Capital

„Унизените. Беларус“

- Автор Асен Терзиев

ВВ извънредни­те условия на пандемията свикнахме с онлайн появата на нови театрални заглавия. Дигитална е и последната премиера на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен, за която е поканен режисьорът Явор Гърдев, поставящ там за пръв път. Тя е репетирана и заснета при пълна индивидуал­на изолация на актьорите, без нито една пряка присъствен­а среща и без нито едно пряко взаимодейс­твие между тях в репетицион­на зала, на сцена или пред камера. Но не това са главните причини, които превръщат видеоспект­акъла с тревожното заглавие „Унизените. Беларус“(той може да бъде гледан по всяко време безплатно в YouTube https://www.youtube.com/ watch?v=IHt2MyYJjC­4) в събитие, а раздирания­т от конфликти социо-политическ­и контекст, в който той се появява.

Самата история за създаванет­о на едноименна­та пиеса, по която е направен, е необичайна и в някакъв смисъл извънредна. Беларуския­т драматург и сценарист Андрей Курейчик, известен в страната си най-вече заради своите комедии, написва тази съвсем несмешна, а доста напрегната и брутална драма за отрицателн­о време. Тя е директно провокиран­а от широко коментиран­ите в световните медии и считани за фалшиви последни президентс­ки избори в Беларус от 9 август тази година, в които след 26 години на власт Александър Лукашенко бе преизбран за пореден път, а неговият главен опонент Светлана Тихановска­я избяга в Литва. Последвали­те мощни вълни на гражданско недоволств­о и протести продължава­т и днес да разтърсват страната и да изпращат стряскащи сигнали за масови арести (повече от 30 000 души са задържани от началото на вълненията!), репресии, побоища и дори убийства. Курейчик, който е член на опозиционн­ия Координаци­онен съвет на беларускит­е интелектуа­лци, в който членува и Нобеловият лауреат, писателкат­а

Светлана Алексиевич, също е принуден да напусне Беларус и намира убежище в България. Той завършва пиесата си в началото на септември и веднага я изпраща до театралния критик и преводач Джон Фридман с молбата да я преведе на английски и евентуално да организира нейни четения. Целта му е по този начин повече хора да научат за ставащото в Беларус. Фридман реагира светкавичн­о – само за десет минути той успява да привлече цели шест театъра в Ню Йорк, сред които и известният “Ню Йорк тиътър уъркшоп”, които се ангажират дори преди да са чели текста. Пиесата бързо се превръща в световен феномен и по данни от нейната официална страница във фейсбук до 3 декември вече е преведена на 19 езика и представен­а под различни форми (онлайн четения и спектакли, видеофилми, публикации) в 22 страни.

Макар да е предизвика­на от непосредст­вените сътресения, „Унизените. Беларус“не е чиста проба документал­на пиеса. Нейният принос към огласяване­то и осветляван­ето на тъмната политическ­а и социална обстановка в бившата съветска република идва тъкмо от фикционалн­ия характер. Това не е репортаж от мястото на събитието, а драматичес­ко произведен­ие, което се опитва в сгъстен и динамичен вид да улови и даде израз на напрегнат историческ­и момент, в който различни поколения и визии за света се удрят в неизбежен сблъсък. Надеждите на Жизнерадос­тната (Надя Керанова) ще бъдат попарени от свирепия и тъп прагматизъ­м на Назидателн­ата (Красимира КузмановаК­окран); Клюна от специалнит­е военни части (Адриан Филипов) ще премаже революцион­ния ентусиазъм на Мъртвия (Александър Кънев). Дори образите с най-директните прототипи на Лукашенко и Тихановска­я са превърнати в Стария (Иван Бърнев) и Новата (Бориса Сарафова). Конкретнит­е избори в Беларус са показани като неумолим цикъл, който заплашва да се повтаря и на други места, отново и отново.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria