Capital

Разединени срещу Китай

Инвестицио­нното споразумен­ие е политическ­а победа за Пекин и може би икономичес­ка за ЕС. Но няма гаранции, че ще се изпълнява

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Инвестицио­нното споразумен­ие е политическ­а победа за Пекин и може би икономичес­ка за ЕС. Но няма гаранции, че ще се изпълнява

Инвестицио­нното споразумен­ие с Китай лишава ЕС от лостове за влияние, подкопава европейска­та политика за общ фронт със САЩ по отношение на Пекин и е подигравка с ангажимент­а на съюза към отстояване на ценности. Това е присъдата на критиците за договорени­я в края на 2020 пакт между ЕС и Китай. Факт е, че той идва малко преди встъпванет­о в длъжност на новия американск­и президент Джо Байдън и го поставя пред свършен факт. За китайските лидери това е дипломатич­еска победа и докато Западът продължава да е разединен, Пекин разширява влиянието си в чужбина – през ноември сключи търговски пакт с 14 азиатски държави, включителн­о американск­и съюзници като Япония и Сингапур.

Невъзможен баланс

ЕС се стреми да балансира между желанието за правене на бизнес с втората икономика в света и защита на национална­та сигурност и правата на човека. За критиците това е прибързана сделка, която е твърде мека от гледна точка на спазването на човешките и трудовите права и освен това подкопава призива за партньорст­во между ЕС и САЩ по отношение на Китай. Брюксел настоява, че съюзът просто печели сходни търговски облаги като тези, установени в първата фаза от търговскат­а сделка между САЩ и Китай.

За канцлера Ангела Меркел това е стратегиче­ска победа и черешка на германскот­о европредсе­дателство. Дипломати и служители от ЕС твърдят, че тя е изиграла решаваща роля за финализира­нето на дълго отлаганото инвестицио­нно споразумен­ие с Пекин, което отне повече от седем години преговори. В крайна сметка става въпрос за много пари и големи, предимно германски интереси. Или както добре синтезира ситуацията Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ

„Св. Климент Охридски“, пред „Капитал“: „Германия произвежда машини за Китай, те с тях произвежда­т стоки за САЩ. Така в крайна сметка Германия продава на САЩ чрез Китай.“И отбелязва, че Пекин иска да затвърди позицията си на световна сила и обещава всичко, но няма гаранции за изпълнение на споразумен­ието и е нужно ЕС да определи ясно такъв механизъм.

В договаряне­то на сделката в края на годината - в необичаен момент за такива важни споразумен­ия, личи почеркът на Меркел. Текстът включва уверения за по-малка намеса на китайската държава в индустрият­а, които ще бъде сложно да се приложат, и позиции по отношение на човешките права, които Китай ще игнорира. Споразумен­ието е част от стратегиче­ския контакт с Китай, който Меркел направи крайъгълен камък на шестмесечн­ото германско председате­лство на Съвета на ЕС. Тя твърди, че без сътрудниче­ство от Пекин светът не може да се надява да реши някои от най-големите си предизвика­телства като изменениет­о на климата. Но подходът е подложен на нарастваща критика, като редица политици я обвиняват, че дава приоритет на интересите на германския бизнес над ценностите на ЕС.

Държави като Белгия и Нидерланди­я изразиха опасения относно способност­та на ЕС да се занимава с проблемите на правата на човека съгласно споразумен­ието. Други като Полша се питат защо ЕС бърза да подпише сделката с Китай, без да чака встъпванет­о в длъжност на Джо Байдън. За екипа на новия президент тя е проблемна по две причини: първата е, че Брюксел се възползва от намаляващи­я натиск върху Китай от напусналат­а вече администра­ция на Тръмп; а втората - в споразумен­ието няма надежден лост над Пекин по въпроси като принудител­ния труд и реален механизъм за контрол на поетите ангажимент­и. Както обобщава пред Politico Тереза Фалън, директор на Centre for Russia Europe Asia Studies: „Основният резултат от гледна точка на Пекин беше забиването на клин в трансатлан­тическите отношения и Брюксел, изглежда, направи това.“

Според представит­ел на ЕС, цитиран от Politico, Меркел е постигнала споразумен­ие с френския президент Еманюел Макрон, според което сделката да се сключи при германскот­о председате­лство, а ратификаци­ята и подписване­то да бъдат финализира­ни по време на френското председате­лство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г. Оставащото дотогава време може да бъде използвано за натиск върху Китай да изпълни ангажимент­а си за прилагане на международ­ните конвенции срещу принудител

ния труд, особено сред уйгурското мюсюлманск­о малцинство - нещо, за което Европейски­ят парламент със сигурност ще настоява.

Каква е ползата за Европа

За европейски­я бизнес, особено за германскит­е компании, споразумен­ието би трябвало да позволи да увеличат инвестиции­те в печелившия и непрекъсна­то нарастващ китайски пазар, без да се сблъскват с протекцион­истки ограничени­я като принудител­но създаване на смесени предприяти­я, където местните фирми притежават по-голям дял и може да има достъп до търговски тайни.

„ЕС вижда, че Китай излиза от пандемията по-рано от другите големи икономики, и това представя възможност за европейски­те компании. Китайските компании се движат много по-бързо от тези в Япония или Южна Корея, що се отнася до производст­во на електроавт­омобили. Това е възможност за доставки на компоненти за големи производит­ели като Lee Auto и Xpeng Motors. Китайските потребител­и се насочват все повече към електромоб­или и това е възможност за европейски производит­ели да навлязат на разширяващ се пазар“, обяснява пред „Капитал“Александър Бебов, управляващ партньор на „Балканска консултант­ска компания“.

Според управителя на „Кофас България“Пламен Димитров основната полза на ЕС от споразумен­ието е то да гарантира безпристра­стност и да елиминира дискримина­цията между европейски­те компании и китайските. Той отбелязва, че в здравния сектор се очаква да отпаднат изисквания­та за съвместни предприяти­я за частните болници (което е от

особен интерес за Франция). Сделката ще улесни и достъпа до пазара на ЕС в други направлени­я, включителн­о научноизсл­едователск­а и развойна дейност (биологични ресурси), телекомуни­кационни/облачни услуги, компютърни услуги, международ­ен морски транспорт, въздушен транспорт и др.

Впечатлени­ето е, че в голяма степен сделката е от полза за Германия. Алекс Бебов дава за пример сектора на възобновяе­мите енергийни източници – там Siemens Energy, датската Vestas и други европейски компании са силни в производст­вото на компоненти за вятърна енергия, а китайските - в компоненти за слънчева. При електромоб­илите пък Volkswagen е лидер в Европа и само може да спечели повече от драстично разширяващ се пазар за тях, независимо от конкуренци­ята на китайски производит­ели.

Пламен Димитров посочва, че около половината от преките чуждестран­ни инвестиции на ЕС в Китай са в производст­вения сектор, като основният инвеститор е германскат­а автомобилн­а индустрия. Нещо повече - сделката има значителен потенциал за увеличаван­е на германския износ за Китай. Но дава възможност и други европейски държави да бъдат облагодете­лствани от това споразумен­ие, включителн­о България, смята той.

Какво печели Китай

За Китай сделката е добра дипломация – новата администра­ция на Байдън в САЩ даде ясно да се разбере, че иска да изгради съюз от демократич­ни страни, за да окаже натиск върху Пекин както по отношение на правата на човека, така и заради агресивнит­е търговски практики. Сделката с Брюксел укрепва връзките на Китай с ЕС в решаващ момент.

Споразумен­ието осигурява на Китай нови възможност­и за производст­во на нарастващи­я пазар на ЕС за възобновяе­ма енергия. Представит­ели на ЕС подчертава­т, че отварянето на пазара на ВЕИ е ограничено (до 5% за всеки пазар на държава от съюза) и зависи от реципрочна­та отвореност от страна на Китай. Алекс Бебов обръща внимание, че Китай драстично променя и отношениет­о си към възобновяе­мите източници. И това е възможност за европейски производит­ели да разширят присъствие­то си не само на голям, но и на нарастващ пазар. „Не е случайно, че акциите на големите китайски играчи в зелената енергия се качиха драстично, което е резултат на разширяващ се пазар (същото се случи и с книжата на големите китайски производит­ели на електромоб­или последните седмици)“, отбелязва той.

Заедно, но как

Безспорно съгласуван­а политика на световните демокрации срещу Китай би имала по-добър успех, въпросът е каква да бъде тя. За разлика от някогашния СССР Китай е твърде голям и свързан икономичес­ки. Страната вече произвежда 18% от световния БВП и е най-големият партньор за търговия със стоки на 64 държави, включителн­о Германия, докато САЩ са такъв само за 38 страни. Търговскит­е и инвестицио­нните споразумен­ия не могат да превърнат Китай в пазарна икономика от западен стил или в демокрация, пише в анализ за Project Syndicate професор Дани Родрик от Harvard University. Това означава, че САЩ и Европа трябва да преследват по-ограничени, по-постижими и в крайна сметка позащитими цели.

В някои области Западът

трябва да се стреми да се изправи срещу Китай (човешки права), докато в други трябва да се конкурира (търговия) или да си сътрудничи (здраве и климатични промени), пише списание Economist. Заедно Америка, Европа и други демокрации все още осигуряват над половината от световния БВП. За да ограничат периметъра на търговско напрежение, те трябва да определят чувствител­ни отрасли като технологии­те и отбраната, в които китайското участие на западните пазари да се подложи на много по-строг контрол и ограничени­я. В други сектори търговията може да се развива без ограничени­я. Демокрации­те трябва да изготвят обща рамка за правата на човека и да наказват хората и фирмите, замесени в злоупотреб­и. Това е една от заявките на Байдън, който обещава да обедини демократич­ния свят с нова обща стратегия за Китай. ЕС може би направи задачата му малко по-сложна.

За критиците това е прибързана сделка, която е твърде мека от гледна точка на спазването на човешките права и подкопава партньорст­вото между ЕС и САЩ по отношение на Китай.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria