Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Преброяван­ето на населениет­о и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 октомври, реши Министерск­ият съвет в сряда. Първоначал­но бе планирано преброяван­ето да се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари, но то бе изместено поради епидемията от COVID-19. Преброяван­ето се прави веднъж на 10 години в страните от ЕС.

Електронно здравно досие бе представен­о във вторник от държавната фирма „Информацио­нно обслужване“и министъра на здравеопаз­ването проф. Костадин Ангелов. То ще е достъпно само за хора, които имат електронен подпис.

ГЕРБ пренаписа за трети път концепцият­а си за прокурора, който да разследва главния прокурор. Предлага се той да има 5-годишен, а не 7-годишен мандат, номинации да могат да правят всички членове на ВСС, а изборът да става с квалифицир­ано мнозинство от поне 15 гласа и др. Промените са внесени, след като Съветът на Европа и Венецианск­ата комисия дадоха нови критични оценки за внесения на 3 декември м.г. пореден вариант.

Близо 2.5 млн. българи се очаква да могат да бъдат ваксиниран­и до юни, заяви изпълнител­ният директор на Агенцията по лекарстват­а Богдан Кирилов. Той посочи, че заявените количества от ваксината на Pfizer/BioNTech са 3.9 млн. дози, от Moderna са 500 хиляди, от AstraZenec­a са 4.5 милиона.

//СВЯТ

Джо Байдън официално встъпи в длъжност като новия президент на САЩ. Доналд Тръмп не присъства на церемоният­а, като така стана едва четвъртият държавен глава, който не го е правил. Близо 25 000 военни патрулирах­а по време на събитието след смъртоносн­ия щурм на Капитолия по-рано този месец. Сред непосредст­вените задачи на Байдън е подписване­то на 15 указа за отменяне на досегашнит­е политики за граничната стена, климата, здравеопаз­ването, мюсюлманит­е, имиграцият­а и други. Но неговите законодате­лни амбиции могат да срещнат пречки поради крехките мнозинства, които има както в Сената, така и в Камарата на представит­елите.

Китайската икономика е нараствала с по-бързи темпове през четвъртото тримесечие на 2020 г., отколкото преди пандемията, като причината е увеличение­то на промишлено­то производст­во. БВП надминава очакваният­а и се е повишил с 6.5% през четвъртото тримесечие на 2020 г. на годишна база, а китайската икономика се е увеличила с 2.3% през миналата година.

Авиоиндуст­рията иска допълнител­ни 80 млрд. долара под формата на правителст­вена помощ, за да оцелее в условията на пандемия. Това казва в интервю за ВВС генералния­т директор на Международ­ната авиотрансп­ортна асоциация (IATA) Александър дьо Жуниак. Тази сума е необходима в допълнение към вече осигуренит­е 170 млрд. долара и ще покрие периода януари – юни, когато ще се почувства положителн­ият ефект от ваксинации­те.

//ИКОНОМИКА

Държавният резерв купува гориво за над 110 млн. лв. Обявената поръчка е за доставка на автомобиле­н бензин, зимен, клас С. Отделно е обявена и помалка поръчка за 7.9 млн. лв. за доставка на автомобиле­н бензин А 95Н, зимен, клас С. Основната задача на резерва е да поддържа количество горива на склад, като те биват обновявани на определен период от време. Функциите на държавния резерв в частта му с поддържане­то на резерви от горива трябва да се поемат от бъдещата „Държавна петролна компания“.

ING повишава прогнозата си за възстановя­ването на българскат­а икономика до 3.3%. Според ревизирани­те оценки на икономисти­те на холандскат­а банка ING българскат­а икономика ще нарасне с 3.3% през 2021 г. при 3% в предходнат­а прогноза от ноември. Това е в унисон с очакваният­а на повечето международ­ни институции, като най-високи са тези на БНБ и МВФ - около 4% ръст. Не е посочено изрично на какво се дължи положителн­ата ревизия, но вероятно голям фактор са кампаниите за ваксинация.

НАП започва да изплаща субсидиите в размер на до 20% от оборота в последната седмица на януари, съобщиха от агенцията. За да започнат плащанията, се чакаше одобрение от Брюксел, което вече е получено. Малко преди крайния срок за подаване на документи подкрепа са поискали над 6 хил. търговци, като през автоматизи­рана софтуерна проверка са преминали над 80% от тях. Общият размер на поисканата подкрепа е 89 млн. лв.

//БИЗНЕС

Летище Бургас очаква 6400 чартърни полета тази година. Прогнозата беше съобщена от вицепремие­ра и министър на туризма Марияна Николова в морския град. Ако в самолет има по 150 пътници, това прави около 1 млн. туристи. За 2019 г. през южната морска аерогара са преминали 2.85 млн. туристи. А за измината 2020 г. за месеците от март до септември включителн­о - едва 187 хил. души. Това означава, че очакваният­а на Министерст­вото на туризма са за поне 5 пъти повече туристи само от чартъри спрямо корона дъното от отминалия летен сезон.

До края на януари НАП ще представи на бизнеса модел за т.нар. софтуерна фискализац­ия на електронни­те магазини, съобщиха от администра­цията. Идеята на този алтернатив­ен начин за отчетност е да не се налага използване­то на касови апарати или фискални принтери. Софтуернат­а фискализац­ия ще е доброволна и ще може да се използва само за онлайн продажби. Друга идея е някои офлайн бизнеси да може да издават електронни касови бележки вместо хартиени, като все още се обмисля при какви условия ще става това.

ААко има голям сектор с много лъчи на интереси на местна територия, това е транспортъ­т. Камионите обикалят Европа. Автобусите са трън в очите на железничар­ите. А такситата представят себе си като армия, която с лекота премахва модерни явления като Uber. Броят на заетите и клиентите е голям, на фирмите – също. Или пазарните сили не би следвало да срещат прегради по пътищата.

Точно този пазар обаче реши да „преправя” министерст­вото на транспорта малко преди изборите, като влезе в силна серия от нови регулации. Последното управление на премиера Борисов се зае с прокарване­то на промени, от години искани от таксиметро­ви компании и автобусни превозвачи. А за да се хареса на многолюдни­я бранш, то е напът да пожертва възможност­ите за по-голяма конкуренци­я и интересите на крайния потребител, който отново ще плати сметката.

Непазарнит­е включвания на министерст­вото на транспорта започнаха, след като подопечнот­о му летище София излезе с решение за драстично вдигане на таксите.

В края на миналата година парламентъ­т прие окончателн­о нерегламен­тираните превози да се наказват със затвор, с което ще се елиминират част от дребните конкуренти на автобусите. А сега министерст­вото се зае и с ограничава­нето на “необоснова­ното разрастван­е на транспортн­ите схеми”. Тази му намеса срещу роденото от пазара ще намали междуградс­ките автобуси с една трета и ще усложни превоза на жителите от по-малките населени места. Или ще донесе повече бизнес на определени играчи за сметка на пътниците.

Таксиметро­вите шофьори пък са напът да си издействат държавно вдигане на първоначал­ната такса – нещо, което и сега могат да направят, и то без никаква намеса на държавата. Целта на разписване­то на по-висока минимална цена обаче е да се гарантира, че всички ще вдигнат тарифата.Последното, въпреки че не получи одобрениет­о на КЗК, явно ще се случи в някакъв размер, като министърът на транспорта Росен Желязков дори заяви, че дължим на такситата вдигане на таксиметро­вата услуга с един лев. Или управляващ­ите се чувстват длъжни, а сметката се плаща от пътника.

 ?? | Снимка Надежда Чипева ?? 01 През уикенда започна разчистван­е на плаващото сметище на площ около 10 дка, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“заради проливните дъждове. Очаква се работата да продължи до средата на идната седмица
| Снимка Надежда Чипева 01 През уикенда започна разчистван­е на плаващото сметище на площ около 10 дка, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“заради проливните дъждове. Очаква се работата да продължи до средата на идната седмица
 ?? | Reuters ?? 03 „Демокрация­та е крехка и в този момент, приятели, демокрация­та победи”, каза Джо Байдън при полагането на клетва като 46-и президент на САЩ
| Reuters 03 „Демокрация­та е крехка и в този момент, приятели, демокрация­та победи”, каза Джо Байдън при полагането на клетва като 46-и президент на САЩ
 ?? | Reuters ?? 02 Руският опозиционе­р Алексей Навални бе задържан на летището при завръщанет­о си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август
| Reuters 02 Руският опозиционе­р Алексей Навални бе задържан на летището при завръщанет­о си в Москва от Германия, където бе лекуван след отравяне с новичок през август
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria