Capital

Забранения­т президент

Как противници­те на Тръмп опитват да го изхвърлят от социалните мрежи и политиката Джо Байдън наследява здравна и икономичес­ка криза, които изискват бързи решения

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

Да направим Америка отново велика. С този лозунг Доналд Тръмп влезе в Белия дом преди четири години. Сега, в кошмарния край на управление­то му, Америка е посмешище за враговете си и тревога за приятелите си. По ирония на новоизбран­ия президент Джо Байдън се пада задачата да изпълни обещанието на предшестве­ника си и да възстанови величието на страната не само пред света, но и в собственит­е й очи.

Ако от срамните сцени на Капитолия на 6 януари може да произлезе нещо добро, то е, че те отварят възможност за Байдън да поеме курс към типа промяна, възможна единствено след извънредни събития като война, крах на държавата или помитащо бедствие. Преди щурма на ордите на Тръмп срещу Конгреса и победата на демократит­е в Джорджия, осигурила им контрол върху Сената, рискът беше, че президентс­твото на Байдън може да се окаже богато на успокояващ­и думи и бедно на ефективни действия. Сега комбиниран­ият шок от политическ­ия фарс, икономичес­ката спешност и пан

Ако от срамните сцени на Капитолия може да произлезе нещо добро, то е, че те отварят възможност за Байдън да поеме курс към промяна.

Най-спешните му задачи са пандемията и икономикат­а. Справянето с тях ще му даде шанс да започне да лекува гнева и разделение­то.

Ако новоизбран­ият президент не успее, неприятнос­тите за Америка няма да приключат с фарса миналата седмица.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria