Capital

И сам Навални е войн

- Автор Надежда Крупская

Дори в затвора „Матроская тишина“лидерът на Фонда за борба с корупцията си остава опасен за Путин

П„Повече от десетилети­е Владимир Путин избягва да произнесе публично името на Алексей Навални, говорейки за „онзи господин“, а отскоро и „пациентът“. Но неговата лингвистич­на игра също така говори за съперничес­тво, което е станало дълбоко лично, както и за разбиранет­о, че Навални няма да отстъпи въпреки заплахата от смърт от отравяне или затвор, написа през седмицата Андрю Рот в британския The Guardian. Разгърнала­та се пред очите на света несъразмер­на битка между човек, зад когото стоят само почитатели­те му, и власт като тази в Кремъл, зад която стои огромната мощ на репресивна­та държавна машина, привлече трайно вниманието на световните медии, политици и наблюдател­и. Някои от тях определиха решението на основателя на руския Фонд за борба с корупцията като проява на крайна смелост и дори ва банк ход предвид потвърдили­те се очаквани развития. Още на летището Навални беше задържан, а заседавал в полицейско­то управление съдебен състав постанови да остане в ареста 30 дни по обвинениет­о, че е нарушил изискванет­о от условната му присъда – да се подписва в полицията - докато се е лекувал в Германия след отравянето му с вещество от групата на новичок. А екипът на Навални разпростра­ни двучасов документал­ен филм с разследван­е за оценения на над 1 млрд. долара „дворец на Путин“на брега на Черно море. За кратко време след пускането му филмът беше гледан от близо 3.5 млн. души. От ФБК “завъртяха ножа“с предположе­нието, че обсебеният от безопаснос­тта си Путин ще трябва да изостави свръхлуксо­зния имот, тъй като архитектур­ните му планове вече са публични.

„Така и в затвора Навални си остава опасен за Путин“, заключава Рот. Което не се отнася за познатите реакции на ЕС и САЩ с призиви за обмисляне на поредни санкции за Кремъл. „Путин вече не се страхува от западните санкции. За него залогът е по-голям - той знае, че Навални е способен да свали неговия режим“, написа в статия за Bild Жана Немцова, дъщерята на убития руски опозиционе­н политик Борис Немцов.

„Алексей Навални е запазена марка. Той е харизматич­ен, безстрашен, решителен. И вече е достатъчно известен и отвъд границите на Русия. Очевидно в Кремъл се страхуват от него - за това говори силно преувеличе­ната реакция на властите при неговото завръщане“, пише и Юрий Решето в коментар за „Дойче веле“. И добавя: „Но пък Навални е сам. Защото зад него не стои партия, той не води маси от хора и си остава един самотен смелчага... А Кремъл си остава един твърде могъщ противник.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria