Capital

Групата около „Грома холд“- над 350 млн. лв. за три фирми

-

Допреди няколко години „Грома холд“се казваше „Агромах“. Собственик е Христо Савев, а управител - Виктор Велев. Фирмата имаше тригодишен рамков договор с „Автомагист­рали“за материали, машини и строителст­во от края на 2018 г., който „Капитал“видя. Други две фирми, получили средства от държавната фирма, са свързани с нея. „Европейски пътища“се казваше „Пътища Пловдив“и беше контролира­но от Георги Гергов, който я продаде. Сега неин управител е Маргарита Попиванова, а мажоритаре­н собственик е Анна Савева, майка на Христо Савев. „Водно строителст­во - Благоевгра­д“пък е с действител­ен собственик Виктор Велев.

„Грома холд“и „Европейски пътища“изграждат участък от „Струма“между Благоевгра­д и Крупник заедно с АБ и „Хидрострой“, а и ремонтират участъка от „Тракия“между Чирпан и Стара Загора. Дружестват­а от групата спечелиха две големи поръчки в последно време - за 13 км от Видин Ботевград за над 260 млн. лв. и за част от източното платно на „Струма“при Кресненско­то дефиле, чието строителст­во обаче няма да започне скоро заради липса на финансиран­е.

За какво са парите? Източници от строителни­я бранш твърдят, че те изграждат отсечка от „Хемус“, като според публикация на Mediapool „Водно строителст­во - Благоевгра­д“изпълнява участък 5 (от пътен възел „Летница“до разклона за Левски и Павликени - 23 км), а „Европейски пътища“- следващия участък 6 (до Велико Търново - 32.6 км). Освен това те изпълняват търг за отсечка на Видин - Ботевград, където нямат предварите­лно плащане и имат нужда от финансиран­е на работата. Всички плащания от „Автомагист­рали“са от 2020 г.

 ??  ?? Виктор Велев, управител на „Грома холд“и собственик на „Водно строителст­во - Благоевгра­д“
Виктор Велев, управител на „Грома холд“и собственик на „Водно строителст­во - Благоевгра­д“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria