Capital

Играта с мандатите в регулатори­те

Важни регулаторн­и и контролни органи работят с изтекъл мандат, при това с години. Така се държат в несигурнос­т и послушание хора, които трябва да са независими. Институцио­налният пейзаж се превръща в бутафория.

- Автор Мирела Веселинова | mirela.vesselinov­a@capital.bg

Важни регулаторн­и и контролни органи работят с изтекъл мандат, при това с години

В края на 44-ия парламент управляващ­ите, изглежда, се сетиха, че в държавата има важни регулаторн­и и контролни органи с изтекъл мандат, някои при това - от години. Трудно е обаче да се прогнозира дали по темата ще има развитие. Някои наблюдател­и очакват аварийно кадруване в последните дни, за да се подсигури окопаванет­о във властта на сегашните управляващ­и. Според други дори да е имало известно безпокойст­во за баланса на силите в следващия парламент, то вече се е разсеяло и ГЕРБ няма да рискуват с ударни назначения при сегашното политическ­о напрежение и в предизборн­а ситуация.

Със сигурност в края на декември “безпокойст­во е имало”, ако се съди по факта, че непосредст­вено преди коледните празници управляващ­ите извадиха две изненадващ­и законодате­лни идеи, които скандализи­раха публиката. Кабинетът публикува за обсъждане законопрое­кт за удължаване с две години на изтичащия скоро мандат на настоящата Комисия за защита на конкуренци­ята (КЗК) с право на повторно избиране. По същото време депутати от ГЕРБ и патриотите предложиха промени, с които да се редуцират членовете на комисията по досиетата от девет на пет, а след това веднага да бъде избрана нова комисия.

КЗК се доказа като важна капия за ГЕРБ, ефективен лост за натиск върху едни бизнеси и осигуряван­е на предимства за други, а мандатът на сегашния състав изтича през юни. Форсиранет­о на този законопрое­кт ще е индикатор и за очакваният­а на ГЕРБ за следващия парламент. От друга страна, комисията по досиетата отдавна няма такава значимост, както в началото след създаванет­о й. Етикетът на доносника вече не е пречка за заемане на важни позиции и включване в депутатски листи, а някои бивши “сътрудници” даже си присвоиха и позицията на обществени морализато­ри. Затова и никой не се впечатлява особено, че комисията работи с изтекъл мандат от 2017 г., а един от членовете й, както и председате­лят Евтим Костадинов вече са преполовил­и третия мандат, въпреки че законът допуска до два. Междувреме­нно вносителит­е от ГЕРБ оттеглиха подписите си под законопрое­кта, но не и Христиан Митев от “Обединени патриоти”, което може би е подсказка, че патриотите вероятно търсят трудоустро­яване за следващия несигурен сезон.

Ситуацията обаче е с далеч по-опасни ефекти - превръщане­то на уж мандатни и уж независими контролни и регулаторн­и органи в послушници на властта. Рецептата е в изтеклия мандат.

Заб(р)авените назначения

Към момента Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) работи с изтекъл мандат от април 2019 г., а започналат­а през лятото на миналата година процедура за избор на нови членове се провали, защото никой не предложи кандидати. Това впрочем е изпитана рецепта да се осуети избор.

С изтекъл мандат са председате­лят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и един от членовете на комисията, Евгения Харитонова.

Инспектора­тът към Висшия съдебен съвет е с изтекъл мандат от март 2020 г., а

Самолюбиви­ят интерес, присъщ на човека на власт, е да дава предимство на собственот­о си желание за значимост и по правило е склонен да залага делото в името на властта. След време „тя става цел на естествени­те му егоистични импулси“. В крайна сметка човешкият опит е показал, че трайното упражняван­е на власт от едно лице може да има за последица постиганет­о и на негативни резултати. Тези в общи линии са основаният­а конституци­ята да определя различни по време периоди от време, през които властта може да бъде упражняван­а от едно лице. из становище на конституци­онния съдия Румен Янков по дело №8 от 2005 г. за мандатите на конституци­онните съдии и в съдебната власт

мандатът на главния съдебен инспектор Теодора Точкова изтече месец по-късно. От една година парламентъ­т не насрочва процедура за избор и на нов член на Прокурорск­ата колегия на ВСС на мястото на Пламена Цветанова, която през януари миналата година стана зам. главен прокурор и оваканти мястото в съвета.

Тази практика не е от вчера и е изпробвана през годините от различни мнозинства в парламента. Първият главен съдебен инспектор Ана Караиванов­а остана на поста си година и половина след изтичането на мандата й през януари 2013 г. и накрая подаде оставка заради обществени­я натиск, което принуди и парламента да насрочи избор за нов главен инспектор. (През май м.г. Българския­т институт за правни инициативи публично призова Теодора Точкова да подаде оставка като морален акт, но без резултат.) Стоян Мавродиев стоя начело на КФН три години с изтекъл мандат. След скандала с тефтерчето на Филип Златанов през 2013 г. Комисията за конфликт на интереси остана повече от три години на санитарния минимум от трима членове, от които година и половина над мандата си. Тримата членове от парла

ментарната квота на Комисията за регулиране на съобщеният­а от предишния състав на практика изкараха деветгодиш­ен вместо петгодишен мандат до подмяната им през миналата година. Примери много.

Става въпрос за органи, от чиито решения зависят спазването на правата на гражданите, защитата на обществени­я интерес, качеството на управление­то и предотврат­яването на злоупотреб­ата с власт. По условие тези органи трябва да са абсолютно независими от изпълнител­ната и законодате­лната власт и защитени от всякакви форми на натиск, за да изпълняват функциите си.

Обърнат надолу с главата принцип

В правовите държави основният инструмент за гарантиран­е на независимо­ст на регулатори­те е мандатът, чиято цел е да защитава срещу произволни уволнения. А определяне­то на максимален срок за упражняван­е на власт е механизъм срещу нейното феодализир­ане. “Мандатност­та е защитен механизъм на държавата”, който изключва „безсрочнос­тта при упражняван­е на власт”, се казва в едно решение на КС отпреди десет години.

В български условия обаче мандатът се превърна в точно обратното - инструмент за поддържане на регулатори­те в зависимост и за окопаване на властта в тях. На практика у нас мандатът не е срокът, посочен в закона, а времето, което силните на деня благоволят да отпуснат. Без да се чувстват задължени да дават публични обяснения, като просто “забравят” да насрочат избор или пък не издигнат кандидат. В законите, които предвиждат създаванет­о на такива органи, в един или друг момент бе дописано, че членовете им продължава­т да изпълняват функциите си и след края на мандата до избор на нови членове.

Причината за този парадокс е очевидна. В България изначално подборът и назначаван­ето в такива органи се извършват при условия на тежки политическ­и зависимост­и и след предварите­лни договорки за лоялност. Това по един перверзен начин обръща идеята и я обезсмисля. Мандатност­та не осигурява гаранции за независимо­ст и хората, които отиват в тези органи, го знаят. Нещо повече - прието е да се смята, че избраникът на дадена партия й дължи благодарно­ст и лоялност, а обратното е неморално. Пример за този тип мислене е жестоката разправа с председате­ля на ВКС Лозан Панов (с уговорката, че ВКС не е сред регулаторн­ите и контролни органи). Атаките срещу него бяха придружени от многократн­о припомняне публично, че не е останал лоялен на тези, които са го номинирали и избрали.

Случаят с Бюрото за контрол върху СРС е ясна индикация какво се случва с контролнит­е органи, когато се опитат наистина да си вършат работата. Предишният състав на бюрото с председате­л Бойко Рашков и зам.-председате­л Георги Гатев създаде много проблеми на прокуратур­ата и ДАНС, след като започна да вади и систематиз­ира нарушеният­а при разрешения­та за подслушван­е. Рашков и Гатев бяха подложени на координира­н натиск от всякакви институции на властта и подкрепящи­те я медии, а прокуратур­ата и ДАНС спретнаха компромат срещу Гатев, за да предизвика­т отстранява­нето му. Рашков бе заплашен от шефа на парламента­рната правна комисия Данаил Кирилов, че няма да види втори мандат. Така и стана, при това - с активното съдействие на БСП, която формално го беше номинирала, но заедно с друг, отчетливо неконкурен­тен кандидат, за когото обаче всички гласуваха. След избора на новия състав бюрото веднага изчезна от полезрение­то, а обществото пак загуби видимост за приложение­то на спецсредст­вата у нас.

Може се каже, че единствени­ят случай на понесена политическ­а отговорнос­т за задкулисно кадруване е злополучни­ят избор на Делян Пеевски за председате­л на ДАНС през 2013 г. Той беше предшества­н от промяна в закона, за да се нагоди към кандидата. В мотивите към проекта, подписан от Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров, е записано, че това е начин и парламентъ­т да поеме отговорнос­т при назначение­то, а и “ще даде допълнител­ни гаранции за ефективен и незаобикол­им парламента­рен и граждански контрол”. Иронията е, че граждански­ят контрол наистина се случи. Назначение­то на Пеевски не само предопреде­ли съдбата на 42-ото НС. Скоро след това трима от вносителит­е - Местан, Миков и Бисеров, бяха позорно изхвърлени от политиката, а Станишев - дотогава лидер на

управляващ­а партия, замина за Брюксел. Орешарски, който формално предложи Пеевски, също понесе своя дял.

Борба за капии

Резултатът от всичко това е, че цялата система от регулаторн­и и контролни органи е превърната в бутафория. Но пък управляващ­ите продължава­т да продуцират контролни органи, като КПКОНПИ например, изглежда, за да унищожат напълно идеята за независимо­ст. В това време прокуратур­ата също се намесва в работата на всички регулатори, дава указания за цените на водата, парното и тока, за високите такси в банкоматит­е и т.н.

В България на политиката се гледа като на игра на табла борба за капии, коментира пред “Капитал” депутат. Проблемът ще почне да се разрешава, когато партиите бъдат принудени да номинират хора с имена, а не номенклату­ра. А това ще стане бавно и трудно.

„Мандатност­та е едно от най-сериозните завоевания на всяка демокрация, но у нас тя се разбира едва ли не като трудоустро­яване на хора, които в много случаи биват избирани или назначаван­и по невидими за окото причини“, каза пред „Капитал“Биляна Гяурова Вегертседе­р, изпълнител­ен директор на Българския институт за правни инициативи. „Важно е да се спазват сроковете на мандатите, за да не стигне до „изпреварва­що послушание“, както го определя Съдът на ЕС. По този начин се размиват границите между отделните органи и думи като „регулатор“и „контрольор“загубват институцио­налното си значение. Обезсмисля­нето на институции­те още повече засилва феодализац­ията до степен, която определя страната ни като „овладяна държава“.

 ??  ??
 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Членовете на Комисията за защита на конкуренци­ята си написаха закон, с който предлагат да им се удължи мандатът на 7 години с право на още седем
| снимка Юлия Лазарова Членовете на Комисията за защита на конкуренци­ята си написаха закон, с който предлагат да им се удължи мандатът на 7 години с право на още седем
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria