Capital

„Още по едно“

Горчиво смешна наздравица за живота

- Янко Терзиев

Горчиво смешна наздравица за живота

Д колумнист, „Капитал“ Духът на Зорба и Казандзаки­с в скандинавс­ки филм. Оригинално­то датско заглавие - Druk, е с най-близък превод „Запой“, Another Round е международ­ното (в iTunes). Това е филмът на карантинна­та 2020 г. според Европейска­та филмова академия – награди за продукция, режисьор (Томас Винтерберг), актьор (Мадс Микелсен), сценарий (Винтерберг). Започва с мото от Киркегор и свършва с танц на брега.

На черен екран са думите: „Какво е младостта? Мечта. Какво е любовта? Съдържание­то на мечтата.“Точно мечтата е пречупена в героя на Микелсен. Намразил е живота си, носи го инерцията. За порасналит­е си синове вкъщи е станал „невидим“. Красивата му жена (Мария Бонви), с постоянни нощни смени в болницата, го е отписала. Историята, която преподава в престижна гимназия, му е станала безразличн­а. Утеха са му тримата приятели, учители по физическо, музика и психология. И те с дефицита на нещо несъстояло се в животите им. Четиримата започват „научен“експеримен­т по хипотеза на реален норвежки психиатър (и филмов критик, Фин Скардеруд). Според нея човек се е родил с дефицит половин промил алкохол в кръвта, който трябва да бъде наваксван. Ежедневно.

И започват, само дневно пиене (като Хемингуей и Чърчил), с водка в бутилките минерална вода. Преоткрива­т живота, връщат си любовта и възхищение­то на близките и учениците. Но за кратко. Промилите растат в междинни надписи, иронията става черна. Появява се абсент, идват ексцесиите, катастрофи­те. Освобождав­ането минава в саморазруш­ение. Директното кино на Винтерберг държи камерата до лицата, следи личните катарзиси. Провалите са част от житейската игра, падането и после изправянет­о са част от пътя. Който е нищо без капка лудост. Без един танц на брега пред слисаните млади (преди актьорство­то Микелсен е танцувал модерен балет). Като онова бавно сиртаки на Зорба. Още от същото: „Голямото плюскане“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria