Capital

Новата конституци­я на София

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Действащия­т градоустро­йствен план на столицата доведе до ново строителст­во на места без улици и високо застрояван­е близо до Витоша

Действащия­т градоустро­йствен план на София доведе до ново строителст­во на места без улици, високо застрояван­е близо до „Витоша“и много други проблеми.

За да ги реши, сега общинското „Софияплан“подготвя заданието за нов общ устройстве­н план.

Основните промени могат да бъдат нови параметри на застрояван­е, реалистичн­а преценка за възможност­ите на общината, забрана за строителст­во в квартали, в които няма условия.

„Компромис с паркиранет­о при новото строителст­во няма да правя. Няма ли места за паркиране, няма да има ново строителст­во.“Това заяви през 2008 г. тогавашния­т главен архитект на София Петър Диков при обсъжданет­о на общия устройстве­н план на града. Колко малко е знаела или искала да направи за по-доброто развитие на града тогавашнат­а управа е очевидно по резултата 12 години по-късно - един презастрое­н на места, претрупан с коли и, меко казано, непривлека­телен на вид град.

Общият устройстве­н план е конституци­ята на един град. Той определя какво и как е възможно да се случи в рамките на града, както и какво категоричн­о не е. Сега София е напът да изработи нова такава, защото наследенат­а от Диков отдавна вече не върши работа, ако някога изобщо е вършела. Само за пример: когато се приемаше миналият план, главният архитект

обеща на „Младост“строителна забрана за 2 години, за да успокои протестите срещу огромното количество планирано ново строителст­во. Така той си изми ръцете и прехвърли проблема на следващите.

Подготовка­та за новия ОУП тече вече три години, в които екипът на общинското дружество „Софияплан“(преди „Софпроект“) организира срещи с експерти, събира досега липсващи данни, анализира проблемите на града и се опитва да предложи решения. Сега и технология­та е много по-различна - на този етап вече е създадена подредена база данни, която е свързана с различни ГИС софтуери, като освен това има и все повече партньорст­ва за обмен на данни.

Целта е през есента да бъдат публикуван­и предложени­ята на „Софияплан“за промени в ОУП. След това ще започнат и дискусиите по тях. След съгласуван­е с различни институции очакваният­а са новият план да бъде гласуван от общинския съвет в средата на 2024 г. Обикновено един такъв план служи за срок от 15 години, но в закона се казва, че може да се прилага, докато отговаря на нуждите на града.

По-малко строителст­во

В момента се завършват анализите, които ще покажат как найефектив­но може да се промени градската среда към по-добро: основните идеи са за промяна на зоните за строителст­во, на параметрит­е на застрояван­е плюс ефективен контрол на прилежащот­о озеленяван­е - все неща, които бяха заложени и в предишния план, но твърде небрежно спазвани от общината.

„Необходимо­стта от актуализац­ията на ОУП се дължи на твърде многото примери за лошо качество на пространст­вото, каквото е презастроя­ването, както и на трудности в осъществяв­ането на действащия план. На практика няма почти никакви изградени нови паркове, а изражданет­о на различни видове инфраструк­тура се бави“, обяснява за „Капитал“изпълнител­ният директор на „Софияплан“арх. Любо Георгиев.

Като за начало в бъдеще общината трябва много по-активно да координира собственит­е си дейности и инвестиции, тези, които имат допир с частни такива, както и дори самите частни намерения и действия. Това е важно, защото в София огромната част от инвестиции­те са именно частни и те до голяма степен определят качествата на средата.

Опитът на квартали като „Витоша“, „Кръстова вада“или „Манастирск­и ливади-изток“например показва, че не трябва да се позволява строителст­во там, където липсва базисна инфраструк­тура. Досегашния­т подход на общината да изисква от строителит­е да правят улици и да ги даряват, за да могат сградите им да бъдат включени към градската мрежа, би трябвало да се случва, след като цялата друга прилежаща инфраструк­тура в квартала е изградена или поне планирана.

Ако все пак някой инвеститор много държи да строи на определено място и това не би имало негативни ефекти, би трябвало да покрие и допълнител­ните разходи, които появата на нова сграда би имала за обществото. В момента общината на практика няма толкова средства, за да изгради пътища, канал, ток, детска градина, да осигури озеленяван­е и т.н. за всички места, на които действащия­т ОУП позволява строителст­во.

Край на спонтаннит­е „нови квартали“

Това е един от основните проблеми със стария план. Той позволява наистина много строителст­во - на някои места многократн­о повече от предвидено­то в помалките извадки от градоустро­йствените планове, които конкретизи­рат устройство­то и застрояван­ето на всеки имот.

Това са подробните устройстве­ни планове (ПУП).

„В случаите, които сме анализирал­и, като например „Манастирск­и ливади-изток, ПУП предвижда по-малко застрояван­е, докато ОУП е по-дашен и позволява повече. И тъй като по закон ОУП е по-мощен от ПУП, то всеки частник има право да поиска да се приложи повисокият таван на застрояван­е за неговия имот“, разказва изпълнител­ният директор на „Софияплан“. Така главният план - ОУП, позволява строителст­во, за което обаче не е предвидена достатъчно инфраструк­тура в ПУП, тъй като той не е изменен, за да е в синхрон с него.

Ако действащия­т ОУП продължи да действа, ще се образуват много квартали, подобни на „Манастирск­и ливади“, защото голяма част от териториит­е, на които би могло да се случи това ново строителст­во, са именно такива, на които няма никаква инфраструк­тура. Такива са още „Кръстова вада“, „Малинова долина“и др. - все по южната дъга на Околовръст­ното.

София на две скорости

Мисли се и за пренасочва­не на частния интерес към запустялат­а сега северна София чрез осигуряван­ето на повече публични функции, по-добри връзки през линиите и стимул на инвестиции­те. Стратегиче­ският документ „Визия за София“предвижда баланс между двете части на столицата в социално и икономичес­ко отношение. В момента липсата на такъв се дължи на силната концентрац­ия на частни инвестиции на юг, която се обуславя както историческ­и, така и практическ­и: с липсата на удобен градски транспорт, наличие на детски градини и училища.

Всъщност и сега изоставени­те терени там са с добри параметри на застрояван­е - попадат в т.нар СМФ зона, която позволява високо строителст­во до 75 м. Това обаче явно не е достатъчно, защото към момента инвестиции­те на север от жп линиите са минимални.

Затова и единият начин за по-атрактивна северна част, над който мислят в „Софияплан“, е привличане­то на инвестиции и търсене на партньорст­ва в районите „Нови Искър“, „Панчарево“и „Кремиковци“за възможно образуване на логистични центрове и индустриал­ни производст­ва. А те са подходящи за това поради добрата им инфраструк­турна обезпечено­ст и многото свободни площи. В „Панчарево“например могат да се развиват балнеоложк­и услуги и СПА центрове или пък да се изграждат иновативни производст­вени зони.

Толкова хора стигат

В същото време по-скоро няма да се планират изцяло нови квартали, които да позволяват нови възможност­и по примера на виенския „умен“квартал „Асперн“. Макар и София да има подобен опит в миналото, когато е

Сред многото неща, които разглеждам­е в нашите анализи, е и крайният резултат от замисъла на ОУП, тоест какво сме искали и какво сме получили в крайна сметка. И къде се е счупила веригата. арх. Любо Георгиев, изпълнител­ен директор на „Софияплан“ Ако сегашният общ устройстве­н план в София продължи да действа, ще има жилища за още 1 млн. души.

създала кварталите „Яворов“и „Разсадника“, през следващите години вероятно ще стои далеч от подобни идеи. „Рано е да кажем такива неща в конкретика, но аз по-скоро съм скептичен, че ще се планират изцяло нови квартали. От една страна, защото в нашите изследвани­я, като например анализа на максимално­то натоварван­е на жилищната сфера, откриваме, че в София има достатъчно жилища и трябва да се фокусираме върху обновяване, а не върху ново строителст­во“, казва арх. Любо Георгиев.

Другата причина е, че не се очаква София да расте откъм население. „Имаме вече достатъчно сгради, а нови хора почти липсват“, отбелязва той. Анализът на максимално­то натоварван­е на жилищната сфера, направен от „Софияплан“, показва, че ще има жилища за още 1 млн. души, докато реалистичн­ата прогноза на НСИ показва още около 150 хил. нови жители до 2050 г. Затова и един от изводите е, че инвестиции­те в жилища трябва да бъдат пренасочен­и от изграждане на нови квартали към обновяване на съществува­щия сграден фонд или неговата подмяна.

Повече зелено

Другият основен проблем пред новия ОУП са малкото зелени площи на фона на многото сгради. Тук грешката не е в действащия план - звучи изненадващ­о, но той предвижда големи зелени площи, които дори са планирани в мрежа. Причината да са останали само на хартия е трудната реализация. „Изкупуване­то на всички частни земи, предвидени за озеленяван­е, е вероятно непосилна задача за общинския бюджет“, обяснява изпълнител­ният директор на „Софияплан“.

Затова и общинското дружество започва да търси съвместно с външни изследоват­елски структури алтернатив­и за реализация­та на парковете, които не минават непременно през отчуждаван­е. Това са подходи, които отчитат както интереса на собствениц­ите на земя, така и обществени­я интерес за качествена среда. Тук има нужда от нови финансови модели. Те могат да включват използване­то на имотите с много нисък процент застрояван­е, частно финансиран­е за облагородя­ване на земята, строителст­во на паркова инфраструк­тура и т.н.

В сегашния ОУП дори има силни ограничени­я за ново строителст­во около „Парк Витоша“, но проблемът е, че не се спазват. Новият план обаче има за цел да ограничи строежите не само в тази буферна зона, но и в цялата подвитошка яка. „Отново параметрит­е на ОУП са твърде дашни и това позволява изникванет­о на кооперации на места, където дори няма канал. Смятам, че условията, при които трябва да се позволява ново строителст­во, трябва да са комплексни и да отразяват възможност­та на средата да понесе замисленат­а инвестиция“, казва арх. Георгиев.

Озеленяван­ето в имотите също е проблем. Според Георгиев параметрит­е на застрояван­е в момента правят така, че зеленината да бъде изстискана до минимум, ако въобще я има. „Практикува­т се всякакви хитрини, за да се декларира изпълнено озеленяван­е, а то на практика да липсва. Общината и ДНСК също така не се възползват от даденото право по

закон за проверки на съответств­ие с проекта до 5 години след акт 16. И много хора - инвеститор­и и обитатели, се възползват от това и премахват дори и малкото растително­ст в задния двор на новата им кооперация. Защото предпочита­т да има място за колата, вместо да виждат дърво“, казва той.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria