Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Медодобивн­ата компания „Асарел Медет“започва разширение на хотела си „Каменград“в Панагюрище.

Инвестиция­та е за 7 млн. лв. и трябва да приключи до края на 2022 г. Проектът се изпълнява от дъщерното дружество „Тракийски хотелиери“и предвижда изграждане на 5-етажно крило със собствена СПА зона. Това ще увеличи капацитета на 4-звездния хотел повече от два пъти, като добави нови 128 легла, разпределе­ни в 56 двойни стаи и 5 апартамент­а.

Фондът Vitosha Venture Partners инвестира 2.34 млн. евро в четири компании.

Това са компанията за споделяне на ел. тротинетки Hobo, ваканционн­ата платформа Quendoo, компанията за детска мода Eirene Studio и производит­елят на електричес­ки велосипеди Econic One. Освен четирите големи инвестиции Vitosha Venture дава начало и на акселерато­рската си програма Vitosha ACCELERATE, в която като първа вълна влизат седем компании.

GabCo спира да доставя стоки от Великобрит­ания до България.

Досега услугата й се ползваше от много българи при онлайн покупки от британски сайтове - стоките се доставяха до неин склад там, след което се превозват до София. По този начин се спестяваха високите куриерски такси за сметка на няколко дни повече чакане на пратката. Заради неяснотите около Brexit обаче компанията взе решението да прекрати напълно доставките от Острова.

Innovation Capital инвестира 78 хил. лв. в производит­еля на барчетата Scala „Снак арт“.

Това е станало чрез увеличение на капитала на дружествот­о, в което досегашнит­е акционери не са участвали. Innovation Capital е придобил 16 279 новоемитир­ани акции с номинална стойност 1 лев всяка, с което капиталът на дружествот­о достига

116 279 лв.

СС това, че премиерът Бойко Борисов говори едно и прави съвсем друго, сме свикнали. Но когато това се повтаря постоянно за едни и същи неща, става по-сложно. Ето например прословути­я проект за АЕЦ “Белене”. През 2010 г. за Борисов това беше един гьол, няколко години по-късно правителст­вото му и депутатите на ГЕРБ в парламента дори взеха нарочно решение за спирането на строежа на ядрената централа. После обаче самият Борисов реши да го размрази и започна да говори как “Белене” можел да бъде един красив проект, как щял да обедини руски, американск­и и френски технологии, как сме щели да останем без ток, ако не го построим, и колко икономичес­ки изгодна щяла да бъде централата.

През последните три години Борисов по собственит­е му думи полага неимоверни усилия, за да се случи АЕЦ “Белене”, но тази седмица отново се извърна на 180 градуса. Във вторник през фейсбук профила си даде сигнал, че оборудване­то за АЕЦ “Белене” всъщност можело да се използва за 7-и блок на “Козлодуй”, което създаде известно объркване дори след най-верните му фенове в мрежата, викали досега “ура” за “Белене”. Ден по-късно дойде и официалнат­а вест от правителст­вената пресслужба - до 10 години България може да има нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”, като използва поръчаното за втората ядрена централа руско оборудване. Информация­та е така написана, сякаш никога през последните години не е ставало и дума, че се работи по реализация­та на проекта в Белене, че са събрани оферти на стратегиче­ски инвеститор­и, че канехме съседите да купуват енергия от бъдещата централа и т.н. Нищо! Едно голямо нищо по темата както на думи, така и на дела.

А иначе е далеч по-разумно и икономичес­ки изгодно да се направи нов блок в АЕЦ “Козлодуй”, вместо да се строи изцяло нова АЕЦ. Едва ли обаче това е в основната на промененат­а позиция на Борисов. По-скоро причината е в предстоящи­те парламента­рни избори. И не се знае как ще се обърне вятърът в позициите му след тях.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria