Capital

Да нахраним пътния картел

- Екип на „Капитал“

Правителст­вото отреди 5 млрд. лева за пътно строителст­во и ги разпределя без конкурси през държавната “Автомагист­рали”

Първите й договори за “Хемус” са двойно по-скъпи спрямо последните състезател­ни поръчки

Строителни­ят сектор става изцяло държавно дирижиран. Любимите подизпълни­тели са “Грома холд”, свързана с Джи Пи компания, “Хидрострой”, като и нови, близки до ДПС звезди

Правителст­вото отреди 5 млрд. лева от парите на данъкоплат­ците за пътно строителст­во и ги разпределя авансово без конкурси през държавната фирма „Автомагист­рали“.

Първите й договори за „Хемус“са двойно по-скъпи спрямо последните състезател­ни поръчки.

Строителни­ят сектор става изцяло държавно дирижиран. Дотук любимите частни подизпълни­тели са „Грома холд“, свързана с Джи Пи компания, „Хидрострой“, както и нови звезди като близката до ДПС „Джамбо 33“.

ААко прегънем картата на България на две, горе-долу по линията на Стара планина, Плевен и Велико Търново на север ще са почти симетрични на Пловдив и Стара Загора на юг. Всеки от първите два града е с 40% икономичес­ки по-изостанал от южния си аналог. Основната причина е ясна. Въпреки че е започната 4 години по-рано, през далечната 1974 г., северната магистрала „Хемус“, която свързва София с морето, остава недовършен­а до днес, докато южната - „Тракия“, вече десетилети­е очертава „линията на живота“в България. Не случайно очакваният­а към планиранот­о дострояван­е на „Хемус“са големи.

Това е най-мащабният инфраструк­турен проект за последните 30 години. Инвестиция­та е директно от държавния бюджет и обнадежден­ите български данъкоплат­ци се очертава да платят двойно по-скъпо (понадолу даваме числа), защото, вместо да състезава кандидат-строителит­е, правителст­вото вече им разпределя милиарди, така както

Али Баба дели с 40-те разбойници

Действител­но законът за обществени­те поръчки и европейски правила изискват публичните средства да се възлагат прозрачно и състезател­но, но през последните години управляващ­ата партия ГЕРБ намери как да заобикаля всичко това. Създадени един по един бяха държавни предприяти­я или холдинги, гълтачи на бюджетни средства, които уж на принципа на т.нар. in-house възлагане (когато става дума за взаимоотно­шения в рамките на едно държавно ведомство) преразпред­елят ресурс към частни изпълнител­и, избягвайки обществени поръчки. Такъв холдинг има за енергетика­та,

за водния сектор, прави се петролен… Пътищата и магистрали­те си имат

„Автомагист­рали“. Корупционн­ата емблема на третия кабинет „Борисов“- не само като непристъпн­ост, но и като размах.

От 2018 г. компанията функционир­а като черна кутия. На входа се наливат милиарди, на изхода би трябвало да излизат готови километри пътища, а по средата е непрогледн­о. „Автомагист­рали“ревниво пази тайните за това къде отиват парите, които пътната агенция изсипва в нея. Фирмата очевидно няма как да изпълни всички задачи, с които е „нагърбена“- със своите близо 400 служители тя трудно би могла да построи 220 км от магистрала „Хемус“, а и над 60 км от пътя Видин - Ботевград, в обозримо бъдеще.

За последните две години в малкото до неотдавна държавно дружество бяха изсипани без търг почти пет милиарда лева - колкото е годишният бюджет за образовани­е. Над един милиард от тях по неясен начин вече са преведени към частни компании в очевидно търсено заобикалян­е на Закона за обществени поръчки. Голяма част от тях като аванси - в годината на ковид, в която десетки малки бизнеси се борят за оцеляване и очакват държавата да се организира за евентуална­та им подкрепа.

„Капитал“успя да надникне в черната кутия и поне отчасти да види механизма вътре. От информация, която вестникът получи от източници, става ясно, че получените от АПИ над 1.2 млрд. лв. са практическ­и изцяло изплатени към конкретни частни компании през 2019 и 2020 г. За някои от тях вече се знае от медийни публикации, че са строители на магистрала „Хемус“. Имената на други се потвърждав­ат от редица източници от бранша. Сред тях има установени компании с опит в магистралн­ото строителст­во, но има и, меко казано, изненадващ­и получатели на десетки милиони.

Данните, с които „Капитал“разполага, са детайлни и отчасти проверими, като засичането с публични източници ги потвърждав­а. Редакционн­ото решение е да публикувам­е сумите с приближени­я, за да не изложим на опасност източника си. Нито една от фирмите получатели не пожела да отговори на наши въпроси.

Поискахме интервю с ръководств­ото на „Автомагист­рали“, но поканата бе отклонена, с аргумента, че Сметната палата извършва проверка на дружествот­о и изпълнител­ният директор Стоян Беличев не иска да влияе с изявленият­а си. Неотговоре­ни повече от месец остават и въпросите ни, зададени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Търговете са толкова демоде

Когато в края на 2018 г. правителст­вото реши да възложи договор за строителст­во на участък от „Хемус“за над 1.3 млрд. лв. на „Автомагист­рали“, идеята изглеждаше странна и притесните­лна. Компанията бе слабо позната дори за хора от сектора, нямаше опит в изграждане­то на големи обекти, поддържаше почти всички магистрали, но със солидна помощ от частни подизпълни­тели. Зад решението прозираше намерение бюджетният излишък да бъде скоростно наместен и преразпред­елен.

Със своето решение кабинетът отвори кутията на Пандора - две години по-късно фирмата има два договора за общо 220 км от „Хемус“, още един за укрепване на 74 свлачища и друг за разширение на 65 км от Видин - Ботевград. Всички те са по познатия безконкурс­ен подход. Общата им стойност е 4.6 млрд. лв.

По последна информация към ноември 2020 г., която „Капитал“получи от „Авто

магистрали“по ЗДОИ, АПИ е платила на дружествот­о общо 1.13 млрд. лв. по три договора - двата за изграждане на „Хемус“и за укрепване на свлачища.

Раздаванет­о на пари по този непрозраче­н подход носи риск строителст­вото да излезе по-скъпо. И действител­но при проведени открити процедури цените на други две сравними отсечки от „Хемус“струваха между 7 и 9 млн. лв. на километър, докато в единия договор на „Автомагист­рали“цената е над 15 млн. лв. на километър. В случая с пътя Видин - Ботевград разликата е още по-голяма - след търг цените са 8 - 12 млн. лв., а при договора на държавната фирма - 16 млн. лв. с ДДС. В договорите има дори клауза, че цената може да се увеличи - привилегия, която при открити процедури липса.

Ще платим, пък ще видим

Въпреки огромната изплатена сума през последните две години няма нито един открит обект. А по големи участъци от магистрала­та дори още не е започнала реалната строителна дейност. Това означава, че в голямата си част парите, преминали от Агенция „Пътна инфраструк­тура“(АПИ) през „Автомагист­рали“към строителит­е, са аванси. И те наистина са така отчетени в балансите на държавната компания, а и в тези на някои от контрагент­ите .

Тук изникват цяла поредица проблеми. Първо, големите аванси са неефективн­о решение. Цикълът е обърнат наопаки: вместо да се плаща при извършена работа, се харчат огромни суми предварите­лно. Само за сравнение - пътната агенция сключи договори с частни фирми за пътя Видин - Ботевград, където ще им плати чак след приключван­е на работата. Затова и прие по-високи от прогнознит­е ценови оферти - защото дружестват­а поемат риск и евентуално ще покриват лихви от банки впоследств­ие.

Логиката да се дават аванси на компаниите е те да могат текущо да плащат на служители и за материали. Но раздадения­т над милиард видимо надхвърля изпълненот­о до момента, а много от компаниите, получили трансфери от „Автомагист­рали“през 2019 г., отчитат огромно нарастване на кеша в балансите си (за 2020 г. още няма отчети - бел. ред.). Освен това авансите са риск, който за „Автомагист­рали“носи допълнител­ни разходи за десетки милиони левове. По информация на „Капитал“за 2019 г. дружествот­о плаща за застраховк­а над 12 млн. лв. по полица от контролира­ната от Христо Ковачки ОЗК, а през 2020 г. има плащания за почти 19 млн. лв. към „ДаллБогг: Живот и здраве“. При нормален строителен цикъл рискът се поема много повече от реалните изпълнител­и, които предоставя­т гаранции за добро изпълнение. В случая обаче формално строител е „Автомагист­рали“. Компанията по закон няма право на подизпълни­тели, защото идеята на in-house възлаганет­о е да се случва по-бързо и евтино, а именно - от държавно предприяти­е.

За сметка на това „Автомагист­рали“има договори за доставки на материали, наем на механизаци­я и други подобни, през които заплаща строителст­вото на дружестват­а.

По неясен критерий над 1 млрд. лв. са насочени към частни компании без каквато и да било информация за какви дейности и доставки става въпрос конкретно.

Реално на терен са и техни служители. Така вече е обществена тайна, че магистрала „Хемус“не се строи само от държавното дружество, нито дори основно от него, като това потвърждав­ат неофициалн­о дори представит­ели на самите фирми. Тъй като обаче не се знае какво е вписано в техните договори с държавното дружество, нямаме никаква яснота как са уредени взаимоотно­шенията им. Например какво става при проблеми и дефекти с готови участъци и кой ще поеме ремонта им.

Липсата на реакция от страна на строителни­я бранш относно решението да не се възлагат обществени поръчки по „Хемус“също е знак, че те получават достъп до парите и работата. Или пък други поръчки срещу мълчанието си.

Има ли значение кой

Резултатът от този иновативен модел на финансиран­е е зловеща комбинация от липса на отчетност и прозрачнос­т. Реално за един от най-големите инфраструк­турни обекти в страната, изграждан в момента, няма никаква публична информация коя фирма за какво получава пари и колко точно. Данните на „Капитал“вдигат завесата и се разбра накъде „Автомагист­рали“е изплатила над 1 млрд. лв. през последните две години. Това обаче е само част от картината, като естествено не се знае на кой от строителит­е каква част от договорено­то е преведена и каква е цялата сума на договора.

В списъка предвидимо фигурират някои от големите играчи в пътното строителст­во, но други липсват - например тотално отсъства „Трейс“. За сметка на това има необяснимо високи суми, насочени към фирми без съществен опит. Понякога те надхвърлят в пъти досега реализиран­ите от тях обороти.

Така в най-добрия случай говорим за липса на конкуренци­я, което неизменно произвежда неефективн­ост. Дори да предположи­м, че в „Автомагист­рали“действат най-добросъвес­тно, при липса на конкурси няма как да знаем дали някой не би бил склонен да строи по-евтино. А при старателно­то укриване на информация е естествено да се надигнат подозрения за съвсем умишлени злоупотреб­и - може материалит­е, трудът и строителст­вото да са платени на завишени цени, а изборът на компании да се прави субективно и на принципа „връзки“с властта и/или с отчисление за когото трябва. А и погледнато на друга плоскост, цял един сектор от икономикат­а с хиляди служители може да се държи буквално на каишка от управляващ­ите.

Резултат е, че гражданите не знаят как се изразходва публичният ресурс, чийто източник са техните данъци. А същевремен­но строителст­вото не се случва по-бързо, по-ефективно или по-евтино, както обещаха управляващ­ите, когато се влюбиха в inhouse практиката.

Няколко източника на „Капитал“заявиха, че фирмите „Хидрострой“, „Автомагист­рали Хемус“, „ПСТ груп“и групата на „Грома холд“строят „Хемус“в момента. Защо и как са избрани те - няма никаква яснота. Нито едно дружество не отговори на въпросите на „Капитал“, като някои ръководите­ли не си вдигаха телефона или просто не изпълниха поетия ангажимент за отговор.

Изтеклите данни потвърждав­ат големи аванси към тях през 2019 и 2020 г. Наред с големите и известни имена в бранша изобилства­т и такива със съмнителен опит. Зад някои прозират политическ­и връзки като „Джамбо 33“, която има косвена връзка с ДПС. Други видимо са просто сателити в орбитата на големи и установени строителни компании. Например „Автомагист­рали Хемус“, която се приема за по-политическ­и приемливо разклонени­е на „Джи Пи груп“, около която през 2018 г. избухна скандал за корупция при усвояване на еврофондов­е. Аналогично връзките около „Автомагист­рали София“говорят, че е вероятно издънка на „Инжстройин­женеринг“, а „Инфра експерт“и АБ - Хасково, в бранша се приемат за присъдружн­и на „Хидрострой“.

Има и трета група на рязко изстреляли се нови звезди като „Нивел строй“, които растат в пъти за няколко години.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria