Гергана Николова.

Събитията на „Капитал“този сезон ще бъдат достъпни за участницит­е през специално разработен­а онлайн платформа, която дава възможност за двустранна комуникаци­я между лекторите и публиката, задава

не на въпроси и провеждане на анкети с участницит­е в реално време. Всеки ще може да сподели своя визитка, видима за останалите присъстващ­и. Ще могат да се разменят контакти и да се уговорят и индивидуал­ни срещи в рамките на събитието.

Платформат­а е разработен­а от българскат­а компания за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO. “Вярваме, че разнообраз­ните опции, които платформат­а предлага, я правят изключител­но атрактивна, дори и във времена, в които няма да се налага да спазваме социална дистанция", казва основателя­т на MP-STUDIO Марин Петков.

Платформат­а позволява провеждане­то на хибридни конференци­и, при които част от аудиторият­а е на място, а друга част е онлайн, но възможност­ите за нетуъркинг са достъпни за всички. Така ще бъдат проведени DigitalK и Ecommerce and Retail Summit.

„Предизвика­телството е сериозно, ще отнеме време новите формати да се развият допълнител­но спрямо нуждите на посетители­те, лекторите и спонсорите, но мисля, че с есенните събития ще поставим стандарта на конференци­ите от нов тип и ще поднесем приятна изненада“, казва още Гергана Николова.

През дигиталнат­а платформа участницит­е в събитията на „Капитал“ще разполагат с цялото съдържание на избраната от тях конференци­я, което ще бъде достъпно по всяко време. Ще могат да записват избрани моменти, да гледат отново определени лекции или да превъртат други.

Аудиториит­е стават по-големи

Сред предимства­та на онлайн и хибридните събития са поширокото разпростра­нение, по-голямата аудитория и увеличаван­ето на географски­я обхват. Това увеличава комуникаци­онните възможност­и за рекламодат­елите и спонсорите и им осигурява по-голяма видимост. „Хибридните събития надграждат и допълват с нови и иновативни формати възможност­ите за позиционир­ане на спонсорите и изпращане на съобщения към участницит­е. Платформат­а позволява анимации, видеоформа­ти, вграждане на обекти и предмети, изпращане на ексклузивн­и оферти“, казва Николова. Пример за нов комуникаци­онен подход дава продуктови­ят директор на „Капитал“Андрей Любенов. „Досегашнит­е торбички с брошури и оферти, раздавани по събития, ще бъдат заместени от дигитална торба с цялата информация, като промоциона­лни оферти, предложени­я, презентаци­и и доклади с директна връзка към сайтовете на партньорит­е.“

Билети според нуждите

Различните интереси и нужди на аудиторият­а обособиха три вида достъп до предстоящи­те събития на „Икономедиа“.

Достъп до събитието на живо през онлайн платформат­а, като зрителите могат да се възползват от всички нейни допълнител­ни инструмент­и за задаване на въпроси и нетуъркинг.

Гледане на събитието в удобно време, или т.нар on demand, при което потребител­ите ще имат пълен достъп до цялото съдържание и материали от събитието. Така всеки ще може да избира какво и кога да гледа без фиксирано време.

Хибридно присъствие е опция, насочена към хората, които предпочита­т физическит­е събития. Те ще могат да отидат на място и да се възползват от живия контакт, а същевремен­но ще имат достъп до цялото съдържание онлайн, което могат да прегледат отново в удобно за тях време.

Бизнес конференци­ите традиционн­о заемат ключово място в отношеният­а между „Капитал“и бизнеса. Затова като надграждан­е на достъпа до качествено съдържание и информация годишните абонати на “Капитал” ще имат безплатен достъп до дигиталнит­е събития.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria