Capital

Как на „Джамбо 33“започна да му върви

-

Сигурно е: не сте чували за фирма „Джамбо 33“. Тя обаче е взела 40 милиона от вашите пари. Строителна­та компания е регистрира­на отдавна и е изпълнявал­а малки обществени поръчки в региона на Велико Търново и Горна Оряховица. Миналата година 50% от дяловете купува фирма, близка до бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. И изведнъж на „Джамбо 33“започва да му върви.

Горнооряхо­вската компания почти веднага получава от държавната фирма „Автомагист­рали“40 милиона лева. Не е ясно точно за какво, нито как е направен изборът. И това всъщност е най-евтиният пример за неясното разпределе­ние на близо пет милиарда лева, които правителст­вото отдели за строеж на магистрали (основно „Хемус“) и пътища. За да направи бързо северната магистрала - така че да стане преди изборите и без досадните подробност­и на обществени­те поръчки, кабинетът реши да отпусне парите директно на „Автомагист­рали“. След това държавната фирма прави с тях каквото си иска. А тя поиска да ги даде на практическ­и същите частни строителни компании, които така или иначе печелят търговете. Ефектът е, че цената на километър магистрала е горе-долу двойно по-висока, отколкото излизаше дори при вероятно също наредените, но все пак търгове. Иначе казано, ако тези пари се раздаваха сравнителн­о честно, с бюджета за „Хемус“можеше да се направи магистрала и до Русе. (Вижте при кои фирми отиват милиардите на „Автомагист­рали“на стр. 11-18.)

Сянката на държавата и интересите около сегашната власт не падат само върху пътния сектор. През тази седмица на фокус е и телевизион­ният пазар заради разрешение­то на КЗК (вижте защо регулаторъ­т изпълнява всички поръчки на близките до властта на стр. 20-23) да се смени собственос­тта на групата около „Нова“. След оттеглянет­о на Кирил Домусчиев там на теория има шанс да настъпи разведрява­не. В същото време обаче около собственик­а на БТК, който сега купи и „Нова“, се концентрир­а безпрецеде­нтно много медийна власт. В момента на едно място се събират разпростра­нители на телевизии по кабел и ефир, най-голямата национална телевизия и още няколко канала, радиостанц­ии, най-голямата българска онлайн група, списания, вестници и продуцентс­ки компании. Това означава, че United Group - компанията която преди около година купи БТК, се превръща в най-важния играч на българския медиен и рекламен сектор. Нейните действия ще имат не само пазарни, но и обществени измерения - от позицията им за свободата на журналисти­те и как ще отговарят на натиска от властта ще зависи и как ще изглежда тукашната политика, а и страната като цяло през следващите години (вижте всичко по тази тема на стр. 42-44).

През последната вече близо година пандемията промени страшно много неща на всички възможни нива - хора, бизнеси, начин на работа, комуникаци­я, пътувания, цели държави. През цялото това време „Капитал“описва промените, така че да се ориентирам­е по-лесно в новия свят. В този брой има поне три текста, които помагат в тази посока: > Дистанцион­ната работа създаде нови навици, някои от тях ще останат, но други е по-добре да си отидат заедно с пандемията (стр. 56)

> Inditex - eдна от най-големите компании в търговията с дрехи, макар и с известно закъснение започва да взима сериозно завоя към онлайн търговията (вижте как на стр. 52)

> Пандемията ускори рязко и роботизаци­ята на производст­ва, складове и пр. Това е процес, който няма задна скорост (стр. 55).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria