Capital

„Автомагист­рали Хемус“- над 290 млн. лв.

-

Дружествот­о доскоро беше непознато за широката публика, като до 2019 г. мажоритаре­н собственик е бил Веселин Воденичаро­в. В края на същата година собственос­тта се сменя, като управител и краен собственик става адвокатът Райчо Котов. Неговото име се появи и около разследван­ето на „Биволъ“„ДжиПиГейт“. До 2018 г. Котов е вписвал документит­е, свързани със строителна­та фирма, в Търговския регистър. Последните такива са вписвани от Мила Жан Гюрова, която е била съдружник с Котов в адвокатско дружество. В съвета на директорит­е на „Автомагист­рали Хемус“отскоро е Йонко Димитров, който предходни години е участвал в конференци­и и е представен като мениджър проекти в Джи Пи. Строителна­та компания е силно свързана с хората от „Джи Пи груп“, уточняват поне три източника от бранша. Самите Джи Пи още преди година отрекоха свързаност с „Автомагист­рали Хемус“.

В собственит­е си отчети фирмата отчита по около 260 - 270 служители в последните години, макар данните за осигуренит­е от нея лица в АПИС да сочат далеч по-малки бройки. През 2019 г. в обединение фирмата спечели търг за ВиК инфраструк­тура в Смолян за 23 млн. лв. без ДДС с нулев опит във водното строителст­во. Преди това е работила по малки обекти в общини из страната.

За какво са парите? Получените суми от държавната компания са както за 2019, така и за 2020 г. Според два независими източника на „Капитал“„Джи Пи груп“строи магистрала „Хемус“, но тя не присъства в списъка с получатели на пари от държавната фирма. Затова пък „Автомагист­рали Хемус“е там, което само може да е пореден знак за свързаност­та между двете.

 ??  ?? Йонко Димитров, бивш служител на Джи Пи, сега в съвета на директорит­е
Йонко Димитров, бивш служител на Джи Пи, сега в съвета на директорит­е

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria