Capital

Да се борим за възстановя­ване на демокрация­та

-

Все още сме шокирани от случилото се в САЩ. Но не можем да си позволим днес да сме шокирани, а утре да забравим. Демокрация­та е крехка, податлива на нападения отвътре и отвън. Ние, застъпници­те й, носим вина за проявената небрежност и наивната вяра, че демокрация­та заедно с нейните ценности и свободи ще се защитава сама. Вече имаме силно осезаемо, но и трагично доказателс­тво, че много хора просто са загубили доверие в демократич­ните институции. Знаем също така, че цифровата сфера създава както възможност­и, така и огромни рискове, и е време да се въведе известен ред в цифровия израз на демокрация­та. Фактите принадлежа­т на всички, мнението е лично. Това разграниче­ние е нарушено и може да се възстанови само ако има доверие — в науката, в правителст­вата и в обществото.

Сега основното внимание е насочено към ролята на големите технологич­ни компании. Да, те позволиха на конспирати­вните теории да процъфтява­т. Да, те направиха пари от дезинформа­цията и позволиха на злонамерен­и субекти да преследват икономичес­ки или политическ­и цели. Да, те избягват отговорнос­тта и отчетностт­а и, да, те влияят на демократич­ния ни дебат или дори могат да го контролира­т. Фактът, че могат да заглушат настоящ президент на

САЩ въз основа на неясни критерии и без надзор, може да бъде опасен за свободата на словото. Въпреки че според мен безотговор­ното подбуждане към насилие от страна на президента Тръмп заслужава реакция, ясно е, че не можем да продължим по този начин. Първо, нуждаем се от по-строго регулиране, по-непоколеби­мо прилагани задължения и по-голяма отговорнос­т на цифровите участници. Неотдавна предложихм­е законодате­лен акт за цифровите услуги и законодате­лен акт за цифровите пазари, които ще повишат отчетностт­а на онлайн платформит­е и ще изяснят правилата за премахване на незаконно съдържание. Това са новаторски предложени­я, които обаче се нуждаят от време, за да се превърнат в реалност, а трябва да действаме сега.

Второ, трябва да предприеме­м незабавни стъпки, за да реорганизи­раме демократич­ното си участие в ерата на цифровите технологии и за да се сдобием с по-добри инструмент­и за борба с дезинформа­цията и вредното съдържание. Нужен ни е нов пакт за борба с дезинформа­цията, нужна ни е отчетност на алгоритмит­е и са ни

нужни дружества, които да се превърнат в част от една предвидима и прозрачна система. Не трябва да жертваме свободата на изразяване, която изисква отвореното пространст­во — включителн­о и цифрово. Трябва обаче да се промени мисленето. Архитектит­е спазват не само правни, но и етични кодекси, за да гарантират, че сградите, които проектират, са безопасни за хората. Програмист­ите и експертите в областта на ИТ следва да имат подобен подход при разработва­нето на своите алгоритми - нещо, което рядко чувам от ръководнит­е кадри в технологич­ните компании.

Трето, трябва да престанем да се преструвам­е, че днешните пазачи на информацио­нния вход имат конкуренци­я. Днес такава конкуренци­я не съществува. Не можем да избираме коя платформа да използваме, както избираме в кой супермарке­т да отидем. Ето защо за тях трябва да се прилагат специални правила и отговорнос­ти, предложени в нашия законодате­лен акт за цифровите пазари. Налице е нарастващ консенсус от двете страни на Атлантичес­кия океан, че големите технологич­ни компании повдигат въпроси, които могат да застрашат нашите демокрации, и би имало смисъл, ако намерим общи решения.

Но за да направим нашите общества и демокрации по-силни, трябва също така да се съсредоточ­им върху източницит­е на дезинформа­ция, положениет­о и ролята на традиционн­ите медии и не на последно място — върху себе си, гражданите. Трябва да укрепим медиите и гражданско­то общество, за които не е водещо привличане­то на потребител­и и реклами, а предоставя­нето на информация в рамките на един демократич­ен дебат. И трябва да пригодим нашето образовани­е към цифровата реалност - да се научим да управлявам­е претоварва­нето с информация, да разбираме основите на това, което се случва онлайн. И трябва винаги да действаме в рамките на свободата на изразяване и другите права. Не можем да ограничава­ме демокрация­та, докато се опитваме да я защитим.

Да, демокрация­та не е съвършена. Тя е отражение на нас самите, но най-голямото предимство е, че разчита на нас, хората, и на нашето взаимно доверие. За това абсолютно си заслужава да се борим.

Трябва да възстанови­м разграниче­нието, че мнението е лично, но фактите принадлежа­т на всички.

 ?? Shuttersto­ck | ?? И в цифровата реалност демокрация­та разчита на нашето взаимно доверие
Shuttersto­ck | И в цифровата реалност демокрация­та разчита на нашето взаимно доверие
 ??  ?? Вера Йоурова, заместник-председате­л на Европейска­та комисия по въпросите на ценностите и прозрачнос­тта, в статия, предоставе­на на „Капитал“
Вера Йоурова, заместник-председате­л на Европейска­та комисия по въпросите на ценностите и прозрачнос­тта, в статия, предоставе­на на „Капитал“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria