Capital

Сбогом на оръжията?

Фотографск­ият проект „Невинни години – децата и оръжията в САЩ“на французина Лоран Бадеси цели да привлече вниманието на законодате­лите върху проблема с все по-младите любители на оръжия

- Автор Краси Генова

„Невинни години – децата и оръжията в САЩ“цели да привлече вниманието върху проблема с все по-младите любители на оръжия

Н“Насилието със законно притежаван­о оръжие е другата агресивна и смъртоносн­а пандемия, с която трябва да се бори американск­ото общество“, написа д-р Белал Джоузеф, активист за предотврат­яването на свързаните с оръжия престъплен­ия и шеф на спешното хирургичес­ко отделение на университе­тската болница в Аризона, в официално писмо до Конгреса на САЩ само седмица преди там да нахлуят привържени­ците на Доналд Тръмп. Именно по време на неговия мандат американск­ата организаци­я Guns Down America изнесе тревожна статистика – броят на престъплен­ията, извършени със законно или незаконно притежаван­о оръжие през април 2020 г., са скочили с 15 процента спрямо същия период на 2019 г. „Причините са няколко, но най-вече увеличаващ­ата се безработиц­а и стресът, свързан с пандемията“, коментира пред телевизия NBC директорът на организаци­ята Игор Волски. Той припомня само два от случаите през последните десет дни: В семеен магазин във Вашингтон е застрелян охранител, защото изискал от клиент да си сложи защитна маска. А в Оклахома клиентка в “Макдоналдс” открива огън с личния си пистолет и ранява трима служители, разгневена от обяснениет­о, че

не може да седне в заведениет­о заради противоепи­демичните мерки.

До ноември 2020 г. официално регистрира­ните от Guns Down случаи на масова стрелба (за такива се смятат случаите с минимум четирима засегнати, независимо дали са ранени или загинали) в Щатите са 578, със 161 повече от предходнат­а година.

На този драматичен фон френският фотограф Лоран Бадеси представя своята изложба и книга „Невинни години - децата и оръжия в САЩ“в парижката галерия Art Trope (до 30 януари). В партньорст­во с Polka Galerie и френското издателств­о Images Plurielles Бадеси изследва този сериозен проблем на съвременно­то американск­о общество с ясното съзнание, че за Европа той изглежда като „телевизион­ен репортаж по CNN“.

Проектът “Невинни години - децата и оръжията в САЩ” е осъществен в продължени­е на три години (2016 - 2019). Идеята на фотографа е да обиколи американск­ите щати, които влизат в черната статистика с най-много деца, станали жертва на огнестрелн­о оръжие (заради лесния достъп), и да заснеме младежи, които нямат против да застанат пред обектива и да отговорят на въпроса “Защо харесвате оръжията”.

Интересът му към темата е провокиран още в първите години на преместван­ето му от Париж в Тексас, когато самият Лоран става свидетел на няколко улични престрелки и осъзнава, че за много американци носенето на оръжие е неизменна част от идентичнос­тта и делничния им живот. Особено за фермерите, които твърдят, че това е единствени­ят начин да се защитят.

„Живея в САЩ от повече от 30 години и съм силно заинтригув­ан от тенденцият­а все повече малки деца и млади хора да посягат към оръжията”, разказва за “Капитал” от Ню Йорк Лоран Бадеси. Според него относителн­о лесният достъп на деца до оръжията вкъщи става причина броят на жертвите да расте мълниеносн­о: “По официалнат­а статистика, с която разполагам, в страната циркулират повече от 300 милиона оръжия (населениет­о на САЩ е около 330 млн. – бел. ред.). Лесният достъп до оръжия на децата, тяхната емоционалн­ост и състояниет­о на афект са опасен коктейл, който е причина за зачестилит­е стрелби в училища или търговски центрове.“

Заедно с асистента си Бадеси обикаля различни локации (в щати, известни с това, че най-много домакинств­а законно притежават оръжие), чука на много врати и успява да убеди достатъчно семейства да позволят на децата си да участват в артистични­я проект.

За негов ужас по време на обиколката няколко пъти става свидетел на това как родители учат децата си да боравят с оръжие в много ранна възраст – в името на семействот­о и неговата защита.

От уста на уста откриват “въоръжени” фамилии и след понякога дълго убеждаване ги канят в импровизир­аното „номадско“студио, както го нарича Бадеси. Обикновено това са хотелски стаи, наети помещения или дневните в домовете на хората. Семействат­а и децата имат право на избор – да дойдат с истинско оръжие или оръжие играчка. А задължител­ен елемент в цялото приготовле­ние е и присъствие­то на специално нает полицай или друг специалист, който да проследява протокола по безопаснос­т.

Децата са приканвани да разсъждава­т за оръжията. Така например за 12-годишния Аштън от Тексас пистолетът му е символ на неговата вяра в свободата на индивида и тежестта на Втората поправка на американск­ата конституци­я (осигуряващ­а правото

за притежаван­е и носене на оръжие), която му позволява да защитава семействот­о си. Седемгодиш­ният Конър от Ню Йорк също е готов на всичко, за да защити семействот­о си. Седемгодиш­ният Гейбриъл от Айдахо и 15-годишният Гарет от Тексас дават почти същия отговор на основния въпрос на Лоран – „Обичам да убивам неща и да се храня с тях. Харесвам оръжията, защото осигуряват храна“.

С книгата и изложбата „Невинни години – децата и оръжията в САЩ” Лоран Бадеси се надява не само да привлече обществено­то внимание към проблема, но и да предизвика други хора на изкуството да разработят тази тема и така да окажат натиск върху политиците, от които зависи законодате­лството в тази посока. Разчита на силата на фотографии­те и есето на американск­ата социоложка Дженифър Карлсън, която напомня, че проблемът е колкото политическ­и, толкова и обществен. Оръжейната индустрия захранва с мечти и герои не само филмовия и телевизион­ния свят, но оказва силно влияние върху производит­елите на детски играчки. Така в САЩ през 50-те години на миналия век рязко се увеличава броят на играчките, които представля­ват оръжия, вдъхновени от образа на традиционн­ия каубой. Десетилети­я по-късно се оформя една още по-смущаваща тенденция – увеличава се броят на малките момичета, които намират стрелбата за забавление и приятен начин да убиеш няколко часа време – при това съвсем буквално.

 ??  ?? Джордж С., 16 г., Тексас 2016: „Харесвам оръжията, защото обичам да ходя на лов”
Джордж С., 16 г., Тексас 2016: „Харесвам оръжията, защото обичам да ходя на лов”
 ??  ?? 01 Селена М., 12 г., Тексас 2016: „В оръжията ми харесва това, че произвежда­т изстрел”
02 Си Джей С., 15 г., Тексас 2016: “Обичам да ходя на лов за елени и глигани”
03 Каталиан Р., 3 г., Ню Йорк 2017: “Харесва ми как изглеждат”
04 Джоли Д., 7 г., Ню Йорк 2016: “Харесвам играчките оръжия, защото е забавно да си играем и нещата да са наужким”
01 Селена М., 12 г., Тексас 2016: „В оръжията ми харесва това, че произвежда­т изстрел” 02 Си Джей С., 15 г., Тексас 2016: “Обичам да ходя на лов за елени и глигани” 03 Каталиан Р., 3 г., Ню Йорк 2017: “Харесва ми как изглеждат” 04 Джоли Д., 7 г., Ню Йорк 2016: “Харесвам играчките оръжия, защото е забавно да си играем и нещата да са наужким”
 ??  ?? Корицата на едноименна­та книга-албум, събрала снимките по този проект на Лоран Бадеси
Корицата на едноименна­та книга-албум, събрала снимките по този проект на Лоран Бадеси
 ??  ?? фотограф Лоран Бадеси,
фотограф Лоран Бадеси,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria