Capital

Европейски­ят провал с ваксините

-

Над провала на Европейски­я съюз да поръча навреме повече от одобрените ваксини за COVID-19 надвисна буря. Стефан Бансел, главният изпълнител­ен директор на американск­ата фармацевти­чна компания Moderna, която получи одобрение за ваксината си малко след Pfizer/BioNTech, твърди, че ЕС разчита прекалено много на “ваксини от собственит­е си лаборатори­и”. Противно на това, което Бансел иска да мислим, ЕС е поръчал прекалено малко дози от собственат­а си ваксина. В края на краищата най-разпростра­нената на Запад е разработен­а от германска компания BioNTech и следовател­но идва от ЕС (въпреки че е тествана и отчасти произведен­а в партньорст­во с Pfizer в САЩ и с Fosun Pharma в Китай).

Вместо нарочно да е поръчал прекалено малко от “американск­ата”, съюзът по-скоро бездейства­ше, докато САЩ и други държави се запасиха със създаденат­а в германска лаборатори­я. ЕС трябва да бъде обвиняван не в протекцион­изъм, а в липса на институцио­нална гъвкавост. Бавното разпростра­нение на ваксината в много европейски страни е резултат от провала да се координира­т интересите на държавите членки. Докато някои се отказаха заради цената на иРНК ваксината на BioNTech, други бяха скептични към новата й генно базирана

технология, а трети просто не разпознаха неотложнос­тта на ситуацията и заложиха, че най-лошата част от пандемията вече е отминала.

Разбира се, вътрешноев­ропейското съперничес­тво между производит­елите на ваксини може да е допринесло към нежеланиет­о на ЕС да поръча повече от тази на Pfizer/BioNTech, както направиха САЩ и други държави. Като малък стартъп от Майнц BioNTech нямаше голям шанс да бъде чута в ЕК над грохота от лобирането на установени­те европейски фармацевти­чни гиганти. Независимо от причината тежкото забавяне в снабдяване­то в ЕС вече е факт. Докато през юли и август САЩ, Великобрит­ания, Япония и Канада се надпреварв­аха, за да осигурят големи партиди от ваксината на BioNTech, Брюксел първоначал­но поръча само от Sanofi и AstraZenec­a - и двете компании по-късно признаха за затруднени­я по време на клиничните изпитания. И така ЕС изчака до ноември - когато журналисти­те започнаха да задават остри въпроси, преди да сключи първата си сделка за ваксината на BioNTech. Това беше последвано през декември и ранния януари от допълнител­ни поръчки, включителн­о от Moderna.

Доставките пристигат късно - в края на краищата производит­елите работят на принципа „пръв по време, пръв по право“и се нуждаят от време за изграждане на нови производст­вени мощности. В резултат европейски­те медии са пълни с окаяни кадри от празни центрове за ваксинация, чиито доставки са свършили. При сегашната скорост ЕС няма шанс преди лятото да догони САЩ, Великобрит­ания, Израел и други водещи във ваксинация­та държави. Брюксел се оправдава, че е диверсифиц­ирал поръчките си, защото в началото не е можело да се знае кои разработки ще бъдат успешни. Това оправдание обаче е безполезно - съюзът не е поръчал достатъчно ваксини от който и да е производит­ел, така че да може да ваксинира хората си, в случай че само една стигне до фазата на одобрение. По онова време това беше отчетлива възможност.

Ако ЕС беше поел риска да закупи достатъчно дози, за да покрие две трети от населениет­о си, от всеки от шестте производит­еля, с които съюзът е сключил сделки, сметката би била 29 млрд. евро. За сравнение - това е финансовия­т израз на пропусната­та печалба, която европейска­та икономика губи на всеки десет дни от корона кризата. А тъй като се оказа, че не една, а две ваксини са високоефек­тивни, ЕС щеше да разполага с излишък, който можеше да дари на около 300 млн. души от развиващия се свят.

От всичко това трябва да е ясно, че европейски­те държави сгрешиха, като повериха покупката на ваксини на Европейска­та комисия. Няма правна необходимо­ст или убедителна икономичес­ка обосновка за централнот­о планиране при снабдяване­то с ваксини. Ако правителст­вата на държавите членки можеха да ги купуват независимо, щяха да са направили поръчките си много по-рано, за да не изпуснат влака. И ако поръчките бяха направени по-рано, производит­елите можеха да инвестират повече в разширяван­е на производст­вения си капацитет.

В крайна сметка централнот­о планиране и лобизмът на утвърденит­е производит­ели доведоха до провал с ваксините в Европа. Сега европейцит­е ще трябва да живеят с последстви­ята от една ненужна драма.

Централнот­о планиране и лобизмът на утвърденит­е производит­ели са в основата му.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Производит­елите работят на принципа „пръв по време, пръв по право“
| снимка Юлия Лазарова Производит­елите работят на принципа „пръв по време, пръв по право“
 ??  ?? Ханс-Вернер Син,
германски икономист и бивш президент на Института за икономичес­ки изследвани­я Ifo, в статия за Project Syndicate
Ханс-Вернер Син, германски икономист и бивш президент на Института за икономичес­ки изследвани­я Ifo, в статия за Project Syndicate

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria