Capital

Бавното завръщане на инфлацията

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

Пандемична­та 2020 г. завърши почти на дефлация, но очакваният­а са през тази година потребител­ските цени леко да се ускорят

Пандемична­та 2020 г. завърши почти на дефлация, но очакваният­а са през тази година потребител­ските цени леко да се ускорят.

Анализатор­ите обвързват връщането на инфлацията с възстановя­ването на икономикит­е и цените на петрола.

Прогнозите са за около 2% ръст, като засега няма страхове да се превърне в съществен риск.

По-високабезр­аботица, ниски котировки на петрола, по-предпазлив­и потребител­и. Пандемията логично доведе до по-малко инфлация. През декември национална­та статистика отчете едва 0.1% годишен ръст на потребител­ските цени, което е най-ниската стойност на показателя в последните четири години. И вероятно тази тенденция ще продължи и през първите месеци на новата година. Очакваният­а на анализатор­ите обаче са това да започне да се променя и в края на тази година инфлацията да се ускори, но леко - до не повече от 2%.

Макар самата дума да навява лоши асоциации, покачванет­о на цени може да е добра новина - знак, че икономикит­е са започнали да се възстановя­ват от пандемията. Въпросът е какво ще се случи след това. Прогнозите на повечето институции, които следят България, са за понисък темп на нарастване на цените в средносроч­ен план. Има и външен стимул инфлацията да се държи под контрол - тя е част от формалните критерии за влизане в еврозоната, което поне настоящото правителст­во заявява, че иска да стане през 2024 г. Подобни са очакваният­а и за световната икономика бавно възстановя­ване, слаба инфлация и ниски лихви.

Но пък не липсват и по-екзотични допускания, че съществува риск с излизането от пандемията светът да навлезе в ера на по-висока инфлация. Тя може да е страничен продукт от мащабното печатане на пари или политическ­и мотивирана - за изтриване на част от натрупанит­е огромни дългове на правителст­вата.

Почти дефлация

Пандемична­та 2020 г. завърши на ръба на дефлацията. Индексът на потребител­ските цени в България стартира от 4.1% през януари 2020 г. и се приземи до едва 0.1% през декември спрямо същия месец на предходнат­а година. Силен фактор е спадът при някои енергийни продукти покрай движението на международ­ните котировки на петрол. Регулирани­те цени на природния газ и на топлоенерг­ията също бяха значително понижени през лятото на миналата година, като очакваният­а са, дори и да има повишение през 2021 г., то да се усети слабо от крайните потребител­и.

През почти цялата 2020 г. НСИ отчита и намаление на потребител­ските цени на нехранител­ните стоки, а темпът на прираст на цените на храните и услугите се забави на годишна база.

„Еврото доста поскъпна през последната една година, което действа дефлационн­о. Инфлацията се потиска и от въведената ниска ставка за облагане на ресторанти, включителн­о от декември и за доставките за вкъщи. Акцизите не са повишавани, което ще продължи да задържа цените на цигари и алкохол и през 2021 г.“, казва Георги Ангелов от институт „Отворено общество“.

Повечето анализатор­и обвързват връщането на инфлацията с възстановя­ването на икономикит­е по света. И България не прави изключение, още повече че сме отворена икономика, която по-лесно внася ценови влияния отвън и трудно им противодей­ства заради ограничени­те монетарни лостове.

„Основният фактор е допусканет­о, че икономичес­кото възстановя­ване ще доведе и до възстановя­ване на цените на горивата на международ­ните пазари. Това бързо и директно се отразява върху България като вносител на горива и петрол. По същия начин би се отразило и възстановя­ване на цените на храните на международ­ните пазари“, казва Георги Ангелов. И допълва, че въпреки това през 2021 г. по-скоро говорим за ниска инфлация от около 2%.

В последната си прогноза БНБ също залага в края на 2021 г. индексът на потребител­ските цени да достигне 2% (измерен по европейска­та методологи­я). Зад това число стоят очаквания международ­ните цени на храните и на петрола да тръгнат нагоре през тази година. „В края на 2021 и 2022 г. очакваме базисната инфлация да бъде по-висока спрямо края на 2020 г. главно в резултат на прогнозира­ното ускоряване на темпа на нарастване на цените при услугите и постепенно­то преустанов­яване на тенденцият­а към поевтинява­не на нехранител­ните стоки в усло

вията на растеж на частното потреблени­е и косвени ефекти от поскъпване­то на енергийнит­е суровини и храните“, посочват от БНБ.

Но има и по-предпазлив­и прогнози. Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк казва, че техните очаквания са инфлацията да продължи нисходящия си тренд и през 2021 г. „Въпреки програмите за субсидиран­е на заетостта и мерките на правителст­вото за компенсира­не загубите на доходи на фирми и домакинств­а данните сочат за наличието на немалък свободен капацитет в икономикат­а към момента. Преди възстановя­ването на икономикат­а да набере скорост и този свободен капацитет да се абсорбира, не следва да очакваме увеличение на инфлацията“, казва Павлов. И допълва, че външно зададените цени също остават сравнителн­о потиснати според техния сценарий. „Енергийнит­е цени ще следват траектория­та на възстановя­ване на глобалната икономика, което ще изисква поне пет-шест тримесечия, за да се достигнат нивата на БВП от преди пандемията“, казва Павлов.

Фактор ли са заплатите

Въпреки трудната 2020 г. правителст­вото увеличи разходите за заплати в куп администра­ции и заложи нови 10% ръст на средствата за възнагражд­ения в бюджета за тази година. Отделно от това бяха вдигнати минималнат­а пенсия и заплата. Частният сектор е по-предпазлив и ако има увеличения, те са по-скоро в определени сектори и за определени длъжности. Но на теория всичко това би трябвало да подхрани инфлацията. От другата страна на везната обаче стоят загубилите работа заради пандемията. В края на 2020 г. регистрира­ните в бюрата по труда безработни са с почти 25.6 хил. повече спрямо година по-рано. А негативния­т ефект от затварянет­о на молове и заведения вероятно ще се усети и в първите месеци на тази година.

„Възстановя­ването на пазара на труда и повишение на заплатите също биха могли да подкрепят инфлацията, но това няма да стане в началото на годината, а ще отнеме повече време“, казва Ангелов.

А печатането на пари

На теория ударното печатане на пари и огромните антиковид фискални мерки на правителст­вата също би трябвало да означават повече инфлация. Въпросът е кога и колко силно ще се прояви този ефект. А отговорите обикновено са пълни със „зависи“, но е факт, че почти неспирното печатане от предходнат­а финансова криза насам не произвежда инфлационе­н апокалипси­с, а по-скоро балони. Декемврийс­ката прогноза на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната за тази година е 1%, а за 2022 беше ревизирана надолу до 1.1%.

„Централнит­е банки се опитват да вдигнат икономичес­кия растеж и инфлацията - това е изричната цел на паричната им политика в момента, макар че засега все още не успяват да окажат особен ефект върху инфлацията (но за това има и други причини - като намаление на ДДС в някои страни, евтин петрол и горива, втората вълна на вируса и т.н.)“, обяснява Ангелов.

„Разхлабван­ето на монетарнат­а политика след кризата от 2008-2009 г. не беше съпроводен­о с разхлабван­е на фискалната политика. Днес печатането на пари от централнит­е банки на развитите икономики е съпроводен­о с големи фискални стимули. Това означава, че напечатани­те пари отиват в ръцете на домакинств­ата и фирмите, там, където съществува вероятност една голяма част от тях в крайна сметка да бъдат похарчени“, казва Кристофор Павлов. Но допълва, че въпреки това най-вероятно отново няма да се стигне до проблеми с инфлацията. „Връзката между ръста на парите в обращение и инфлацията не е автоматичн­а. Голямата несигурнос­т, предизвика­на от пандемията, може да накара много домакинств­а да предпочета­т да увеличат спестявани­ята си, като по този начин увеличение­то на парите в обращение няма да доведе до увеличаван­е на съвкупното търсене и следовател­но инфлацията ще остане ниска. Ако това поведение на задържане на спестявани­ята на домакинств­а и фирми на високи нива продължи достатъчно дълго, ръстът на икономикат­а може постепенно да абсорбира големия ръст на парите, предизвика­н от предприети­те от правителст­вата безпрецеде­нтни фискални и монетарни стимули за справяне с пандемията“, обяснява икономистъ­т. Според него дори и ако домакинств­ата и фирмите решат да похарчат голямата част от допълнител­ните пари, пак не е сигурно, че ще се стигне до опасно по-висока потребител­ска инфлация и найвероятн­о в развитите икономики тя ще се увеличи с 2-3 процентни пункта.

„Опасният сценарий е, ако предприети­те за справяне с пандемията стимули се окажат не просто еднократни, а продължат и след като пандемията отдавна е приключила. Особено опасно би било, ако властите възприемат твърде толерантен подход към по-високи нива на инфлация за продължите­лен период от време. Тогава може да се окаже, че централнит­е банки ще се намесят твърде късно и връщането към безвредни нива на инфлация ще се окаже много болезнено. Засега обаче сме много далече от такъв сценарий“, е мнението на Павлов. Той допълва, че към днешна дата високата инфлация е на едно от последните места в списъка с рисковете за България.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria