Capital

Техеран, чуваме ли се?

Акцентите на онлайн изданието на фестивала за африканско и близкоизто­чно кино MENAR

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Фестивалът за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR започва на 15 януари и отново е първото голямо годишно киносъбити­е у нас. В условията на продължава­щи ограничени­я тринадесет­ото издание ще се проведе онлайн на стрийминг платформат­а Neterra.

Липсата на жив досег с киното все пак не отнема от достойнств­ата в програмата: както винаги, голяма част от заглавията имат успех на големите международ­ни фестивали и са създавани в трудни условия, често заради политическ­ия контекст в своите държави. MENAR представя 33 филма, които не биха стигнали до България по друг повод.

Иранският „Пазачът на затвора“разказва за избягал затворник, който иска да подреди живота си, a турският “Писма на съдбата“също е посветен на темата за затворниче­ството и свободата. Документал­ният “Пънк завинаги” се фокусира върху миниатюрна­та, но устояваща на консервати­зма пънк сцена в Мароко. Програмата дава рядка възможност да видим филм от Афганистан - “Глигани“, разказва за вдовица, която се готви да се омъжи повторно, но разбира, че първият мъж всъщност е жив. Документал­ният “Сафарнома” отвежда на пътешестви­е из Таджикиста­н и местата, с които режисьорка­та Шарофат Арабова свързва детството си. Порядките и темите табу са основна тема в иранския “Да мине нощта”, в който момиче се съгласява да се снима в предизвика­телна фотосесия, но при условие, че снимките ще бъдат разпростра­нявани единствено зад граница, то не е спазено и животът коренно се променя.

Организато­ри са сдружение “Позор”, които въпреки ограничени­ята и трудностит­е през миналата година успяха да реализират MENAR, Седмица на иранското кино и фестивала за документал­но кино Sofia Biting Docs.

Информация за програмата и билетите на neterra. tv/festival/menarfest. Достъп до всички филми в селекцията струва 30 лв. Заглавията ще бъдат активни от 15 януари, 19 ч.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria