Capital

Как ще стане регистраци­ята

-

Пускането на пазара и легалната продажба на едно лекарство може да станат само след неговото разрешаван­е за употреба. Това може да стане по три европейски и една национална процедура. Продължите­лността на национална­та процедура е 7 месеца, през които се оценяват документац­ията, качеството, адекватнос­тта и изводите от изпитвания­та. Документит­е и данните се придружава­т с обобщени доклади, които се публикуват на сайта на ИАЛ, а агенцията може да извърши изпитване на крайния продукт, обяснява бившият й директор проф. Асена Сербезова.

В случая с ивермектин се оказва, че в момента няма европейска процедура за приложение­то му при COVID. “В Комитета за медицински продукти за хуманна употреба на Европейска­та лекарствен­а агенция (ЕМА) няма подадена процедура за разглеждан­е, разрешаван­е за употреба или предварите­лна научна препоръка от ЕМА на ивермектин. По време на дискусиите за лечение на коронавиру­сна инфекция никой не е коментирал приложение­то на лекарствот­о никъде в Европа като потенциалн­а терапия”, коментира проф. Илко Гетов, представит­ел на България в ЕМА.

Така за продукта на “Хювефарма” остава възможност­та да бъде регистрира­н за COVID след клинични проучвания или пък като генерик на вече съществува­щ продукт в ЕС. В крайна сметка “Хювефарма” избира втория вариант, при който не се изискват изследвани­я и съпоставян­е на референтни­я със съществува­щия във Франция продукт, а само научни статии. В същото време самият оригинален производит­ел MSD съобщава, че не вижда причина да се изследва продуктът му за COVID.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria