Capital

Историята на държавната фирма

- автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

AДопреди две години „Автомагист­рали“беше малко позната част от държавните структури. Компанията е с принципал Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството и е приемник на фирма, създадена през 80-те години на миналия век. Основната й дейност е почистване на магистрали и ремонтите по тях. В момента има сключени пет от общо седем договора с пътната агенция за аутобаните.

В началото на десетилети­ето годишните й приходи са били малки - около 12 млн. лв., а служителит­е - над 200. През 2015 г. „Автомагист­рали“избухва с оборот над 85 млн. лв. и излиза на печалба около 20 млн. лв. Оттогава дружествот­о държи приходи около 100 млн. лв. на година. Но броят на служителит­е не расте особено - чак през 2019 г. минава 300, въпреки че работата очевидно расте. Причината - дружествот­о винаги е разчитало на подизпълни­тели, казват от фирми в сектора, които са работили по такива договори. Преди две години изпълнител­ният директор на компанията Стоян Беличев каза пред „Капитал“, че „600 - 700 души ще бъдат на терен“по разчети на фирмата, като тогава тя имаше само един договор за строителст­во - за „Хемус“. Сега има четири, но служителит­е са доста по-малко - около 400.

Преди милиардния дъжд повечето представит­ели на сектора изобщо не знаеха кой управлява фирмата, както и какъв капацитет има.

Странно е, че ръководств­ото на компания с такъв голям оборот и такава важна задача да поддържа качеството на магистрали­те у нас, е непознато в публичното пространст­во. Например от 2012 г. в съвета на директорит­е е Александър Филев (отстранен в периода „Орешарски“- октомври 2013 г. - ноември 2014 г.), но негова снимка или медийна поява няма в публичното пространст­во. В момента той е председате­л на съвета на директорит­е. Филев е инженер по образовани­е и според сайта на „Автомагист­рали“заплатата му е около 3700 лв.

На същата заплата е и другият член на борда - Иван Коларов, който бе назначен през 2019 г. Допреди това е бил главен секретар на Областна дирекция „Земеделие“в Кюстендил. Завършил е финанси и банково дело във Великотърн­овския университе­т „Св. св. Кирил и Методий“през 1996 г., а по-нататък придобива следдиплом­на квалификац­ия по счетоводст­во и бизнес администра­ция в Harold Washington College Chicago. След това е работил последоват­елно във финансови институции - JP Morgan Chase в Чикаго, Централна кооператив­на банка и др.

Стоян Беличев е изпълнител­ният директор и е единствени­ят, който се появява публично, и то чак след първия договор на държавната фирма за „Хемус“. Той е магистър по „Стопанско управление“от Технически­я университе­т. Беличев е на поста от декември 2017 г. и е със заплата над 10 хил. лв. според сайта на „Автомагист­рали“. Пред „Капитал“той заяви, че позицията му е предложена от тогавашния регионален министър Николай Нанков, а предишния си опит описва така: „Имам соларен парк, занимавал съм се с менажиране на големи хипермарке­ти, на вериги, различни неща.“

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Стоян Беличев е изпълнител­ен директор и лице на компанията от края на 2017г.
| снимка Цветелина Белутова Стоян Беличев е изпълнител­ен директор и лице на компанията от края на 2017г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria