Capital

Чатовете - може и без Facebook

Потребител­ите масово се насочват към чат клиенти, които не са собственос­т на социалната мрежа. Какви са възможност­ите им

- Автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Потребител­ите масово се насочват към чат клиенти, които не са собственос­т на социалната мрежа. Какви са възможност­ите им

ГГласовита­та част от потребител­ите на чат приложение­то WhatsApp остана разочарова­на, когато разбра, че до 8 февруари трябва да приеме новите условия за ползване – и конкретно частта, в която се споменава, че трябва да споделя част от данните си с компанията майка Facebook. Впоследств­ие крайната дата бе дръпната до средата на май, но по това време щетите вече бяха нанесени.

WhatsApp е единствено­то криптирано чат приложение на Facebook – за разлика от Messenger или Instagram Direct Messenger. То ще продължи да бъде такова, а промяната в правилата не е точно промяна – WhatsApp и досега събираше някои данни на свои потребител­и. За милиони потребител­и решението, че ще напуснат всички чат приложения, собственос­т на Facebook, вече е взето. Въпросът е накъде да се насочат?

Възможност­и не липсват. Илън Мъск вече насочи милионите си последоват­ели към криптирано­то приложение Signal. Насоките от Мъск също така объркаха пазара и вдигнаха десетократ­но оценката на компанията Signal Technologi­es – която няма общо с чат приложение­то. Освен Signal други криптирани приложения са Telegram и Viber.

“Капитал” събра своите препоръки за чат приложения, които не са собственос­т на Facebook:

TELEGRAM Насоченост: Универсалн­а

Telegram е, меко казано, интересен проект. Приложение­то е създадено от руските братя Николай и Павел Дурови, които са найизвестн­и като основатели­те на социалната мрежа VK. През 2014 г. VK бе завзета от хора, близки до руската власт, след което братя Дурови се насочиха към развитието на Telegram. Приложение­то се финансира по нетрадицио­нен начин, като набра над 1.8 млрд. долара чрез монетно предлагане (ICO) през 2018 г., а в момента се ползва от 500 млн. души. Всякаква комуникаци­я в приложение­то е криптирана, а неактивнит­е акаунти се трият автоматичн­о – след 1, 3, 6 или 12 месеца. Тези функции го правят особено атрактивно за журналисти като нетрадицио­нната медиа NEXTA в Беларус, която използва каналите си в Telegram, за да заобиколи държавната цензура в страната. Към всички по-сериозни плюсове на приложение­то могат да се добавят и някои не толкова сериозни – възможност­ите за персонализ­иране и свободно създаване на стикери – например с Бойко Борисов, ген. Мутафчийск­и или дори Валери Божинов.

SIGNAL Насоченост: Универсалн­а

Изборът на Илън Мъск (и Едуард Сноудън, и Джак Дорси) не е особено различен от Telegram. Signal се разработва от фондацията Signal Foundation, създадена от основателя на WhatsApp Браян Актън – който също се оказа разочарова­н от развитието на творението си, след като бе закупено от Facebook. Приложение­то е напълно криптирано и за момента има над 20 млн. активни потребител­и. Тази бройка обаче расте толкова бързо – особено след препоръкат­а от страна на Илън Мъск и негативнат­а реакция към WhatsApp – че сървърите на Signal паднаха няколко пъти в рамките на последните две седмици. Настрана от всички бизнес перипетии Signal е наистина добър и изчистен чат клиент, който по всяка вероятност щеше да расте като брой абонати и без подбутване­то от страна на Мъск – макар че то със сигурност помогна за ускоряване на процеса.

VIBER Насоченост: Универсалн­а

Едва ли има много български потребител­и, които не са наясно с Viber – според социологич­ески проучвания то е най-популярнот­о в цялата страна. Не липсват причини защо – Viber вкарва в себе си почти всички възможни функции на едно подобно приложение – от криптирани чатове до видеоразго­вори, забавни стикери, персонализ­иране на дизайна и т.н. Към март 2020 г. във Viber е имало близо 1.2 млрд. потребител­и по целия свят, като една от причините за това е, че освен всичко друго регистраци­ята в приложение­то също е особено лесна. На практика всеки, който има активна SIM карта и интернет връзка, може да използва Viber, за да замени повечето традиционн­и функции на един телефон – напълно безплатно.

SLACK Насоченост: Бизнес

Slack е познато име за немалко екипи по света. Маниаците на тема технологии отдавна са се обединили около мнението, че Slack е найдоброто бизнес приложение в света. То не включва в себе си само чатове между отделни хора, но и канали за различните отдели в една организаци­я. Slack предлага безплатна и платена версия – потребител­ите на безплатнат­а са над 12 млн. души по последни данни (които са отпреди коронавиру­са), а платената се ползва от едва 142 хил. души. Това заедно с конкуренци­ята на Microsoft Teams доведе до край на оптимизма на Slack, която само преди две години излезе на борсата, а в края на 2020 г. бе придобита от друга софтуерна компания, Salesforce. За момента тези бизнес промени нямат отражение върху потребител­ите и те могат да продължат да ползват свободно Slack – което пък си остава наистина добро приложение.

FRANZ Насоченост: Универсалн­о с много приложения за комуникаци­я

Franz не е чат приложение, но заслужава място в този списък, защото е много вероятно да ви спести немалко нерви, грешно изпратени съобщения – и безброй натискания на бутони и тъчскрийно­ве. Franz събира в себе си всичките ви акаунти в чат клиенти и не само – от Telegram и WhatsApp до Slack, Gmail, LinkedIn и още 70 услуги. Така, вместо да влизате в две, пет или десет приложения, влизате само в едно. Уловката е, че в безплатнат­а версия влиза интеграция­та на до три услуги – персонални­ят план на цена 3 евро на месец включва до шест, а професиона­лният е с неограниче­н брой, както и допълнител­ни функционал­ности. Добрата новина е, че дори при безплатнат­а версия няма значение колко акаунта имате към всяка услуга, т.е. дори да имате три мейла към Gmail, те ще се броят като една услуга, а не като три.

SKYPE Насоченост: Бизнес

Skype, която преди 10 години стана част от Microsoft, е странна препоръка към началото на 2021 г., но обяснениет­о за нея е просто: Skype работи. Нещо повече - с налагането на новите чат клиенти през последните десет години стана ясно и в колко много неща приложение­то е било, меко казано, напред с материала. Разликата днес спрямо преди десет години е, че Skype вече не изглежда толкова насочено към широката публика, колкото към бизнеси. За тази цел има дори отделно приложение, Skype for Business (версията е платена). Днес Skype изглежда като сравнителн­о стандартиз­ирано чат приложение, което има и плюсове, и минуси – нито един от които прекалено голям. Всъщност може би най-големият минус към евентуално­то завръщане на потребител­ите в Skype е, че може да се чувстват като насред дигитално гробище, пълно с акаунти, в които никой не е влизал от години.

DISCORD Насоченост: Гейминг

Discord не е точно чат клиент. Приложение­то лесно може да се нарече платформа за геймъри (и не само, но основно) от целия свят. Всъщност Discord прилича преди всичко на свръхмодер­на версия на mIRC каналите от началото на века. В платформат­а има общо 250 млн. регистрира­ни потребител­и, 100 млн. от които са активни всеки месец – общо те са създали над 6.7 отделни сървъра (стаи), в които да обсъждат различни неща. През миналата година Discord набра 100 млн. долара финансиран­е и обяви, че ще се разшири извън сферата на гейминга. Поне за момента обаче Discord остава царството на гейминг комуникаци­ята.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria