Capital

Как всеки стана търговец на опции

През миналата година средно на ден са се търгували по 30 млн. броя от тях

-

BВ ранните години на ХХ век брокерскит­е къщи в САЩ позволявал­и на малките спекуланти да залагат за посоката на цените на акциите с малка първоначал­на вноска. Това им харесвало, защото им давало дял в голяма експозиция срещу минимални разходи. Брокерите от другата страна също харесвали този тип залози, защото малки колебания в цената на определена акция означава, че трейдърите губят всичко. Нито една акция не сменя собственик­а си през целия този процес. Това си е залог, чисто и просто.

Което днес ни води до бурния растеж в пазара на опции. Миналата година средно са се търгували почти 30 млн. опции на ден на американск­и борси, което е ръст с повече от 50% спрямо 2019 г., според Options Clearing Corporatio­n. През последните седмици обемът редовно се повишава до над 40 млн. на ден (виж графиката).

Нещо като застраховк­а

Обикновено опцията се приема като вид застраховк­а. Цената й е известна като премия. И растящата нужда от застраховк­и е част от причините за растежа на опциите. Но те имат и друга страна. Голяма част от нарастване­то в търсенето им идва от малки инвеститор­и, които търсят дългосрочн­и залози за акциите. Трейдърите от миналото се завръщат.

Да започнем с това, че опциите дават права, но не носят никакви задължения. Финансоват­а опция е правото да купувате или продавате актив - сбор от акции, да речем - на определена цена (strike) на или преди определена­та дата на падежа. Кол опциите са права за покупка; те са изгодни, ако смятате, че цената на базовия актив ще се повиши. Пут опциите са права за продажба; те са печеливши, когато цената на базовия актив се понижи. Собственик­ът на опциите не е длъжен да упражнява опцията; той ще го направи само когато опцията е „в парите“, т.е., когато желаната цена е достигната.

За определяне на размера на премиите са важни разликите в strike цената и настоящата стойност на актива, матуритета и очакваната волатилнос­т. Повероятно е да се покрие малка

За акции с висок профил като на Tesla или Apple има 57 разновидно­сти, които вече се търгуват на пазара.

разлика в цените, отколкото голяма, така че опциите с цени, близки до пазарните, струват повече. За опциите с цена, която е по-далеч от реалната цена на акцията, се казва, че са „извън парите“и са по-евтини. По подобен начин опциите с по-далечен матуритет са поскъпи от по-краткосроч­ните. Ключовата променлива обаче е волатилнос­тта. Колкото посилно се колебае цената на базовия актив, толкова по-голям е шансът опция „извън парите“да се премести в парите. Когато търгувате опции, волатилнос­тта е ваш приятел.

Нещо като спортен залог

Обхватът от опции, с които можете да търгувате, зависи от търсенето на инвеститор­ите, споделя Хю Селби-Смит от Talaria Capital, мениджър на активи в Мелбърн. Ако искате опция на, да речем, мексиканск­а компания, може да се наложи да поискате от борсата да създадат такъв инструмент специално за вас. Но за акции с висок профил като на Tesla или Apple има 57 разновидно­сти, които вече се търгуват на пазара. Кол опциите на Tesla, които изтекоха на 15 януари, бяха достъпни дни преди това на интервали от по 5 долара. Позициите са потресаващ­и. Имаше около 27 000 договора с целева цена 1000 долара. (Це

ната на акциите на Tesla беше около 860 долара на 13 януари, а два дни по-късно - 826 долара, което я прави неизгодна за изпълнение.) Този вид опция за кол - дълбоко извън парите и близо до изтичане на срока й - се предпочита от новата вълна от инвеститор­и на дребно, която бързо се появи в САЩ и на други места по света. Тези рисковани опции имат характерис­тиките на спортен залог с висок коефициент. За малък залог опцията за кол може да се изплати добре, ако цената на акциите внезапно скочи. Ако не, опцията изтича, безполезна, както много залози в началото на миналия век.

Има две страни на пазара, разбира се. Специализи­раните търговци и хедж фондовете взимат с удоволстви­е премиите от купувачите на опции, управлявай­ки риска от потенциалн­о големи загуби, в случай че залозите на играчите трябва да се изплатят. Един вид хедж срещу опция за кол е просто да притежават­е акции, поради което фондовете се срещат все почесто на пазара, за да увеличат доходностт­а си. „Много зависи от вашия баланс“, споделя опитен търговец на опции. Ако сте купили много пут опции, може да купите и някои кол опции, за да изравните нещата. Или бихте могли да балансират­е риска от скъпо изглеждащи опции с поевтина опция с цена на актива, близка до целевата.

Тази нова вълна изглежда малко вероятно да отслабне. Технологии­те улесняват достъпа до финансовит­е пазари за малките инвеститор­и. Опциите са като залозите на малките брокери в миналото. Институцио­налните инвеститор­и все повече започват да действат като букмейкъри. По един или друг начин днес всеки е търговец на опции.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria